Полицията започва да следи за зимни гуми и неизправни светлини

След 15 ноември ще започнат и да се налагат глоби
29 окт 2020 08:43, Ния Христова
22
Полицията започва да следи за зимни гуми и неизправни светлини
Снимка: БГНЕС
Полицията стартира акция "Зима" в края на тази седмица. Ще се следи за поставени зимни гуми, изправност на светлини и чистачки. След 15 ноември ще започнат да се налагат и глоби, а дотогава полицията само ще предупреждава. В Закона няма "зимни гуми", а такива за зимни условия – с подходящ грайфер от 4 мм.
 
"Задължително е да проверяваме антифриза. Не бива да го оставяме под минималните нива", обясни автомобилният състезател Димитър Стефанов пред Нова ТВ. Стефанов е категоричен, че колкото и да е мощен даден автомобил, той става страшно опасен, ако е с неподходящите и некачествени гуми.
 
"Лятната гума под 10 градуса се втвърдява. Става твърда и не държи. Все още сме държава, в която лятото и зимата трябва да караме различни гуми", добави още Стефанов.
 
Димитър Колев е собственик на автосервиз и показа каква е разликата между нова и износена автомобилна гума. При новите гуми дълбочината на грайфера е около 9 мм, а при износените той е паднал до 2,6 мм, а на места дори и до 0.
 
"При 9 мм сцеплението е коренно различно, разликата в спирачния път достига до 15-20 метра, в зависимост от условията на пътя. Доста предлагане има на пазара, но ако клиентът не е запознат, съветвам да се допита до специалисти", каза още той.
 
Колев смята, че по-скъпите гуми се предлагат от по-известни марки, които залагат на качеството на материала. На пазара се предлагат както и гуми за над 250 лв., така и такива под 100 лв. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неточна информация. Има едно общо изискване за дълбочината на грайфера, което важи за всички гуми, ако не бъркам 2 мм. Само за летните гуми през зимата се иска над 4 мм грайфер.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лятната гума под 10 градуса се втвърдява. Става твърда и не държи." обясни автомобилният състезател Димитър СтефановКоето е вярно, ако си Фитипалди. Ако караш спокойно и в ограниченията, без неразумни манерви лятната си държи прилично на 10 С."Задължително е да проверяваме антифриза. Не бива да го оставяме под минималните нива"Нормалните коли си имат датчик, който сам проверява вместо теб и ти светва при проблем.Ето за това не търсиш съвети от състезатели. Те са в един друг филм...
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само ако знаехте 7Ами и южнокорейците ги следят. При това съвсем законно. Па къде са по икономически резултати, жизнен стандарт и сега справянето с коронавируса. Но това, че правят криминални записи на премиера на България не те притеснява? Какво като ме следят? Да му мислят тези с 9 сантиметровите, тези дето лъжат половинките си и криминално проявените. А, и Хр.Иванов когато ходи на тайни срещи с ББ или с кадри на СИК.
18
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Досега тиякъде бяха, че едва сега ще започнат да следят?
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Нещо не ти е много вярна информацията. Но никой не няма право да ти пречи да злобееш. Това ще ти остане. Първоначално отидох при друг нейн голям конкурент. Но при второто посещение бесен напуснах преди да са ме обслужили. Та от 2010г. съм все при нея. Поддържа на ниво машини и обученен персонал. Не селски тарикати.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и я ке карам с моите *** а който го е страх да не кара ! пари за гуми нема а на работа требе да се ходи като няма рейс
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Има обществен транспорт. До 45 години не разполагах с автомоби. Нито личен, нито служебен. Ползвах обществен транспорт с дете и жена. Жив съм, здрав съм. Когато вече можех да си позволя качествена нова кола, тогава си купих. И след изтичане на гаранцията е редовно на технически прегледи във фирмения сервиз. Спира до мен с 15-20 годишна М-класа. То пластините за износваен на дисковете на спирачките вият. Но кара М-класа. Премиум марка гуми повече от 5 сезона не. Ама поднесъл!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богинята на лова и съсед на цецко ухото с чакрите и енергията, миналата година приключи със близо тридесет процента спад в продажбите на гуми. Дано тази година да е по-голям спада и мисирките да мирясат с лобистките статии.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До азПод 4 мм грайфер влезеш ли в мокър участък ставаш опасен не само за себе си, но и за околните. Защо трябва трябва да плащам с моя живот и автомобил, затова, че си кухо самонадеяно дърво? Гледах тестовете. И специалистите се питаха защо законодателя разрешава това.
12
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
одека пари за гуми ? имам само за гориво
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До азС 1,6 мм грайфер при аквапланинг... какво ще правиш бе умник?
10
2
 
5
 
! Отговори
Пеуникчанин преди 3 години
А за дрифт???
9
9
 
6
 
! Отговори
млък бе преди 3 години
Ако ползвате автомобила подобно на западните си колеги и въртите по 30-40 хил годишно за 2-3 години ще износвате по един комплект гуми, пък ако правите по 10хил км/год ще трябва да си направите сметката дали си струва да плащате хиляди в поддръжка всяка година, само за да кажете че имате автомобил
8
3
 
23
 
! Отговори
аз преди 3 години
не се иска 4мм грайфер по закон - изисква се гума подходяща за зимни условия или лятна с 4мм грайфер. Тоест зимна с минимум 1.6мм грайфер ( тук вече го има по закон) или лятна с 4мм. Не заблуждавайте хората
7
5
 
14
 
! Отговори
Само ако знаехте преди 3 години
Не ви следят само гумите ,а личният живот от -до,дори когато ходите до тоалетна!
6
3
 
6
 
! Отговори
160 лв данък зима преди 3 години
Свикнахме
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иска се 4 мм грайфер по закон... Няма значение каква е гумата, но зимната е 100% препоръчителна.
4
0
 
7
 
! Отговори
коко преди 3 години
на ламбото че ги смена ама на зило нема
3
10
 
23
 
! Отговори
Младен преди 3 години
Карайте със всесезонни гуми. Идеални са за климата ни. Тия мантри със зимни/летни гуми ги заражете. Гумаджийте станаха страшни дерачи.
2
3
 
13
 
! Отговори
Акция взима преди 3 години
Ламбите да светят и гумаджийниците да работят, иначе - криза.И да си слагате коланите и маските, че наближава черен петък, Коледа и Нова година, а пари - нема.