Заповед от МЗ: Гимназии и университети в дистанционно обучение, без публика на мачовете

Нови мерки срещу COVID-19 влизат в сила от четвъртък, 29 октомври
Обновена: 27 окт 2020 21:25 | 27 окт 2020 19:08, Красимир Ангелов
264
Заповед от МЗ: Гимназии и университети в дистанционно обучение, без публика на мачовете
Снимка: БГНЕС

Нови противоепидемични мерки въвежда здравното министерство от 29 октомври, четвъртък.

Считано от тогава, за 14 дни (т.е. до 12 ноември), с издадена днес Заповед № РД-01-626/27.10.2020 г. здравният министър въвежда следните противоепидемични мерки на територията на България:

-          Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование;

-          Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения;

-          Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование;

-          Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие;

-          Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души;

-          Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30 %;

-          Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки;

-          Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

-          Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.

-          Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект;

-          Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти;

-          На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице;

-          Със същата заповед се посочва, че преустановяването на плановия прием в областите в червената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
2
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Двете най-елитни училища в България във Враца и Сливен с хубави огради няма как да минат на дистанционно обучение.
224
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гламави, оядени хора са създали проформа организация. Детето ти вдига температура. Решаваш да го спреш от училище. Веднага започват да му пишат отсъствия. Трябва да ходиш за бележка при домашния лекар. Там - много висок риск от зараза. Напълно излишно, но на МОН и МЗ не им пука. Важното е да си усвояват милиардите и да си пишат бонуси "първа линия".
223
1
 
2
 
! Отговори
До 237 преди 3 години
Отговор:"Да би мирно седяло не би чудо видяло.,,Пуснаха ги на стадиона, на дистанция и запалянковци се сбиха.На концерт ходят възпитани хора.Затова мерките са съответни.
222
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционното обучение е по- добро от никакво.Поне няма да четем за малтретиране на учители от майки на малките команчи.
221
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега чакаме вудумагьосниците на Мая да се проявят
220
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете ми, кой няма да фалира? Освен магазините за храни.
219
6
 
5
 
! Отговори
Днес,12,15ч.Градът преди 3 години
е София.Общината е Слатина.Мястото е ул.Слатинска,районът около спиркатана авт.11- 148 СОУ.Събитието-тълпа около 30-40 младежи,момчета и момичета,подредени в колона в редици по 2-3,отиваха към спирката в посока Овча купел.От множеството 3-4 бяха с маски,3-4 имаха маски около врата,аостаналите нямаха маски.През улицата зад спирката на автобуса в посока ГеоМилев,голяма група младежи се забавляваха,като също бяха без маски.Толковаза съзнанието и спазването на мерките срещу Ковид.Защо ли расте?
218
8
 
9
 
! Отговори
???? преди 3 години
Не можеш да пишеш, а коментираш!!! Дистанционно или присъствено няма никакво значение, ако човек иска да учи формата на обучение не е важна! В момента положението е такова, че дистанционното обучение за ВСИЧКИ ученици е най-добрия вариант!
217
1
 
2
 
! Отговори
БХУ преди 3 години
Нема проблема.Ще си почиваме.
216
16
 
6
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
Едно не ми е ясно. Забранява се публика на спортни състезания, в салоните за културни мероприятия ще се съблюдава разстояние между хората. Това до тук добре. Но докога Фандъкова ще търпи всяка вечер в София, платените безхаберници да се събират на орди, да викат, да хвърчат слюнки, и да разнасят заразата... Тя спи ли, не вижда ли, че това безобразие на прошляците, които унищожават и храна, трябва незабавно да се прекрати. Забранява се това събиране и край. Следва водно оръдие, ако не изпълнят заповедта. Докога СДВР ще търпи безконтролно събиране на хора. Оплю се панаира в Сливен, а това в Софи
215
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 3 години
До ЧалгарчеJaмeson само не е виновен, иначе си прав.
214
1
 
7
 
! Отговори
на Коледа преди 3 години
На фасул ! Еваала на Башбакана само от карантини разбира....
213
14
 
19
 
! Отговори
Чалгарче преди 3 години
И сега кво, тъкмо си купих последния модел Айфон 12 про макс и нови маркови парцалки Калвин Клайн и кецове Баленсиага и няма къде да ги покажа.Ще ми липсва и редовната бутилка Джеймисън в Студентски град.. Отваряйте чалготеките веднага!!!
212
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така човек, който е в болнични издава заповеди,м?Министърът е под карантина, следователно не е на работа.Това не е държава, това е територия.Другото недоразумение наречено министър на образованието, обеща че училищата няма да бъдат затвяряни.Но така е, заради онези 80%, които вече са близо 100%Утре ако по телевизиите ви кажат: Извънредна новина:2+2=3, всички ще започнете да го повтаряте и прилагате.
211
1
 
14
 
! Отговори
Хохо преди 3 години
До 230Не се учудвам - американците са обществото с най-промитите мозъци. Ако по телевизията кажат, че Луната е пита кашкавал , сигурно ще повярват и на това.
210
3
 
7
 
! Отговори
ИДват осмянките преди 3 години
Другари, идва най-култовия български празник-коленето на прасето! Въпреки геноцида над животните ни през последните години, по-голям геноцид дори от турското робство, успяхме засега да опазим прасетата си! Другари-всичко може да затворите, но осмянките-НЕ! Свинско със зеле и червено вино- това не е само класика, това не е само романтика, това е-the best off. Долу ръцете от прасетата ни, да не сте и помислили да спирате осмянките!
209
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам внуци в Бостън - голямата е в 5-и клас, малкият - в 1-и. Само учениците в 1-и клас след влизане в класната стая могат да свалят маските,но те предпочитат да са с маски. Всички над 1-и клас са с маски. Ако някой мексиканец в автобуса е без маска, останалите пътници се обаждат, полицаите идват с кола и го арестуват. Магазините работят до 22:00 часа. Рядко има магазини, работещи до полунощ, но в тях след 22 часа почти няма хора. По улиците след 22:00 хората са много малко. Всички са с маски.
208
9
 
21
 
! Отговори
ww преди 3 години
*** ,алчни политици! Ще видите поколението на неграмотните дистанционните ученици!
207
7
 
24
 
! Отговори
Тримата глупаци преди 3 години
Най накрая ще седнат на Мангъровия!? Все тъ пи мерки вземат, и вируса си вилнее както си иска. С тези маски, все едно да ловят комари с рибарска мрежа. Доказано е, но тези гл упаци продължават да си вярват, че нещо правят. Вирусът ще изчезне, когато няма почва за развитие. Смях, точно разни Кунчевци са носители на вируса, а уж нас ще спасяват!?
206
1
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
До Qwerty225 Явно нямаш внуци в училищна възраст.