Високата цената на тока - основен проблем в сектора за българите

Всеки втори е убеден, че сме зависими от Русия
158
Високата цената на тока - основен проблем в сектора за българите
Снимка: Pixabay

30% от българите посочват високата цена на електроенергията за населението като основен проблем на българската енергетика. Това сочи проучване на Националния център за парламентарни изследвания (НЦПИ) към Народното събрание за обществените нагласи по теми и проблеми, свързани с енергетиката, проведено през септември.

За всеки десети интервюиран сериозен проблем представлява лошото управление на енергийния сектор, а за 6% –енергийната зависимост на България от други държави.

Още по темата

52 на сто са убедени, че България е енергийно зависима от Русия. Половината от пълнолетните жители на страната посочват, че определянето на цената на природния газ за България зависи от добрите двустранни отношения с Руската федерация.

Според 28% от участвалите в изследването, цената на природния газ за България зависи от развитието на енергийната структура на страната.

За 27 на сто от пълнолетните българи цената на природния газ зависи от ефективната координация в ЕС, което е сред основните стратегически цели на Съюза от неговото създаване досега. Младите и високообразовани респонденти, както и жителите на столицата по-често от останалите са на мнение, че определяща за цената на природния газ би следвало да бъде по-скоро ефективната координация вътре в ЕС, отколкото двустранните отношения между България и държави извън Съюза.

Въпреки че секторът е определян като един от ключовите за българската икономика, темите, свързани с енергетиката,не представляват интерес за 56% от пълнолетните български граждани. Най-слабо заинтересовани от сектора са най-младите и нискообразовани респонденти, крайно бедните, живеещи в селата и представители на етническите малцинства.

Според 6% от участвалите изследването,в страната ни се използват твърде малко екологични източници на енергия, което води до замърсяване на околната среда.

Подобно мнение най-често изразяват хора с високи доходи, на възраст между 18 и 39 години, високообразовани, жители на столицата и областните центрове.

Едва за 5% от участвалите в изследването сериозен проблем е корупцията в сферата на енергетиката.

В общественото съзнание съществува връзка между дефинираните проблеми на българската енергетика и енергийните политики на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: ценатокРусияпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До американЗначи даже е по-зле и от това - плащаш луди пари за да живееш в гето
147
3
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
До Наблюдател 147 Руснаците винаги ще си мечтаят за стандарта на Запада. Същото се отнася и за нас.След 75 г. социализъм, западен стандарт не може да има.Това което са загубили и те и ние не може да се навакса.
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И КАТО НИ И ОКРАДАТ НЯКОИ ЕЛЕМЕНТИ-КЪДЕ ВЪВ ВЛАСТТА,КЪДЕ СЪСЕДИ,КЪДЕ КРИВОРАЗБРАНИ БИЗНЕСМЕНИ!ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕСНО ЗА ТЯХТАКА СА ПОДРЕДИЛИ ПРАВАТА НА ВСЕКИ ПОТРЕБИТЕЛ,ЧЕ ДА НЯМА ПРАВА ДА РАЗБЕРЕ КОЙ,КОГА И КАК ГО КРАДЕ!НАЛИ ГОВОРИМ ЗА ЛИПСА НА ЧОВЕШКИ ПРАВА В БГ ЗА ЧЕСТНИЯ БЪЛГАРИН И ПРАВОМОЩИЯТА НА ВЛАСТ ИМАЩИТЕ ИЛИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ,ПРАВЕЩИ"БЪРЗИ ПАРИ"!А ТОВА Е ЕДИН ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ/безбройните/ПРОБЛЕМИ НА ДУХОВНО КАЧЕСТВЕНИТЕ ХОРА В БГ! ЗАТОВА И ИЗЧЕЗВАМЕ - ОТ ЗЛОУПОТРЕБА,КАКТО НИКЪДЕ В СВЕТА!!!
145
4
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Тези дето пишат как е в Русия ..... Само за сведение .... хората живеят спокойно, имат сигурност и добра заплата, малцинствата спазват всички закони, има ред и на запад мечтаят вече за техния стандарт .... А западните фирми гледат да хванат парче от руския пазар щото парите са на Изток. На Запад пари няма. От там само кредити ....
144
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Защо се забравя за 4 блока от АЕЦ които бяха затворени. А енергията от тях беше за без пари. И всичкия тия екологични източници на енергия замърсяват повече от другите на газ, ако щеш на мазут. Но по евтина и чиста енергия от АЕЦ няма. И ква зависимост от Русия, като ЕС ни затвори реакторите. Не можаха да преживеят че енергията е 3 цента. Сега е 15 ..... Кой е виновен? ЕС е виновен .... Това е истината .....
143
6
 
2
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До Анонимен 126:"Лос Анджелис, Сан Франциско са се превърнали в запустели гета" -- тъй ли? Само дето едностаен апартамент струва $500000 и средната заплата е $5000 на месец.
142
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години имаше един радио водещ от Бяла Слатина мир на душата му. Та казваше: умирачка има, спасение няма.... Ако вие не се спадите.... чакайте на Путин или Тръмп? Те за вас злато копаят....
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На одной из встреч Владимира Путина с клубом "Валдай" Президента России спросили: - Говорят, вы же можете уничтожить США примерно за полчаса. Путин на несколько секунд задумался и ответил: - Вообще-то быстрее...
140
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България в ЕС и НАТО - всички я подритват с гнусно презрение като мpъсна изтривалка.
139
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1,6 милиона американци са загубили правото си на купони за храна през последната година защото правителството няма пари да плаща и са обречени на глад. В САЩ 50 милиона американци нямат достатъчно доходи за да се изхранват и правителството им предоставя безплатни купони за храна колкото да преживяват и да започнат да стрелят по улиците от глад.
138
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е на първо място по употреба на хероин.
137
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато навлязят електромобилите цената на тока ще скочи в пъти, което е нормално след като си дал 50к евро за кола сега за тока ли ще ми се циганеете?
136
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2015 г. броят на гладуващите американци спрямо 2014 г. се е УВЕЛИЧИЛ с 3,5 милиона човека /най-вероятно в огромното си мнозинство пак бели/
135
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тинейджърите в САЩ прибягват до проституция, тъй като не могат да си позволят да си купят храна. Това става ясно от изследване, което показва ширещ се глад в най-богатата страна в света, пише "Гардиън". Изследването е направено от базирания във Вашингтон Urban Institute. Отбелязва се, че момичетата продават телата си" или предлагат "секс за пари" като стратегия, за да свържат двата края.
134
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Российската мечта - лосион за баня
133
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Сан Франциско съобщават за солиден чувал с екскременти с тегло 10 кг., който някой е изхвърлил на улицата. Подозират се бездомниците или жителите с изключена канализация такива в града са много хиляди. Характерен коментар на градските власти: "Купчини екскременти на улицата стават обичайно нещо, но тук имаме не съвсем типичен обем".
132
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най бедната и най глупава България с двойна заплата на великата Русия.
131
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американската мечта2019г - 42% от американците без отпуск, 25% не могат да си позволят билет за кино. Според току-що публикуваното проучване на Bloomberg:42% (почти половината!) от американците не са успели да си позволят ваканция миналата година, а почти една трета са отбелязали, че през последните 5 години техните възможности в това отношение са се влошили .25% не могат да си позволят билет за кино.43% са казали, че след като платят всички сметки и вноски по дълговете си, те просто нямат достатъчно пари за храна.
130
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко е заплатата в Китай и колко в САЩ?
129
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България с F-16 стана освен най-бедна в ЕС и най-глупава.