Да бъдат ли затворени всички училища или младите да се срещат с вируса?

Във ВУЗ-ове и гимназии ще учат дистанционно
Обновена: 28 окт 2020 09:13 | 28 окт 2020 09:07, Красимир Ангелов
128

Епидемията от Ковид-19 продължава да бъде водеща новина в живота ни. А със заповед от снощи гимназии и ВУЗ-ове преминават на онлайн обучение. До колко връщането в училище след лятната ваканция увеличи броят на заразените?

Още по темата

"Най-вероятно срещите между младите хора в училищните сгради е дал принос за разпространението на вируса. Приносът си е дал и времето, промяната в температурите, както и влажността на въздуха. Това, че стоим в затворени помещения, през лятото хората бяха отпуск, а пък сега са тръгнали на работа. Ситуацията не е толкова драматична, колкото изглежда", каза бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че броят на хоспитализираните не е нараснал 10 пъти, а 2 пъти и данните трябва да се разгледат внимателно.

"Образователните институции и училищата са възможно най-безопасната среда. Ако има някаква причина да се е разраснала заразата след 15 септември, тя е минимална. Това е политическо решение на министъра на здравеопазването, но не е толкова експертно. Говорихме, че образователната система ще продължи възможно най-много да работи, а при абсолютна необходимост ще премине в дистанционна форма", коментира Юлиан Петров от Синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че в момента имаме по-малко от 2% болни, карантинирани или заразени ученици.

"Ако погледнем назад - грипна ваканция излизахме при 30% болни, а не само заразени. Имаме около 500 болни учители, но много от тях започват много сериозно да се страхуват. Бърнаут ефектът при тях последните години надделява и на тях им е все по-трудно", каза още Петров.

Д-р Кацаров посочи, че грипна епидемия и грипна ваканция се обявява при регистрирани случаи над 200 на 10 хиляди души население.

"Не трябваше да спират училищата, включително и пролетта. Не е това мястото и развъдника на Ковид-19. Има стратегия за противодействие на този вирус. Тя включва това, че децата трябва да се срещнат с вируса, за да развият имунитет и да се превърнат в бариера пред разпространението му. Алтернативната стратегия на това, което се прави в момента, е да се фокусира защитата към уязвимите групи. Но това изисква много сериозна организация, каквато ние не създадохме", категоричен е бившият министър.

Юлиан Петров добави, че нямаме крещяща нужда от това да затворим образователната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мозък в болниченБраво намери си елементарно-простовата причина за пика на епидемията, измисли си враг, сега следва лов на вещици. Е да обаче в огромната част от страните в Европа и без децата да ходят на училище се там има пик на епидемията - нещо теорията ти сериозно се пропука.
92
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТИГА!!!!Е дай да легнем и да умираме, аман от паникьори като теб! Стига вече простотия, стегнете се, живота продължава, това не е апокалипсис. Особено за децата и младите хора, където риска почти нулев, да ги ограничаваме толкова радикално е престъпно. Възрастните хора, при които риска е най-висок трябва да се пазят и при добра воля да се изолират - това е разумното решиние, останалото всяване на паника, от което ще произлязат много по тежки беди за обществото.
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бяхте им пуснали на децата парното...
90
6
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Всичко да затварят. И КППта да сложат, и вечерен час. Българина освен тояга друго не разбира.
89
4
 
19
 
! Отговори
Мозък в болничен преди 3 години
Значи откакто тръгнаха децата на училище си *** мамата, ама вие продължавате да твърдите, че те не са проблем. Ами какво друго се е променило, драги, от лятото до сега? Само разпасаните невъзпитани ученици, които сеят зарази, защото не се пазят. То образованието е важно, ама да има кой да учи, че е за живите по принцип. Ако си *** и невъзпитан, няма да учиш нито присъствено, нито онлайн. Децата с малко повече сиво вещество ще си учат и пред компютрите.
88
5
 
14
 
! Отговори
СТИГА!!!! преди 3 години
Спрете да показвате тези абсолютно некомпетентни индивиди. Ситуацията не била сериозна!!!!! А колко сериозна трябва да бъде за да започнат да се прилагат някакви сериозни и адекватни мерки. Спряха част от учениците, сетиха се да затворят баровете и дискотеките, но всичко друго продължава с пълна сила. СТИГА ВЕЧЕ! Пуснете веднага всички ученици в дистанционно обучение. Където е възможно да се въведе работа от дистанция. Работодателите категориччно да не крият болни служители и контактните им лица
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
88 абе чудя се дали да псувам такива като тебе, има ли смисъл? Хората са рискови не само по възраст глу...па...ко, ами и от заболявания, които им тежат! Разбира се че има много млади хора с рискови за тая чума болести! Дано Господ ни пази, че заразата май я изпуснахме от контрол
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стойчо не е лекувал болни повече от 10 години и е загубил правото да го наричат лекар, докато не държи изпит.Какво ще го слушам тоя.От 20 години го храни фондацията.Чия е тая фондация?
85
17
 
3
 
! Отговори
Do 86 преди 3 години
В каква рискова група си с дета 4ти клас. Няма как да си на 65+. Готов си да лишиш детето си от развитие, само и само да не би случайно да се разболееш. Големи родители сте, няма що.
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн обучение.Който не може да се грижи за детето си, да ползва помощиПо- евтино ще излезе.
83
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от *** да използваме децата за щит. Аз съм родител на 4 класник и аз и бащата сме в рисковата група. Но господин министъра реши че децата от 1 до 6 клас трябва да са на първа линия. Що за геноцит вече и децата делим.! Онлайн за всички
82
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите се срещат с вируса после срещат баба и дядо и проблема на правителството с липса на пари за пенсии се решава.
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стойчо в качеството на какъв ,,отговорен,, другар говори.Стойчо беше участъков лекар, преквалифициран на зам.министър.Намали заплатите на лекарите.Никога не е работил в болница,даже и като стажант- лекар не ходеше на стаж, а се скатаваше.Като какъв ,,експерт,, се изживява.Имам само един въпрос:" Кой финансира фондацията на Стойчо Кацаров,,.В сравнение с шестте апартамента на Цветанов,тоя мушморок е милионер.
80
5
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Точно учебните заведения са развъдник и разпространител на вируса. Лятото като нямаше училище и всичко друго работеше, защо нямаше толкова заразени. Единствената промяна е УЧИЛИЩАТА! Децата вече се срещат не с малката група приятелчета, а с хиляди други деца по коридори и транспорт.
79
3
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Младите го носят вкъщи след срещата с вируса.
78
6
 
6
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Вие какви хора сте? Как сутрин се гледате в огледалото? Направо изкопайте една дупка и лягайте в нея вместо всеки ден да се мъчите така. Това вашето не е живот.
77
0
 
3
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
до македонАбре, неразумни юроде, защо не пишеш на кирилица, сърбоман?Нали вашите Кирил и Методий я измислили? Smeshnik.
76
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да,но по месеци я няма.Това ще бъде най-красноречивата фактология около опасността на К19.Ако смъртността е подобна ,какво да се стряскаме толкова...В краят на краищата тя е важна.
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този нечовек да го каже това на близките на загиналите родители и учители. И на неминуемите следващи жертви! Мънгароид до лен!
74
4
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Нулева учебна година ако не може онлайн.Спасете децата.Няма нищо по важно.