Магазини, заведения и търговци на ръба на оцеляването

Хората преминаха на онлайн покупки, жалват се те
73

След затварянето на клубовете и дискотеките заради борбата с коронавируса, ресторантьорите също се притесняват, че няма да издържат и ще се стигне до фалити.

Йордан е управител на магазин за спортни дрехи в централната част на Шумен. Казва, че в магазина се спазват всички противоепидемични мерки, но в последните месеци оборотите чувствително са намалели, а отливът на клиенти е осезаем.

"Хората се притесняват, не напускат домовете си, някои преминаха на онлайн покупки, но както знаете едно е да изпиташ тръпката на физическия магазин, да влезеш да си купиш нещо, съвсем друго е да си го купиш онлайн. Със сигурност наблюдаваме спад в оборотите на магазина, тук специално", обяснява той пред телевизия Bulgaria ON AIR.  

Подобна е ситуацията и в заведенията, къдет спадът в оборота е близо 40 на сто.

"Браншът доста зле пострада. Работихме с намален капацитет на 50%, а сега, когато трябва да разделим не маса от маса, а стол от стол, капацитета се намали още. Около 30% от капацитета на едно заведение е запълнен", посочва председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев.

А въвеждането на вечерен час може да доведе до масовото им затваряне, казват от бранша.

Фризьорските салони също имат по-малко клиенти. Затова бизнесът настоява за помощ от държавата.  Ако кризата продължи по-дълго, прогнозите са за масови фалити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пример: В Теранова се опитват да ми продадат яке, което съм купувала на разпродажба за 20лв преди 3 години, което в момента на разпродажба е 60лв?! Еми сори, затваряйте си магазините, не ви искаме тройно оскъпените ***. Всичко яко поскъпа и точно пък ще си дам парите за парцали и долнопробна храна по заведенията, но пък на високи цени! Не всимко в БГ е магазини и заведения!
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми нормално хората нямат пари като нямаш как ще купувашЦените сьщо станаха безбожни спрях да ходя по заведения не е нормално при заплата -600 лв едно кафе и една кола да струват -7 лвНие не живеем вьв германия
57
0
 
5
 
! Отговори
скоро.... преди 3 години
Ще паднат от ръба . Хората като стчкуваха те бачкаха,сега малко ще си починат !
56
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната система е в кома, всеки дом ще се превърне в морга заради престъпната банда, която управлява!
55
0
 
7
 
! Отговори
Тлъста Мутра преди 3 години
Айде сега, изкарайте и медиците на протести. Първо трябва са се увеличат парите на милиционерите, после всичко останало.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Тези - маскираните, дисциплинираните, отговорните - ще ядат най-голямото дърво накрая, няма да им се вярва какво се случва"Яко ще ги прекараш, нали?
53
2
 
9
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
Точно така! Абсолютно вярно!Защо да губя време и гориво в обикаляне на "физически магазини", заредили по 2 парцала, като мога да си поръчам всичко по Интернет?Всичо е по-евтино и пристига на следващия ден.
52
2
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
намалете цените в ресторантите и магазините и няма да фалирате какви са тези ценина готовите храни на кулинарните щандове
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не си представям оня .....бегович да ми приготвя храната или подобни космясали кат него!
50
5
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
Тука всички пишещи без 1-2 сте за ваксина... пожелавам ви да сте първите ваксинирани като се появи другото лято и тогава ще сте спокойни за живота си...
49
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бранша.... Маси... Притесняват се... Столове.... Капацитет... Когато Тиквoн им намали данъка от 9% а на лекарствата остави на 20 %тогава бранша не се притесни. Данъка на 9% обаче цените за клиентите същите като преди. Време е лaпaнетo на пари да понамалее.
48
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки може да си приготви храна вкъщи. Всеки може да си поръча всякаква стока по интернет. Въпроса е в производството им. Ако производството спре, тогава лошо. Но пък в БГ производство почти няма.
47
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо ново под слънцето! Кръговрат. Днес си "бизнесмен", утре си продавач, касиер в хипермаркета. Квалификацията е една и съща. Не знам защо някои хора се взимат толкова на сериозно.
46
2
 
31
 
! Отговори
Wind of change преди 3 години
Дреме ми на шмайзера.Фермите на село и нивите пустеят и имат крещяща нужда от работна ръка.Хайде със здраве и на добър път!
45
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво искат?! Това си е чиста пазарна икономика.
44
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писна ми от рева на кръчмари и продавачи на парцалки.
43
2
 
24
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Дремими ,че жа фалират ! Ша си го преместя в другия крачол.
42
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не коментират бизнесите които са в разцвет. Разни пицарии като Доминос които предлагат доставки по домовете са яко оборотни сега. Интернет магазини за дрехи и други неща също. В Спиди и Еконт по цял ден опашки от клиенти. Тъй че криза няма. Има преразпределение на пазара. Хората минават вече на онлайн пазаруване. Първите които се приспособят оцеляват. Другите умират.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдещето е на самообслужването и получаване на базов доход за самообслужването. Сам маркираш стоките, сам се подстригваш, сам се пазиш да не крадеш.Тази работа трябва да бъде заплатена.
40
2
 
29
 
! Отговори
Нямат оферти !! преди 3 години
София магазин за маратонки.Стар модел "адидас" след намалението - 169 лв.Има налични номера от 40-43.Повечето мъже в Бг са 44-47 номер. В нета същият модел номера от 39 до 47 струва 40 долара. Същото е и със суитчърите и памучните спортни блузони и блузи никога нямат ХХL или 3ХL. Имат S и М..Цените тоя път са само с 20% по-високи отколкото в нета.Е какво да си купи човек?Оня ден съм обикалял 10 магазина да намеря черни маратонки 46 номер за под 200 лв и накрая по абсолютна случайност успях.