Протоколът за домашно лечение при COVID-19, препоръчван от българските лекари

Все още добавките нямат доказана роля, каза проф. Коста Костов
29 окт 2020 07:06, Елка Василева
142
Протоколът за домашно лечение при COVID-19, препоръчван от българските лекари
Снимка: "Труд"

Българските лекари вече използват неофициален протокол за овладяване на симптомите на COVID-19. „Труд“ публикува “Списъка Х” с медикаменти и хранителни добавки.

Леките форми на коронавируса се лекуват в домашни условия с коктейл от витамини, цинк, селен и мелатонин. Към минералите и витамините се включва и аспирин, а в някои случаи и противосъсирващи медикаменти, както и хранителни добавки, които влияят положително върху кръвообращението и кръвосъсирването и помагат да се намали вероятността от образуване на тромб.

Масово при последните случаи на положителни PCR-тестове, но без усложнения, медиците изписват набора от добавки и витамини, като “рецептата” се изпраща на пациента по вайбър или уатсъп.

“До този момент в сериозната литература и в сериозните препоръки по отношение на COVID-19 в нито една от тях не препоръчва с абсолютна сила някоя от всички изброени хранителни добавки и витамини. Ще отделя обаче два продукта - витамин С и цинк. В клинично проучване се коментираше витамин С с високи дози в болнична обстановка. Обичайно на пациентите си в леки, амбулаторни форми без задух, няма пневмония, обикновено препоръчвам витамин С. Въпреки липсата на категорични доказателства все пак препоръчвам и Цинк - при дразнене на гърлото, когато е необичайно и силно”, заяви пред “Труд” светилото на пулмолозите у нас проф. Коста Костов, УМБАЛ “Св. Анна”.

Още по темата

По думите му хората трябва да внимават с приема на витамин D. “Витамин D има имуномоделираща функция, но при пациент с дефицит на витамин D. Но ние не може да знаем дали пациентът има такъв дефицит, а при коронавирус не може да разкарваме пациента да си изследва витамин D”, посочи проф. Костов.

“Нито една хранителна добавка, нито мелатонинът, нито витамините все още не са с доказана роля при лечението на COVID-19”, отбеляза още той.

“Всеки лекар има своя опит, всеки лекар има своята интуиция и професионално усещане за индивидуалния пациент, защото медицината е изкуство. Тя не се занимава просто с болестта, а с болестта при конкретния човек”, отбеляза в заключение проф. Костов.

Няма стаден имунитет, може да се заразиш и 4 пъти, бях на 5 антибиотика. Това казва д-р Красимир Симеонов, УНГ, председател на Районната колегия на БЛС – Шумен.

„Няма масов имунитет, последните изследвания показват, че 2-3 месеца са антителата. Четири пъти в годината можеш да се заразиш с коронавирус, защото няма да има стаден имунитет. Иначе всеки има право да говори, но то може да е много опасно.

Доколкото знам няма изработен протокол за лечение, а само схеми на отделните болници. За Антистенокардин съм чувал в плевенската схема и се консултирах с колежка-кардиолог от Варна, която работи в Германия. Разбрах, че е отречен. На последния Национален съвет на БЛС, на който бях, колегите решиха да се събере борд от различни специалисти за създаване на единен алгоритъм, но доколкото знам това още не е станало“, каза лекарят.

„При мен всичко започна със силно схващане във врата, не спах две вечери. После се появи температура, болка зад гръдната кост, високо кръвно, кашлица. На 29 септември постъпих в МБАЛ-Шумен с двустранни изменения на белия дроб. Веднага ми приложиха антибиотик Уназин, към него добавиха и Сумамед/Азитромицин. Приемах общо 5 антибиотика, защото при мен нещата се усложниха. Също и венозно Фраксипарин, Парацетамол, антимикотични медикаменти. Десет дни поддържах температура, имах кашлица с храчки до кръв, бях 5-6 дни на кислород. Преляха ми два сака плазма, от които очаквах бързо възстановяване, но то не се получи веднага. Аз съм на 69 г. без хронични заболявания. След 23 дни в болница вече съм изписан и на 30 октомври карантината ми изтича. Сега съм само на пробиотици, Витамин D, хомеопатични лекарства. Загубил съм много мускулна маса. В началото на ноември се връщам в кабинета си да лекувам пациенти“, разказа д-р Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
7
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Пич (номер 60)Браво, колега! Поздравявам те! И аз съм завършил ФКТТ в Техническия Университет в София. И сега се сещам за думите на Айнщайн: "Две неща са безкрайни, Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен".Същата работа е и с микровълновите фурни. Познавам много хора покрай мен, които не ги използват защото "ги облъчват".Което е пълна глyпocт, тъй като микровълните изобщо не са йонизираща радиация!Ама Вуте е казал: "Ти на мен пари ми дай, акъл не ми давай!"
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най накрая това което френските лекари казаха официално около април месец .
62
3
 
10
 
! Отговори
проста аритметика преди 3 години
Баф мааму, ако се пият всички тия лекарства на ден-то тотално не само ще се обрине човек,ами и ще си деформира вътрешните органи невъзвратимо! А какво стана с българската ракия-нали тя бе доказано ефективно средство? Още поече ,че сега народа си свари ракийката, още малко и винцето ще стане, после и прасето ще гътнем.Тая година не върви да ни затриват овцете,козите и прасетата,нали? А помните ли миналата година колко животни изтребиха "ветиринарите"? Стъпка по стъпка,стъпка по стъпка- 1+1 +1=?
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62Може и да е завършил инженер, но по принцип учат по всичкология, както преди, така и сега :) Малко ли съм вършеел в Студентски град на времето, всички са професионалисти там :)
60
4
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
На днешно време, когато в магазина през януари има пресни домати и ягоди, а през юли - кисели краставици, да се тъпчеш допълнително с витамини е форма на параноя. Няма никакъв шанс да изпаднеш в липса на витамини, освен ако не си някой луд месар.
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОНачалното лечение трябва да е щадящо организма според Мангъров. Вече като се вижда че пациента не се подобрява да се премине към антибиотици но не веднага.Явно коремните хирурзи пишат в гугъл лекарства за остри респираторни заболявания и дават наред с идеята пациента да оздравее.
58
3
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
Бе те са изброили почти цялата менделеева таблица бе!От всички изброени витамини най-безопасен е витамин C.Взимам го от години, профилактично, всеки зимен сезон, не само сега заради короната.Цинкът е полезен за простатата.Много хора продължават да плюят по Мангъров, че каза леките случаи да се лекуват с аспиринче, но последни проучвания сочат, че аспиринът подобрява състоянието на болни с корона.За мен аспиринът е противопоказен обаче защото имам гастрит.Затова няма и фамотидин да пия!
57
3
 
14
 
! Отговори
Пич преди 3 години
"Е че инженерите откога почнаха да учат и клетъчна биология и биохимия?"Винаги, има раздел за въздействието на радиовълните върху човека в учебниците по радиотехника. Ама ти няма как да ги знаеш тези неща при положение, че не си стъпвал в университет.
56
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 3 години
А портокал за лечение кога?
55
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е че инженерите откога почнаха да учат и клетъчна биология и биохимия?
54
3
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
То май и Мангъров това каза преди няколко дни, но форумните "коремни хирурзи" се възмущаваха как така щял да лекува ковид с аспирин...
53
5
 
11
 
! Отговори
Пич преди 3 години
"Да 5G ни убива чрез облъчването си! Ти нали не мислиш, че тези антени по блоковете не те облъчват дори когато спиш?"Оххх човек, инженер съм. Много те моля спести ми ги тези глупости. толкова съм спорил и обяснявал по темата, че вече нямам сили. Мини първо основен курс по математика, после висш курс по математика, после физика, после електротехника, после радиовълни, после разбери как работи една мобилна базова станция, после прочети как работи една базова станция, и после ела да говорим.
52
4
 
5
 
! Отговори
ваа преди 3 години
А доказано ли р че 5г НЕ убива.Поне на мишки тестове правени ли са?Не!Е как знаеш че не убива или така си мислиш.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре домашно отколкото да те заключат в отделението като затворник
50
3
 
8
 
! Отговори
а преди 3 години
Е ето бе начи се лекува да изпращат тоя фърчащ лист на Гебрееюс или там както се казва и да почват да лекуват по Света малко омега малко вит.Ц колко лесно било.Фърчащите листи са най-полезни не дебелите книги що тройки изкарвах в клас с тия фърчащи листа!
49
11
 
6
 
! Отговори
varg преди 3 години
Няма никакъв вирус
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде пак свърши витамин С-то и витамин Д-то!Явно някой е направил голям внос!Марешки,ти ли си Ве?
47
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да 5G ни убива чрез облъчването си! Ти нали не мислиш, че тези антени по блоковете не те облъчват дори когато спиш, а антената е на отсрещния блок на стотина метра?
46
2
 
8
 
! Отговори
Дохтур преди 3 години
..........хомеопатични лекарства........Това е оксиморон.
45
5
 
16
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Бокьо трябва да го включат на командно.много ще ме е жал ако хване да умре. Една туба в устата и една у гъзо да престане от болестта да говори глупости и да хаби енергия.