Протоколът за домашно лечение при COVID-19, препоръчван от българските лекари

Все още добавките нямат доказана роля, каза проф. Коста Костов
29 окт 2020 07:06, Елка Василева
142
Протоколът за домашно лечение при COVID-19, препоръчван от българските лекари
Снимка: "Труд"

Българските лекари вече използват неофициален протокол за овладяване на симптомите на COVID-19. „Труд“ публикува “Списъка Х” с медикаменти и хранителни добавки.

Леките форми на коронавируса се лекуват в домашни условия с коктейл от витамини, цинк, селен и мелатонин. Към минералите и витамините се включва и аспирин, а в някои случаи и противосъсирващи медикаменти, както и хранителни добавки, които влияят положително върху кръвообращението и кръвосъсирването и помагат да се намали вероятността от образуване на тромб.

Масово при последните случаи на положителни PCR-тестове, но без усложнения, медиците изписват набора от добавки и витамини, като “рецептата” се изпраща на пациента по вайбър или уатсъп.

“До този момент в сериозната литература и в сериозните препоръки по отношение на COVID-19 в нито една от тях не препоръчва с абсолютна сила някоя от всички изброени хранителни добавки и витамини. Ще отделя обаче два продукта - витамин С и цинк. В клинично проучване се коментираше витамин С с високи дози в болнична обстановка. Обичайно на пациентите си в леки, амбулаторни форми без задух, няма пневмония, обикновено препоръчвам витамин С. Въпреки липсата на категорични доказателства все пак препоръчвам и Цинк - при дразнене на гърлото, когато е необичайно и силно”, заяви пред “Труд” светилото на пулмолозите у нас проф. Коста Костов, УМБАЛ “Св. Анна”.

Още по темата

По думите му хората трябва да внимават с приема на витамин D. “Витамин D има имуномоделираща функция, но при пациент с дефицит на витамин D. Но ние не може да знаем дали пациентът има такъв дефицит, а при коронавирус не може да разкарваме пациента да си изследва витамин D”, посочи проф. Костов.

“Нито една хранителна добавка, нито мелатонинът, нито витамините все още не са с доказана роля при лечението на COVID-19”, отбеляза още той.

“Всеки лекар има своя опит, всеки лекар има своята интуиция и професионално усещане за индивидуалния пациент, защото медицината е изкуство. Тя не се занимава просто с болестта, а с болестта при конкретния човек”, отбеляза в заключение проф. Костов.

Няма стаден имунитет, може да се заразиш и 4 пъти, бях на 5 антибиотика. Това казва д-р Красимир Симеонов, УНГ, председател на Районната колегия на БЛС – Шумен.

„Няма масов имунитет, последните изследвания показват, че 2-3 месеца са антителата. Четири пъти в годината можеш да се заразиш с коронавирус, защото няма да има стаден имунитет. Иначе всеки има право да говори, но то може да е много опасно.

Доколкото знам няма изработен протокол за лечение, а само схеми на отделните болници. За Антистенокардин съм чувал в плевенската схема и се консултирах с колежка-кардиолог от Варна, която работи в Германия. Разбрах, че е отречен. На последния Национален съвет на БЛС, на който бях, колегите решиха да се събере борд от различни специалисти за създаване на единен алгоритъм, но доколкото знам това още не е станало“, каза лекарят.

„При мен всичко започна със силно схващане във врата, не спах две вечери. После се появи температура, болка зад гръдната кост, високо кръвно, кашлица. На 29 септември постъпих в МБАЛ-Шумен с двустранни изменения на белия дроб. Веднага ми приложиха антибиотик Уназин, към него добавиха и Сумамед/Азитромицин. Приемах общо 5 антибиотика, защото при мен нещата се усложниха. Също и венозно Фраксипарин, Парацетамол, антимикотични медикаменти. Десет дни поддържах температура, имах кашлица с храчки до кръв, бях 5-6 дни на кислород. Преляха ми два сака плазма, от които очаквах бързо възстановяване, но то не се получи веднага. Аз съм на 69 г. без хронични заболявания. След 23 дни в болница вече съм изписан и на 30 октомври карантината ми изтича. Сега съм само на пробиотици, Витамин D, хомеопатични лекарства. Загубил съм много мускулна маса. В началото на ноември се връщам в кабинета си да лекувам пациенти“, разказа д-р Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
20
 
11
 
! Отговори
Медицинската сестра преди 3 години
Най добрата превенция срещу КОВИД 19: Цял банан в устата и кожен термометър в дупето поне 3 пъти на ден.
103
9
 
6
 
! Отговори
Тачо преди 3 години
Това Омега 3 1000 мг е толкова относително.Аз си вземам по принцип 3 пъти на ден по 1000 .но чистата Омега вътре е 75%...защото повечето дражета са 1000,но вътре масово са 30-40% чиста
102
7
 
25
 
! Отговори
чоко преди 3 години
Аз съм с язва.Как да пия аспирин или неща които го съдържат-апсурд.Веднага ще си докарам кръвоизлив.Хора не се самолекувайте.Внимавайте какво и как го вземате.
101
7
 
31
 
! Отговори
Тити преди 3 години
За всеки човек, лекарствата са различни, така, че не бива да се доверяваме на написани схеми с лекарствени препарати и витамини! Ако пием кой какво е написал, последствията може да са отрицателни! Всеки има право да споделя мнението си и опита си, но лечение - само лекар!
100
7
 
14
 
! Отговори
Петя преди 3 години
Аз лежах в болница с КО19 и там лекарите казват, че не трябва да се пие вит. С при този вирус.
99
2
 
41
 
! Отговори
Повече Внимание!!! преди 3 години
Аспирин, нурофен и натаспин са лекарства с подобно действие. Ако ги взимате едновременно ще си докарате кръвоизлив !!! Безотговорно е да се публикуват такива списъци. Те могат да са от полза на компетентни лекари, които да преценят спрямо състоянието на конкретния пациент!!! Какви ще са последствията обаче, ако някой човек започне да гълта всички таблетки от списъка с шепи???
98
4
 
32
 
! Отговори
мда преди 3 години
Внимавайте!!! е напълно прав!Дозировките на витамин Д и на цинк са много високи. Аз не съм виждал цинк с подобни разфасовки. Има 5, 10, 15, 21, ама чак 100??? То направо човек ще се подцинкова!
97
17
 
7
 
! Отговори
2 преди 3 години
До Внимавайте!Айде бе, знаеш ли от колко години взимам аз Витамин Д3- 5000 IU и нищо ми няма
96
4
 
15
 
! Отговори
Внимавайте! преди 3 години
1) Витамин D3 5000 IU - 1 път на денТова е изключително опасна доза за един ден - моля коригирайте и изпратете съобщението наново. (https://nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/) "Do not take more than 100 micrograms (4,000 IU) of vitamin D a day as it could be harmful."Дозата не трябва да превишава 10 микрограма на ден. (400 IU)2) Цинк 100мг - 1 път на ден.Това е грешно и потенциално опасно. Цинк над 30мгна ден не се взима
95
3
 
11
 
! Отговори
Внимавайте! преди 3 години
1) Витамин D3 5000 IU - 1 път на денТова е изключително опасна доза за един ден - моля коригирайте и изпратете съобщението наново. (https://nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/) "Do not take more than 100 micrograms (4,000 IU) of vitamin D a day as it could be harmful."Дозата не трябва да превишава 10 микрограма на ден. (400 IU)2) Цинк 100мг - 1 път на ден.Това е грешно и потенциално опасно. Цинк над 30мгна ден не се взима
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ся, те в другите държави наливат по спешност с двайсеторни дози от витамин D и го хвалят като най-полезен в случая. А има статии че витамин Ц пречи... ама ние що да слагаме витамин D
93
4
 
10
 
! Отговори
А преди 3 години
Ето го! Сега ясно защо се мре в Бъдгария яко. Този "протокол" не става за нищо. А това количество вит С по време на коронавируса е просто опасно без да му се е взимало кръв на болен преди това.. Аспирин в този случай може да не е достатъчен за разреждане на кръвта.
92
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига де , с какъв акъл ги пускат подобни списъци
91
3
 
10
 
! Отговори
лимит преди 3 години
С други думи, всякакви витамини, добавки, анти-бактериални, анти-микотични вещества, анти-коагуланти. Липсва антивирусно лекарство, но затова пък - хомеопатични има. Такава каша трудно може да се измисли.
90
2
 
17
 
! Отговори
д-р РАДЕВА преди 3 години
ракия+айрян +кисели краставици(туршия)= 100% предпазва от ковид и грип
89
6
 
9
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 3 години
Липсва кортикостероид и поне аспиринът да е в доза под 100 мг, за да има антиагрегантно действие! Къде е антибиотикът? Някакъв съдов протектор също!Витамини, минерали... Е, не вредят, но не са и чак толкова важни. Ако му предпиша на някого тия две шепи лекарства, ще ме псува здраво. Дайте малко по-сериозно!
88
3
 
18
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 3 години
нелогичен/ дори взаимно изключващи се комбинации от медикаменти/ протокол за лечение
87
5
 
14
 
! Отговори
Ева преди 3 години
Фраксипарин се поставя подкожно,не венозно.
86
2
 
1
 
! Отговори
грип преди 3 години
До АнонименС този си коментар, доказа точно, че си глупав. Къде в моя прочете, че млад и здрав организъм трябва да го пие? Написъл съм, че има доказано, ефективно лекарства за грип и това е факт. Който има придружаващо заболяване, може да го пие и да е спокоен. Баща ми преди 2-3 години /с няколко придружаващи заболявания/ го приема и след няколко дена беше като нов. Ти като искаш не го приемай.
85
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брилянтно антистенокардин и фамотидин за грип... само си представям как млад здрав човек пие антистенокардин по 3 пъти на ден... от това вече ще се озове в болница със сигурност.