Доц. Спасков: Естествено е да растат смъртните случаи

Над 100 структури разполагат с частни линейки
4 ное 2020 15:06, Ния Христова
15
 
Спешната помощ започна да изнемогва заради броят на заразените с COVID-19. Министерството на здравеопазването включи и частни линейки в системата на неотложна помощ.
 
"Има над 100 частни структури, които притежават линейки. Съвсем спокойно могат да се включат, те вече работят в тази насока. Това е страхотно подпомагане на държавната машина. Здравеопазването в България е микс от държавно и частно, който може добре да се справя със системните проблеми", заяви бившият директор на ''Пирогов'' доц. Спас Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна, че повечето от частните линейки отговарят на условията. Те са добре оборудвани, с апаратура и в тях има медицинско лице. Според него не може да се говори за съществена разлика в оборудване и персонал, когато ги сравняваме с държавните линейки.
 
"Твърде често структурите, които работят по този начин, обявяват, че вършат не спешна дейност, а домашни посещения. Трябва да се даде малко по-широко място на тези структури да извършват и спешна помощ. Ограничението идва от това, че дейността не може да се регламентира като спешна. Вече има такива структури, които работят в условията на Ковид-19 и изпълняват такъв тип поръчки", обясни доц. Спасков.
 
Доц. Спасков е на мнение, че средствата за държавната спешна помощ са недостатъчни и това е довело до дефицит в броя на персонала. Имало достатъчно оборудване и линейки, но проблемът бил да се качат повече медици в тях.
 
"Спешната помощ е изключително съблазнителна за младите лекари. Със супер радост биха работили такава дейност. Не може да се говори за ниско качество на медицинското обслужване, ако влязат да работят млади лекари там. Те биха искали по-добро заплащане и възможност за допълнителна квалификация - след време да може да работят и като болнични лекари", каза още доц. Спасков.
 
Бившият шеф на "Пирогов" изтъкна важността на добра координация между Бърза помощ и болниците, както и между самите болници, за да може да се оказва по-добра медицинска помощ. Той е на мнение, че координацията трябва да бъде по-добра и този проблем може да се реши нормативно.
 
Доц. Спасков обясни, че хората вече са започнали да възприемат мерките като полезни и ги изпълняват. А голяма част от тези, които са с малка симптоматика, веднага отивали да си направят изследвания. Това е и причината за скачането на броят на заразените у нас.
 
"Имаме разширяване на болестта. Съвсем естествено е бройката на пациентите в реанимация и смъртните случаи да се увеличават. В момента Министерството на здравеопазването подхожда изключително активно към проблемите. Ежедневно се правят корекции на заповеди и се вкарват нови идеи в процеса. Дейността е оптимална", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как смъртността по света падна под 3% у нас я докарахте до 6.2% - има две възможностти или сте толкова некъдърни че за 8-9 така и не се научихте как се лекуват такива пациенти или PЗИ пише напоразия починали като жертви на вируса
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не знам колко е нормално да сме с много по-висока смъртност от другите дъжави... Или простo ни казва "положението е такова, здравеопазване нема, мpете спокойно"...
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали има Ковид 19 но все повече се убеждавам , че симптомите на умствената изостаналост нарастват със застрашителни темпове и напоследък преминават в тотална шизофрения.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Да живеят здравословно ли?Знаеш ли, че почти нямало заразени пушачи.Казваха ми навремето, пуши бе, аз не та не.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов се е обградил с некадърници, резултатът-много умрели от КОВИД. Освен това ББ иска да ви накаже, защото сте непослушни-умирайте!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя шишко няма ли да работи като доброволец в някое ковидотделение?
7
2
 
5
 
! Отговори
Училищата преди 3 години
Крайно време Е ВЕЧЕ да се затворят!!!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чичо Спаси, кажи тарифата на частните линейки?А медицинските лица в тези линейки са шофьори- санитари.
5
1
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Кога Правителството ще КАЖЕ че Царя е Гол .Частните Линейки са частен бизнес . Тези Линейки се карат от шофьори и се возят Лекари Работещи в Държавната Спешна Помощ - просто доработват след работа , по време на работа и в извънработно време .Линейките са дублирани , Екипите НЕ .
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса няма за цел да убива гостопремника си.Трябва да има препоръчителни мерки които да подтикнат българите да живеят здравословно.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртта е обратната страна на безотговорността.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако откриват на ден по 15000 слечая ще пишат че 300 са починали с вируса и така.
1
2
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Със супер радост биха работили такава дейност.------- Със супер радост ти бия един игнор. Човек с такова положение и да не може да говори български, е смешно да се показва.