На 42% от българите им омръзнало от ограниченията заради COVID-19

Масово обаче се одобряват мерките на правителството в пандемията
130
На 42% от българите им омръзнало от ограниченията заради COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На границата на октомври и ноември общо 44,5% са напълно съгласни (15,1%) или по-скоро съгласни (29,4%), че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса, а общо 53,6% са по-скоро несъгласни (25,2%) или напълно несъгласни (28,4%). Това показват данните от проучване на „Галъп Интернешънал“ по темата „коронавирус“, проведено между 28 октомври и 1 ноември сред 800 души.

Още по темата

 През пролетта делът на положителните оценки беше преминал и 70% и това се дължеше на бързата реакция, на страха, който навсякъде по света накара хората да забравят политическите различия, както и в крайна сметка на сравнително ниския брой отчетени в България случаи. През лятото обаче, с новия ръст на случаи, имаше и разколебаване в оценката.

С решителния ръст през есента, а и вероятно с новия политически контекст от лятото насам, оценките са по-ниски.
 
Мненията са почти равно разделени и по въпроса дали са необходими отново твърди ограничителни мерки. От лятото насам явно има и известно „свикване с мисълта“ – вероятно заради новините от други европейски страни. Ако при предходния скок, през лятото, около 60% са били несъгласни, а под 40% – съгласни, сега отговорите са в съотношение 50,8% съгласни (21,8% по-скоро съгласни и 29% напълно съгласни) срещу 47,6% несъгласни (18,6% по-скоро несъгласни и 29% напълно несъгласни). Въпреки тази тенденция и ръста на новите случаи обаче, ясно мнозинство в подкрепа на нови мерки липсва – за разлика от настроенията през пролетта, когато по много критерии личеше сериозна обществена готовност за повече ограничаване.
 
42,5% от българите признават, че им е писнало от всякакви ограничения. Все пак, мнозинство от 54,8% не приемат подобна позиция. Известен дял се колебаят.
 
Явно, когато става дума за мерките, българите биха искали да разчитат повече на личната си отговорност – както беше отбелязано и през лятото. Предстои да се разбере обаче колко сериозна е тя.

Например, мнозинство, макар и крехко (50,6%), приема, че маските осигуряват добра защита. 45,7% са на обратното мнение, а има и известен дял колебаещи се. В общи линии, българите явно показват разбиране към мерките и необходимостта от тяхното съвестно спазване, но явно личи, че немалки дялове предпочитат да вярват и в алтернативни истории.
 
Последното ясно личи и в отношението към тестовете: 53,2% се приемат съмнението в тяхната надеждност. 31,4% им вярват напълно. Тук обаче зоната на затрудняващите се да отговорят е закономерно висока – 15,4%.
 
В края на октомври 21,9% избират опцията „Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали“. 52,2% избират по-умереното „Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип“. 24,3% намират, че „Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника“.
 
Дяловете на тези три реакции – паническа, тревожна и спокойна – варираха в годината. Винаги надделяваше междинното възприятие, но с различни нюанси. Например, в началото паниката набъбна, за да почне после постепенно да спада и да стигне ниски нива през лятото. Сега обаче отново показва признаци на ръст. Спокойната реакция пък е в най-високото си ниво от началото на пролетта насам. Междинната реакция сега остава с най-висок дял измежду трите опции, но като че ли е в най-ниските си нива от началото на пандемията въобще.

Така се оказва, че двете крайности – паническа или спокойна – са заели „територия“ за сметка на умерено тревожната реакция. Това е известен белег на поляризация на мненията – още един симптом на разделено обществено мнение.
 
Много осезаема е тревогата за здравната система. 76,2% споделят страха, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда. 21,7% явно не изпитват такъв страх, а има и известен дял колебаещи се.
 
75,7% намират обаче, че медиите създават и излишна паника. 62,3% виждат подобна вина у институциите. Очевидно, не са малко и хората у нас, които не са склонни да преувеличават опасността и биха желали по-спокойна публична среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 54Ми и аз да ти кажа, и на мен са се подували лимфните възли при грип и други простудни заболявания. Един път така дори не разбрах че са подути (под мандибулата), и добре че личната ми лекарка е опитна - вика ми "Аууу, *** на тебе са ти подути лимфните възли бе!"Аз тогава се опипах там където тя пипна и вярно така се оказа.Еми, мина ми като на кyчe дето се вика.Та и аз да пожелая на всички да се пазите, особено сега да не дава Господ да се разболеете от каквото и да било!
48
1
 
1
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Вирус броди из Европа,и унази той потропа.Мерки или карантини ?!Бай *** непобедим е.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само на хората омръзна. Моите танзанийски кози психически вече са много зле. Отказват да ядат папая, била ковид положителна. Не я пипат, докато не им покажа отрицателен ПСР тест.
46
1
 
5
 
! Отговори
Американа преди 3 години
Какво да ви кажа?И аз не вярвах в този вирус ,докато не ме хвана!Първите 3 дни бяха добре , леко сухо гърло и съвсем леко кашляне.Отшумяха!На 4-тия ден ми се възплиха лимфите по врата ,но най-вече под мишниците! Чувство на изтръпнало парещо тяло! Снощи неможах да спя по гръб от болки! Днес е 6-ти ден ,лимфите са още надути ,очаквам да имат подобрение ,че ако нямат пак ще е тежк нощ! Надявам ,се да отмине без усложнения.Пазете се и бъдете здрави!
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Останалите 58% са се нaakaли от страх заради шашмата с истерията наречена "коронавирус"!
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Одобряват мерките не повече от 20% вковидясани зомбитa с дистанционно изключен разсъдък и залиняла воля. Не са толкова много, но са ужасно вресливи и нахални.
43
8
 
16
 
! Отговори
90% преди 3 години
На 90% от нормалните българи им омръзнаха тъпите ограничения!!!
42
8
 
7
 
! Отговори
sryh преди 3 години
Като им е омръзнало-да ***!!
41
9
 
14
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
Е, които не са съгласни и не спазват мерките, като се тръшнат, ще *** да ги лекуват изнемогващите лекари. Бай *** няма да се оправи, докато не почнат да *** близките му. Онези мангъровци защо не влезнат да се грижат и да лекуват болни от вируса. Едно е да размахваш диплома, друго е да влезеш в COVID отделение, нали...
40
11
 
11
 
! Отговори
Защо Фандъкова преди 3 години
Да е виновна? По скоро Мънгаров. Човека е бил просто.клечка. Виновни са и всички които му се водят по глупостите.
39
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващите убиват и те си имат имена.Това са министър-председателя, здравният министър, просветния министър.Докато търсите колективна отговорност няма да получите справедливост.Всички починали през ноември са умрели поради незачитане на епидемиологичната обстановка в страната, неспазване на експертните препоръки и престъпна некомпетентност.Тези из-роди ще накарат директорите на болници да фалшифицират данни, защото простата математика говори, че починалите дневно ще са около 200 човека.
38
4
 
18
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Какви ограничения бе батко, само препоръки и то никой не ги спазва. Все едно да им омръзне да си мият зъбите. Ми за ваше добро е па ако щете
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзЩе стоиш и ти в къщи, след, като решат да има lockdown.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То с такива въпроси какво искате? Формулировките не се срещат в нормалната реч, а и никой не мисли по този изопачен и заплетен начин. Кой изтъкнат лингвист ви е писал въпросите?
35
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на мен ми омръзва да си обувам чорапите вече 45 години, ама се налага.Въпрос на адаптация.
34
5
 
10
 
! Отговори
Чарлз Дарвин преди 3 години
на кой му е омръзнало ще последва Динозаврите!
33
12
 
3
 
! Отговори
Бандата герб преди 3 години
Фандъкова е съучастник в убийството на човека починал пред 4гр болница.Ние сме Герб, ние убиваме българи.
32
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То на някои им е омръзнал и живота...Животът не филм с хепиенд. Живее се според обстоятелствата. Който се адаптира продължава напред, а който не може...пътища много. Да отива във Франция, Белгия, Германия, Испания и в Швеция или Беларус при Лукашенко.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Накрая учените от Бан ще достигнат до заключение че вируса може да се умори само с кючек на песен на Азис
30
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауХората които пият редовно не ги ловят вируси.В кварталната кръча едни и същи пият и досега никой не се е оплакал че е хванал вирус.А за целуването не връщам жени готови да целуват въпреки че има обявана пандемия.