Заповед от МЗ: Гимназии и университети в дистанционно обучение, без публика на мачовете

Нови мерки срещу COVID-19 влизат в сила от четвъртък, 29 октомври
Обновена: 27 окт 2020 21:25 | 27 окт 2020 19:08, Красимир Ангелов
264
Заповед от МЗ: Гимназии и университети в дистанционно обучение, без публика на мачовете
Снимка: БГНЕС

Нови противоепидемични мерки въвежда здравното министерство от 29 октомври, четвъртък.

Считано от тогава, за 14 дни (т.е. до 12 ноември), с издадена днес Заповед № РД-01-626/27.10.2020 г. здравният министър въвежда следните противоепидемични мерки на територията на България:

-          Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование;

-          Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения;

-          Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование;

-          Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие;

-          Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души;

-          Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30 %;

-          Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки;

-          Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

-          Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.

-          Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект;

-          Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти;

-          На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице;

-          Със същата заповед се посочва, че преустановяването на плановия прием в областите в червената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците намериха решението за справяне с това чудо,lockdown и масово тестване,нищо друго,за вчера беше поредният пример,пет милионен град е затворен и жителите му са подложени на тестване!И всичко това е заради ЕДНО лице заразено от неустановен произход!
144
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще има заповед малките да ходят с маски в час. Кога ще сложим границата за да знаят тези гадове? Ще позволим ли да си правят медицински експерименти с децата ни?
143
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега, опитвам се да мисля логично като баце и трамп.Вирусът е от Китай, китайците се справиха и сега от месеци нямат нито един умрял.Защо не се поиска официално помощ от Китай??? Нека да дойде китаиската войска и да ни оправи.
142
6
 
20
 
! Отговори
танер преди 3 години
спряхме да живеем от страх да не умрем толкова е тъжно :( а в ухан от където тръгна заразата да сте чували нещо?
141
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Галин Костов 142 Май не знаеш , какво е намордник А и не знаеш , какво е това да нямаш права Ако стигнем дотам , ще ти кажа Сега само си хабиш излишно сили , психика
140
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно затваряне на абсолютно всичко за 2 седмици (най-вече на летища, автогари, градски транспорт и т.н.), никакво излизане и това е, като не разбирате от дума! Бай *** ще умре ако 1 ден не отиде на кръчма или пред кварталния магазин! Моля ви стягайте се, спазвайте поне елементарни мерки, ние нормалните хора не искаме да живеем с години в този ужас!
139
8
 
3
 
! Отговори
До 142 преди 3 години
Ти и без *** си роден, ама не те чувам да имаш проблем с това
138
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуснете и малките онлайн, те така и така си слеят уроците в уча се, защото в училище се сблъскват с нервни госпожи, за които е важно материала да е предаден, а не да е разбран от децата. Родителите стоим вечер с тях да учим и да пишем проекти и какви ли не глупости, като учителите са наясно, че тези неща няма как да са писани от деца. В 3ти клас сина ми трябваше да прави пауърпойнт презентации....
137
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 133Че ние отдавна сме поробени Отдавна банките контролират живота ни
136
20
 
10
 
! Отговори
Галин Костов преди 3 години
Разстрел за *** от хунтата! Аз съм роден свободен, без наморник на устата! Така и ще си отида от тая земя! Пет пари не давам за жалкото ви измислено вирОсче!
135
7
 
4
 
! Отговори
K преди 3 години
Браво !
134
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 131пак не си разбрал ,за какво иде реч Да ти се обяснява ли ?
133
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само с lockdown на всички места ... като в Китай. Входните врати се заваряват.Армията е само на улицата и доставя храна на затворниците, пардон гражданите.За тяхно добро е, все пак. Да живее комунизмъ!
132
4
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До вирОс?Нищо няма да спазват. Те си стрелят в крака, за да буйстват в ... Интернет.
131
14
 
10
 
! Отговори
къде бяхте лятото преди 3 години
Цяло лято - празни болници , отпочинали лекари . . . Къде бяхте , че не изкарахте още тогава ""вирусчето"" на спокойствие , дето има една дума - на сефалък . . . . А сега се юрнахте презглава ? ? !
130
17
 
16
 
! Отговори
Ковидиот преди 3 години
Протестите затихнаха и бялата мафия отново надигна глава!
129
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само с lockdown на всички места ,където има струпване на хора,без хранителните магазини и аптеките.Друг начин няма.Щъкат ли насам и натам ще има и много заразени.
128
11
 
6
 
! Отговори
вирОс? преди 3 години
Сега ще спазвате ли мерките?Вирусолози и разбиращи от всичко (не)овце?
127
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо спите бе хора!? Вдигайте се на протести! Тези изверги искат да ни отнемат живота и да ни поробят! Не се плашете от лъжите на манипулаторите!!!
126
6
 
6
 
! Отговори
Песимист преди 3 години
Значи сме дакор, че нищо няма да се получи и тия на снимката са изгорели бушони?Какъв късмет, че баце се разболя и не е отговорен за нищо, както винаги...?!?