Социално слаби купуват плазми и таблети с помощите за отопление

Парите са за дърва и ток, но някои ги харчат за цигари и алкохол
88
Социално слаби купуват плазми и таблети с помощите за отопление
Снимка: Pixabay

Социално слаби пазаруват с помощите си за отопление плазми, таблети и смартфони вместо дърва и въглища. Други пък изразходват парите за дрехи, храна, цигари и алкохол, показа проверка на „Монитор“.

Така в един от случаите в град Златарица самотен баща, живеещ с двете си дъщери на възраст над 30 години, които през живота си никога не са работили, получили общо около 1500 лв. помощи за отопление. Семейството повече от година няма ток в къщата си заради неплатени сметки. Още на следващия ден, след като получили помощта за отопление обаче, щерките се появили облечени със скъпи дрехи, прически, професионален грим и с не един, а с по два мобилни телефона всяка. А седмица по-късно в кръчмата бащата започнал да се жалва, че помощите свършили и така и не могли да си платят 30-те лева задължение към енергото и ще стоят трета зима без ток вкъщи.

От Регионалната дирекция на Агенцията за социално подпомагане във Велико Търново уточниха, че извършват своевременно насрещна проверка на всяко подадено заявление за енергийни помощи. Те обаче не могат да контролират имащите право на помощи за какво харчат отпуснатите им средства. Сред най-честите причини за отказ на помощи за дърва са по-голям размер на дохода, наличието на фирма, наличие на втори имот, получено дарение или липса на регистрация в Бюрото по труда, добавиха оттам.

Във Варна също има десетки сигнали, че парите за енергийни помощи се харчат за друго, включително за алкохол и цигари. Това обаче трудно се установява и най-вече след сигнали на съседи или недоволни членове на семейството. При много от случаите пък се установява злоупотреба с данните, посочени в декларациите за получаване на помощи за отопление, припомниха от местните социални служби.

До неотдавна ежегодно помощи за отопление получаваха и голяма част от ало измамниците от горнооряховския кв. Калтинец, участващи в телефонните измами и собственици на 3-етажни къщи и лъскави поръчкови автомобили. След поредицата от акции срещу тях сега самите ало измамници вече се отказали да подават молби за помощи.

В Регионалната дирекция Социално подпомагане Велико Търново са подадени 11 9111 заявления за помощи за отопление. Отпуснати са 9616 помощи, а е отказано на 1974 кандидати. По общини отказите са: В. Търново 252, г. Оряховица – 174, Лясковец 128, Елена 187, Златарица – 109, Павликени – 236, Сухиндол – 17, Свищов – 416, П. Тръмбеш – 204, Стражица 201, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане.

Черният пазар на дърва в Шумен пък умря и на практика вече не може да се купят евтини цепеници за огрев от ползващи енергийни помощи. До миналата година жители на кварталите "Бялата пръст" и "Витоша" в града са доставяли дърва за огрев на цена под пазарната. Дървата идваха от помощите за отопление, които социално слаби получават всяка година. Според социални работници обаче през последната година обаче контингентът им масово се прехвърлил от твърдо гориво на електричество и вече получават парични помощи за ток. Сумата, която получават за този сезон, е 495,80 лева. Самите роми от двата квартала признават, че част от помощите харчат за ток, с друга покриват други нужди.

В сравнение със същия период на 2019 г. се отчита увеличение на броя на приетите заявления с близо 12,69%, а на отпуснатите помощи с 12,63%, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на „Монитор“.

Оттам припомниха, че помощта се отпуска за период от пет месеца, обхващащ периода от ноември тази година до март 2021 г. включително.

Размерът на целевата помощ за предстоящия отоплителен сезон е 99,16 лв. месечно или 495,80 лв. за петте месеца. За миналия отоплителен сезон помощта е била в размер на 93,18 лв. месечно или 465,90 лв. за петте месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво да купуват като дървата ив са без пари по тъмно.
67
1
 
6
 
! Отговори
? преди 3 години
А някой сещал ли се е защо се дават помощи за "самотни" майки на всички ***, само защото умишлено не сключват граждански брак ? Това са милиони всеки месец, които *** изпива и щрака с пръсти...
66
0
 
0
 
! Отговори
Божков от Дубай преди 3 години
А от кога тези диваци започвали да исползват плазми, таблети и скипи дрехи за отопление вместо дърва?
65
1
 
13
 
! Отговори
Димо преди 3 години
Това с помощите не е от днес ,а ци ....пардон ромите винаги са го правили! Преди 25 години доброволно с цел да помогнем бяхме на проверки в по малки населени места където кметовете се оплакваха че отпуснати помощи се използват за ракия и цигари и после пак плачат.Решили кметов ,отпуснали им кубици дърва вместо пари ,те ги спазарили с кръмарите на половин цена и пак ги пропили.А след това ревяха ,,Няма пари за учебници и обувки за децата".Нагло,нахално,примитивно племе,което не разсъждава човешки
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като е помощ за отопление - защо се дават пари? Защо не с ваучери, които да използват за покупка? И няма да могат да ги ползват за други работи. Аааа - чиновникът ще трябва да работи. ГоУем проблем!
63
0
 
5
 
! Отговори
varg преди 3 години
Аз взех помощта и я пазя за тока зимата.
62
0
 
6
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
В един от епизодите на "сем. Симпсън" , децата сметнаха че Скинер със заплатата която взима е милионер и той каза "Ако бях милионер, щях ли лятото да боядисвам къщи , за да не умра от глад?" и за жалост в МНОГО от развитите държави това е положението- милиони хора, са на помощи , защото само с парите от почасовата работа са си "живи умрели".
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от помощи за тези.пенсионерите са в пъти по бедни. Оставяйте ги да се оправят,какво е това безработен по цели поколения. Тояга за неспазване на закона,другото само ще се нареди
60
12
 
6
 
! Отговори
Удобно преди 3 години
Удобно се дават за пример единични случаи с цел да се предприемат агресивни мерки за спирането на помощите за отопление! Класика в милата ни държавица...Следващите изисквания ще бъдат да си безработен, с минимум три непълнолетни деца, и задължително да ходят със стари, евтини и скъсани дрехи и обувки, да са рошави, мръсни, непостригани и несресани, да нямат телефон или максимум графична Нокиа с фенер...
59
5
 
26
 
! Отговори
паразити преди 3 години
През живота си не са работили,а помощи как получават!Явно ние ги носим на гърба си,ама нали електорат на Бойко!
58
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Класика ! Бедни хора имало. Къде са ?!Искам да им дам нещо, да им помогна. Но като извадят доста по-нов телефон от моя и се отказвам
57
0
 
14
 
! Отговори
Ваучери преди 3 години
И няма да има абсолютно никакъв проблем.
56
0
 
10
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До Анонимен 27Заложни къщи, там е бъкано с плазми!
55
0
 
21
 
! Отговори
цензурата преди 3 години
До Бойко БорисовЧудя се защо, след като се ползва българската дума за тъмнокожите римляни, и компютъра на Биг Брадър слага три звездички?
54
2
 
8
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
СОЦ. СЛАБИЯ КАТО СИ ПОГЛЕДНЕ ПЛАЗМАТА И СЕ СЕЩА ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМ... ДАВА, ДАВА ВАЖНОТО Е ДА НЕ ОТИДЕ ВЪВ СЦЗ. НО ПАРИТЕ ЩЕ СВЪРШАТ СКОРО ОТ СЦЗ ОТЪРВАНЕ НЯМА. ИЛИ НА НЯКОЙ ОСТРОВЧЕ. СЛЕД НЕГО ДА СЕ УПРАВЯТ.
53
0
 
10
 
! Отговори
Ами преди 3 години
До по 1 път ли ще полвваш телефона, затова ли са 2, а сметката за тока 30лв само...при положение че само включването е 40 (по спомен)???Такса за включване и изключване и всякакви други такси събират само от водещи българи, тия са привилегировани дори и в градския транспорт винаги са без билети. На 18 години всичките са с автомобили, а някой да е видял ром в учебна кола???Телефоните си ги зареждат безплатно в кръчмата, защото са редовни клиенти, а зарядното на 12 волта е 2-3 ст едно зареждане
52
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДАВАЙТЕ ИМ ВАУЧЕРИ БЕ ТУПАНИ!
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Златарица самотен баща, живеещ с двете си дъщери на възраст над 30 години, които през живота си НИКОГА не са работили, получили общо около 1500 лв. помощи за отопление. Семейството повече от година няма ток в къщата си заради неплатени сметки. Още на следващия ден, щерките се появили облечени със скъпи дрехи, прически, ПРОФЕСИОНАЛЕН ГРИМ и с не един, а с по ДВА мобилни телефона всяка. А седмица по-късно в кръчмата бащата започнал да се жалва, че ще стоят трета зима без ток!
50
0
 
15
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ДЪРЖАВА НЯМА ДЪРЖАВА. ПАРИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ КОТО ЧЕ ЛИ ЖИВЕЯТ В СИБИР
49
1
 
19
 
! Отговори
Алов преди 3 години
Важното е да гласуват за вожда. И да са живи и здрави чаветата_