Протест на КТ "Подкрепа" пред парламента за Кодекса на труда

От синдиката против възможността за увеличение на извънредния труд
Обновена: 28 окт 2020 11:12 | 28 окт 2020 11:08, Красимир Ангелов
16

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

КТ "Подкрепа" свика протест до парламента срещу промените в Кодекса на труда.

От синдиката възразяват  срещу възможността за увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно.

Към момента според Кодекса на труда извънредният труд е забранен, записано е, че такъв може да се полага за наложителни дейности - например аварийни дейности и природни бедствия, обясни пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа" и председател на "Солидарна България".

Тя обаче уточни, че има и текст за започната работа, която не може да се довърши в работното време и именно през този текст се нарушава масово забраната за извънреден труд, подчерта Григорова. "Чрез настоящата поправка работодателите се опитват да легализират незаконни практики", смята тя.

Освен това синдикалистите са недоволни и от разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори и отпадането на задължението на работодателите да осигуряват топла храна за нощните смени.
 
Според Григорова обхватът на еднодневните трудови договори в различни сектори се разширява. Евродиректива се опитва да ги ограничи, а ние доброволно разширяваме, посочи още Ваня Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори това с допълнителното заплащане е решено по странен начин - до края на годината... я камилата, я камиларя...Не в края на седмицата, не в края на месеца...Третират ни като "ресурс", експлоатират ни като ресурс! Мечтаят за времето, когато ще им плащаме, за да работим... Доходите ни са африкански, а цените - европейски!Като гледам колко са коментарите под статията, няма надежда за наемниците.
12
1
 
2
 
! Отговори
МЪРО КУЧЕТО... преди 3 години
КАТО СЪМ СВОБОДЕН, КОЙ ШЕ МЕ ХРАНИ...!КАТО СЪМ НА СИНДЖИРА .... ВСЕ НЕКОЙ ШЕ МИ ХВЪРЛИ ПАРЧЕ ХЛЕБ.....!!!! СВОБОДАТА НЕ СЕ ЯДЕ, БЕ.... ХАХАХААА...
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С думата "свобода" се обозначавали и много други неща...Свободата на словото я видяхме колко струва - нищо! Кучетата си лаят по площада, керванът си прави, каквото си иска - лъже, гласува си лобистки закони, пълни си чеекмеджетата и т.н.Свободата на придвижване ни превърна в номади, в червеи, свобони да избират хранителната си среда. А и кой може да пътува за удоволствие - дали пък не е този, който разполага със свободно време и пари?Свободата е сиренцето в капана!
10
4
 
3
 
! Отговори
www преди 3 години
Защо няма панорамна снимка на протеста. Сутринта ги видях, когато отивах на работа. Бяха макс 20 човека и още 20 полицаи да ги пазят. Може ли такъв протест да се отразява в медии, камуфлаж.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
300 часа годишно допълнително е възможно да работите повече, но пък работодателя ви ще трябва да ви плати допълнително за изработените часове. Пиша това защото явно доста хора не са разбрали за какво става въпрос всъщност, а пък и медиите пишат тотални простотии и човек лесно може да бъде заблуден, какво се случва всъщност.
8
4
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Така като ти чета простотиит, ти си проспал целия си живот и продължаваш да живееш в някакъв партизанско-комунистически сън. Като искаш свободно време, за да се чувстваш свободен като птичка, напускай работа и отивай на село или още по-добре в гората.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Било е време, когато работницте са воювали за 8-часов работен ден! Не разбрахте ли, че свободата е СВОБОДНО време!Проспахме превръщането на здравето в предмет на търговска дейност. Проспахме повишаването на пенсионната възраст, сега ще проспим и увеличаването на работния ден! Изтискват ни като лимони и после ни захвърлят на б-o-к-л--к-а! И нека си протестират едни там - за какво, вече и те не знаят!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ne e interesno...londonskite i vienskite hora iskat kato bg zaplatite i kato bg parlamenta...:)
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина най го е страх да не се преработи.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера къде бяха, когато протестираше и другия синдикат?
3
10
 
5
 
! Отговори
до Ваня преди 3 години
госпожо Григорова, много сте готина, но хората искат ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД, защото само с тези заплати са... за...
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капиталистите отнемат правата на работниците чрез лобиране във властта.
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Maskirani protestirat za germanski shengenski zaplati v rbg?...oone...protiv tova?...oda na radostta