Експерт: Няма да има наказания за споделено пътуване у нас

Коментар на Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите
3 ное 2020 20:30, Анисия Иванова
11
Експерт: Няма да има наказания за споделено пътуване у нас
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Споделеното пътуване не попада в нерегламентирания превоз, няма да има наказания за него. Това каза Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Гостът коментира темата по повод промените в Наказателния кодекс, които бяха приети от депутатите миналия месец, и предвиждат по-строги наказания за нерегламентирания превоз.

“Споделеното пътуване няма нищо общо. То не е възмездно. Споделено пътуване е, когато се познаваме, уговорили сме се предварително, че в определен час ще пътуваме от точка А до точка Б”, обясни Радков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той отбеляза, че нерегламентираният превоз се отнася за шофьори, които най-често минават по спирките и предлагат на пътници да ги превозят до определена точка на цената на автобусния билет. Те крадат чужд бизнес и за това е наказанието, поясни експертът.

Друга тема, която експертът коментира, са предложените от изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” промени на статута и изискванията към автошколите в страната.

Като “една от най-фрапиращите промени” той определи предложението учебните центрове да станат търговски обекти.

"Към момента школите са на уведомителен режим - уведомяват, че в този обект ще се извършва обучение. За да станат търговски дружества, те ще трябва да минат одобрение в няколко други институции, ако са в жилищна сграда - да получат одобрение за дейност от съседите”, обясни гостът.

Според Радков предложението инструкторите да работят на трудови, а не на граждански договори е положително в сегашната ситуация, имайки предвид очакванията пандемията да затвори отново всички учебни центрове.

По отношение на възможността да се въведе изискване всички моторни превозни средства да са собственост или на лизинг от самия учебен център Радков отбеляза, че това ще е удар за школите в по-малки населени градове.

Целия разговор вижте във видеото.


11
Още от Общество
Най-рискови са хора с онкологично заболяване на кръвта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Знае се! преди 3 седмици
И тоя на снимката е част от корупцията, които носят пари в плик на една депутатка за да внесе тъпия лобистки закон!
9
0
 
4
 
! Отговори
Кой и на какво преди 3 седмици
основание може да ми забрани да пътувам с още трима приятели в един автомобил
и да си делим разноските, ако всички ние работехме в някой съседен град?!
Вторият вариант обаче наистина е нелегален бизнес - някой ежедневно предлага на непознати хора превоз с частния си автомобил срещу заплащане и не плаща данък върху печалбата.
8
0
 
0
 
! Отговори
dani преди 3 седмици
До Споделяме
тоз като му гледам гадната физиономия .. то такива главучи вече се разпореждат ...уж споделено патувана ..ами то всеки ден си е чисто нелегален таксиметров превоз без да плащат нищо като таксижиите. да живее анархията.
7
4
 
4
 
! Отговори
Споделяме преди 3 седмици
Хайде стига си измисляйте, че се изморихме от хибридни лъжи! Вие не се ли изморихте да ги пишете?
Споделеното пътуване чрез фейсбук, няма как да се докаже и накаже....и никой не цели това! Точка! Заспивайте, чешейки си тonkuтe, ako нямате ще ви дам назаем 2 отзад.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разбира се, че ще има наказания.
Това е лобистки закон - автобусните фирми са платили на Тулупа да им даде монопол.

Иначе хората си делят бензина и се возят извън системата.

Държавата ограничава свободния избор на хората и ги дава на превозвачите да ги доят.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как така крадат чужд бизнес, егати глупавото обяснение...
4
0
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 седмици
А този тапунгер шофьор да не коментира неща, които не са му ясни. Да, споделеното пътуване не е възмездно, но като ти дата 20 лева за бензина - ходи обяснявай на смрадливия каскет, че това са разноски, а не е билет.
3
1
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 седмици
Сега, благодарение на неграмотните лобисти на герб се налага един неясен и неоправдан текст, който ще се използва избирателно от гешевци за тормоз над врагове. Например злобната ти съседка работи като секретарка в прокуратурата - хайде разследване, че си качил 2-ма души след обява във фейсбук на споделено пътуване. Не може убийство да се наказва с от 10 до 15 г., а споделено пътуване с от 5 до 10, а примерно длъжностно присвояване - до 8 г.
2
0
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 седмици
Във всяка нормална наказателно правна система, дори и не в правова държава, каквато България претендира, че е, наказанията са систематизирани по тежест в зависимост от обществената опасност на престъплението. Когато тази систематизация произволно се наруши се получава дисбаланс и системата престава да действа. Например ако за кражба наказанието е по-тежко от убийство, крадецът, заварен на местопрестъплението, няма да има причина да не очисти изненадалия го собственик.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То пък оставаше и да има.