На 42% от българите им омръзнало от ограниченията заради COVID-19

Масово обаче се одобряват мерките на правителството в пандемията
130
На 42% от българите им омръзнало от ограниченията заради COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На границата на октомври и ноември общо 44,5% са напълно съгласни (15,1%) или по-скоро съгласни (29,4%), че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса, а общо 53,6% са по-скоро несъгласни (25,2%) или напълно несъгласни (28,4%). Това показват данните от проучване на „Галъп Интернешънал“ по темата „коронавирус“, проведено между 28 октомври и 1 ноември сред 800 души.

Още по темата

 През пролетта делът на положителните оценки беше преминал и 70% и това се дължеше на бързата реакция, на страха, който навсякъде по света накара хората да забравят политическите различия, както и в крайна сметка на сравнително ниския брой отчетени в България случаи. През лятото обаче, с новия ръст на случаи, имаше и разколебаване в оценката.

С решителния ръст през есента, а и вероятно с новия политически контекст от лятото насам, оценките са по-ниски.
 
Мненията са почти равно разделени и по въпроса дали са необходими отново твърди ограничителни мерки. От лятото насам явно има и известно „свикване с мисълта“ – вероятно заради новините от други европейски страни. Ако при предходния скок, през лятото, около 60% са били несъгласни, а под 40% – съгласни, сега отговорите са в съотношение 50,8% съгласни (21,8% по-скоро съгласни и 29% напълно съгласни) срещу 47,6% несъгласни (18,6% по-скоро несъгласни и 29% напълно несъгласни). Въпреки тази тенденция и ръста на новите случаи обаче, ясно мнозинство в подкрепа на нови мерки липсва – за разлика от настроенията през пролетта, когато по много критерии личеше сериозна обществена готовност за повече ограничаване.
 
42,5% от българите признават, че им е писнало от всякакви ограничения. Все пак, мнозинство от 54,8% не приемат подобна позиция. Известен дял се колебаят.
 
Явно, когато става дума за мерките, българите биха искали да разчитат повече на личната си отговорност – както беше отбелязано и през лятото. Предстои да се разбере обаче колко сериозна е тя.

Например, мнозинство, макар и крехко (50,6%), приема, че маските осигуряват добра защита. 45,7% са на обратното мнение, а има и известен дял колебаещи се. В общи линии, българите явно показват разбиране към мерките и необходимостта от тяхното съвестно спазване, но явно личи, че немалки дялове предпочитат да вярват и в алтернативни истории.
 
Последното ясно личи и в отношението към тестовете: 53,2% се приемат съмнението в тяхната надеждност. 31,4% им вярват напълно. Тук обаче зоната на затрудняващите се да отговорят е закономерно висока – 15,4%.
 
В края на октомври 21,9% избират опцията „Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали“. 52,2% избират по-умереното „Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип“. 24,3% намират, че „Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника“.
 
Дяловете на тези три реакции – паническа, тревожна и спокойна – варираха в годината. Винаги надделяваше междинното възприятие, но с различни нюанси. Например, в началото паниката набъбна, за да почне после постепенно да спада и да стигне ниски нива през лятото. Сега обаче отново показва признаци на ръст. Спокойната реакция пък е в най-високото си ниво от началото на пролетта насам. Междинната реакция сега остава с най-висок дял измежду трите опции, но като че ли е в най-ниските си нива от началото на пандемията въобще.

Така се оказва, че двете крайности – паническа или спокойна – са заели „територия“ за сметка на умерено тревожната реакция. Това е известен белег на поляризация на мненията – още един симптом на разделено обществено мнение.
 
Много осезаема е тревогата за здравната система. 76,2% споделят страха, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда. 21,7% явно не изпитват такъв страх, а има и известен дял колебаещи се.
 
75,7% намират обаче, че медиите създават и излишна паника. 62,3% виждат подобна вина у институциите. Очевидно, не са малко и хората у нас, които не са склонни да преувеличават опасността и биха желали по-спокойна публична среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-здрави от Сидней, в моя щат Ню Саут Уелс, а и в други коронавирус няма, Бризбън, Норт територи, Даруин, Кернс, Куинсланд. А тук чета изхвърлянията на ганювцитее и мокрите им сънища, за стрната където МИНИМАЛНАТА работна МЕСЕЧНА заплата е 3000 долара. Аз зимам 6 цифри годишно долари и живея сред чистота красота липса на задръствания и хора, скитам из джунглите с е-байка или се гмуркам в рифа. На гань0вците дето са се изказали компетентно за най райския край на планетата, код каффяво, потапяйте
68
3
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Ти да видиш-ЗАТВОРЯТ ЛИ НИ-КАЖИ ЧАО.-НЕМА КАКВО ДА ИМА ДА ЯДЕШ-ЩЕ СПРЕШ И НЕТА-ЩОТО СЕ ПЛАЩА.А ТИ НЯМА ДА ИМАШ И 1-ИН ЛЕВ.-ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА ТИ ДАДЕ 2 КГ ОРИЗ И 2 ЛИТРА ОЛИО ЗА МЕСЕЦ И ТОВА Е.-НЕТРЯБВА ДА СПИРАМЕ-СПРЕМЕ ЛИ КРАЙ.-ТРЯБВА ДА СЕ ЯДЕ ПРИЯТЕЛЧЕ.
67
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 78Пак ли си ти заблудения....хахаха :) Няма да отмине скоро "чумата", трябва да има контрол над овци като теб, което е похвално, трябва контрол за такива индивиди :)
66
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи писнало им от ограничения, те да не са 5 годишни???? В живота има неща, които не ни харесват , но ги правим, самоконтролираме се, имаме някакво адекватно възприемане на ситуации, затова сме възрастни, отговорни хора! Трябва да се стегнем и това ще отмине, аман от мрънкячи и първосигнални реакции!
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро ни писна от некадърността на хората, които работят в институциите. Някакъв *** да ми обяснява как виждаш ли до кофата за *** можело без маска, ама по центъра с маска, ама само ако има много хора, ама и до кофата с маска ако има опашка пред нея... само докато го слушам и се чудя, тоя осъзнава ли какви ги плещи изобщп?!? Ще дават помощи за лекари ама само ако са 1ва линия, ама само ако имало потвърден болен.... Изобщо дет се вика, ще се справим, въпреки тия.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако умре някоя костенурка веднага ще се обадят
63
3
 
2
 
! Отговори
ДД преди 3 години
Някой може ли да каже, ако се сложи напоена маска със спирт на лицето дали спиртните изпарения биха могли да унищожат наскоро погълнати вируси на ковид
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше едни зелени
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горбачов забрани комунизмаТодор Живков ви каза да се наведетеИма стари екземпляри които живеят в отминала епоха
60
0
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Само токлова ли, аз мислех, че са 70-80%!!! Напролет ще са близо до 90%, след като ни затворят от януари по панелките.
59
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не ви пита какво ви е омръзналосрещу природата не се ритатези зелените не се обаждат когато умират хорате ревът когато им кажат
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досадно е! Евала прая на възрасните които не носят маски (на вън), просто медийния вирус си е досада :))
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на мен ми омръзна от 42% от българите.
56
1
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-МЕРКИТЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА БЯХА ПЪЛНА ГЛУПОСТ -КПП-ТАТА-ЗА МАЛКО ДА УНИЩОЖИТЕ ХОРАТА-ИКОНОМИКАТА ДЕТО ОСТАНА.-ЗНАЧИ КПП-ТО МИНАВАТ ТЕЗИ ДЕТО РАБОТЯТ-АМА И ТЕ СЪЩО РАЗНАСЯТ ВИРУСА-ХРАНИТЕ В МАГАЗИНИТЕ-ХЛЯБА ДЕТО СЕ ДОСТАВЯ В ДРУГИ ОБЛАСТИ НЕМОЖЕ ДА СЕ ДЕЗИНФЕКСИРА.-ТЪРПЕНИЕ ТРЯБВА.-АМА НА ХОРАТА ИМ ПИСНА-ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ПОЛИЦАЯ СЕ ЗАРАЗИХА ПО ТЕЗИ КПП-ТА?-ПЪЛНА ГЛУПОСТ-ТОЗИ ГРИП ЩЕ ТРЯБВА ДА ГО ПРЕМИНЕМ.-НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШЕН.-ЗА ТЕЗИ 8-9 МЕСЕЦА СЪМ СИГУРЕН ЧЕ СА ГО ПРЕКАРАЛИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ.
55
0
 
0
 
! Отговори
от_Aaв$тралия преди 3 години
До неразбралия,Явно живееш още в землянки и взривяваш влакове още от ВСВ. Е-байка го пиши в гугъл или e-bike и се просвещавай
54
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ще е 10 години с маски и дезинфекция само с това можем да се защитимспасението е нов антибиотик който да лекува пораженията
53
6
 
10
 
! Отговори
свински вирус преди 3 години
Не на 42, а на 142% им омръзна измисленият ''вирус'' и мерките.
52
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Ами да цялата държава заради вирус ни съсипва живота ни Кво очаква ББ и ЕС да сме доволни от това ли Глад и мизерия и без да дават оставка пак това ни чака и без това Скъп ток вода храна дрехи обувки Вместо добре да живеем живеем напразно Надувки от всякъде цял живот намръщени хора Ама една част нямат оправия никога все така просто мислене ще имат
51
2
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Търсете и четете каквото можете за процеса наречен голямото зануляване.Зарежете ковида и медийте.Цялата криза е за да се задейства голямото зануляване през Януари 2021.Ако Тръмп спечели,то ще се отложи вероятно до следващите избори,на които най-вероятно ще има я пандемия,я война и тежка криза.Тръмп не иска да даде САЩ на организаторите на Голямото Зануляване
50
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 54Искам само да поясня нещо много важно:Аз никога не съм поставял под съмнение съществуването на новия щам коронавирус.За сравнение: Испанският грип през 1918 - 1920 г. се дължи на грипния вирус H1N1. Учените са установили че той не е бил по-страшен от другите грипни щамове, но войната е препълнила полевите болници и лошите хигиенни условия са водели до масови бактериални инфекции и затова жертвите са били средно около 50 милиона души. Сега каква световна война има?