Синдикат протестира срещу увеличението на извънредния труд

Това е абсолютна експлоатация, настояват протестиращите
17

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От синдикат "Защита" протестират пред сградите на правителството и на Народното събрание срещу поправките в Кодекса на труда за двойно увеличаване на позволения извънреден труд.

Текстовете предвиждат, че при подписан браншови колективен трудов договор и когато синдикатите са се съгласили, извънредният труд може да е до 300 часа на година.

"Тези поправки минаха на първо четене и управляващи, и опозиция, абсолютно всички подкрепиха тези поправки. Това означава двойно увеличаване на извънредния труд, плащане на сумарно време, което беше на 4 месеца, сега на една година, т.е. те искат да направят така, че ние да работим всеки ден по 24 часа, седем дни в седмицата и 365 дни в годината. Това е абсолютна експлоатация и ние единствени изразяваме днес нашето негодувание. Другите два казионни синдиката в момента по тези сериозни проблеми мълчат", коментира Красимир Митов, председател на Синдикат "Защита", цитиран от БНР.

Митов твърди, че оглавяваният от него синдикат представлява 20 хиляди работещи от всички икономически сектори. На днешният протест бе заявено, че исканията на полицаите и пожарникарите да получат 30 процента увеличение на заплатите е справедливо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другите два синдиката не мълчат а също организират протест пред Народното събрание. Работят много отдавна срещу тези промени в КТ. Лошото е че си мълчим ние работниците, като не излизаме на протест. В България всеки чака друг да му свърши работата.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уф, пак ли извънреден труд, бреееее?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Годината има 249 работни дни, високосната 250. Поне 20 дни платен отпуск, и примерно 9 дни болнични и остават 220 дни. 300 часа за 220 дни са средно почти час и половина на ден извънреден труд и това всеки ден. Роби, роби-и-и-и
11
2
 
8
 
! Отговори
поставка ! преди 3 години
На практика извънаредно може да работите една година а да ви се счита за един ден трудов стаж !Ей тва са гласували !Оставка!
10
2
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
СТС както НС на ДОО напоследък провеждат планирани заседания но пропускат или умишлено отминават че от няколко години откакто работниците се пенсионират по ЧЛ.69 ОТ КСО източват бюджета с АПЗ Всъщо време по БТ се извиват километрични опашки от безработни млади хора докато свобоните места са заети от пенсионери ..
9
3
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До АнонименВ кодекса пише, че "извънредният труд е забранен", или поне пишеше.Позволен е при определени обстоятелства.Но го има навсякъде, особено в по-малките фирми, в които поръчките от клиентите не са договорени да са планови !И има много работници, които искат да работят допълнително, за да изкарват повече пари !Има и такива, които не искат да работят допълнително!А може би навсякъде шефовете гледат накриво тези, които не искат да работят допълнително, ако поръчките го налагат !?
8
2
 
10
 
! Отговори
валентина преди 3 години
От кт Подкрепа НИКОГА не съм очаквала справедливост за работниците.Всички там играят по свирката на силните.Пример,в Италия синдикатите извоюваха по великден ВСИЧКО да е затворено,за да могат семействата да са заедно,..и още хиляда неща,за които ние тук дори не смеем да мечтаем.Мълчим като овце..Браво на този синдикат Защита.Дано станат сила,и да свършат работата,която ония не посмяха.Успех.
7
7
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
То няма работа за 8 часа. От къде ще го вземат този извънреден труд !
6
0
 
6
 
! Отговори
Трябва преди 3 години
Да получаваме толкова, колкото сме заработили.
5
3
 
10
 
! Отговори
Китаец преди 3 години
Скоро ще сте под китайско робство. При нас се работи по 17 часа на ден, но мислим за хората! Не могат вече да се самоубиват, защото сме сложили мрежи около предприятията!И за вас ще се погрижим, няма да падате от прозорците!С обич, от нашия вожд г-н Синдзиплюнката.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във фирмата, в която работя ти казват, че не е задължително, но е желателно. На всеки три месеца се съкращават такива, които не са оставали извънредно.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Занимават ни с измисления ковид, а я виж какви нещица си подписват фашистите ...
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Условно е пожелателен. Но има работодатели, които злоупотребяват и поставят работниците си в положение - или извънреден труд, или на улицата.
1
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако работниците искат защо да им е забранено? А да! Забравих че са от протестиращите и имат подръжката на 200 безработни...