Епидемиолог: Смъртността от COVID-19 се е увеличила 6 пъти

Не е изключено над 300 души да умират на ден
4 ное 2020 10:25, Нели Христова
63
Епидемиолог: Смъртността от COVID-19 се е увеличила 6 пъти
Снимка: БГНЕС

"Това, което наблюдаваме в момента, е екстремно нарастване на новите случаи на коронавирус за ден. Преди около седмица коментирах, че има период на забавяне между момента на заразяване и момента, в който пациентът се влошава и евентуално умира. Този период обикновено е около 3 седмици.

Това означава, че ако в момента имаме много голям брой новозаразени, то може да очакваме след няколко седмици броят на смъртните случаи също да скочи. Днес имаме 63 смъртни случая, преди няколко седмици те бяха около 10. Тоест, това е увеличение с над 6 пъти. В тази връзка не е изключено след още 3 седмици смъртните случаи да  стигнат до 360 на ден. Не се ангажирам обаче за точни прогнози", коментира пред NOVA Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Оксфорд.

Още по темата

По думите му втората вълна в Западна Европа засяга повече млади хора.

"В България пропорцията на смъртните случаи спрямо броя на заразените е по-висок. Това е така, защото средната възраст у нас е по-висока", поясни Марков. И допълни, че  COVID-19 мутира постоянно. "Това е РНК-вирус, който е изключително изменчив. Нас ни интересуват главно мутациите, които се отразяват върху заразността и патогенността", каза още преподавателят в Оксфорд.

Ако всички носят маски, предаването на вируса намалява и няма нужда от по-сериозни мерки и обратното, категоричен е епидемиологът.

Той поясни, че някои от видовете настинки се причиняват от други коронавируси. "Има индикации, че има кръстосан имунитет между другите коронавируси и новият. Тоест, при прекарана такава настинка през последните години, е възможно това да ни защити от сегашния. Не може обаче да разчитаме на това", смята Марков.

По думите му няма тест за коронавирус, който да е 100% надежден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Разум Даскалски преди 3 години
Като увеличат 6 пъти бройката на тестове и другите числа скачат. Елементарна математика, който е ходил на училище знае да смята, за да не го лъжат.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам вируса да удари Мангъровци!Ама без да ги лекуват със скъпи лекарства в болниците!Като Козичката ***!
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, смъртността не е по-висока заради високата средна възраст, защото в Испания и Италия има много повече много възрастни хора. Смъртността е висока заради липсата на здравеопазване, планиране и каквато и да е стратегия за справяне с кризата. Откакто изгониха Мутафчийски, вирусът се подценява систематично и постоянно, мерките са произволни и общо взето се стремят да угодят на всички. Не става така бе хора, Във война сме. С един вирус. На война като на война. Не става с лигавщини.
51
1
 
5
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Нормално е да се увеличи като не приемат хората в болниците и ги държат пред тях!
50
4
 
0
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Според най-новите публикации на института Роберт Кох инкубационния период на коронавируса е 6 месеца! Простаци прости, излиза ли ви сега през носа великденското агнешко и вино, излиза ли!?!
49
1
 
4
 
! Отговори
ок преди 3 години
До Разум ДаскалскиА вие вижте статистиката на страните в западна Европа, които пострадаха по-сериозно по време на първата вълна. За онзи период средната продължителност на живота спадна с 10 години.След някой друг месец, живот и здраве, ще може да погледнете такава статистика и за България.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Още един лъжльоКакво се хващаш за думите - симптомно или безсимптомно. Колко пъти трябва да повтарят повтаряща се корелация. От всички отчетени 80% са или без симптоми или го прекарват леко. Останалите 20% имат от средни до много сериозни симптоми. За съжаление от 3 до 5% губят биката за живот.
47
2
 
5
 
! Отговори
999 преди 3 години
Защо Мангъров НЕ се заразява дори и без маска??? Просто е. ТОЙ ЗНАЕ КАК ДА СЕ ПАЗИ И КАК ДА СЕ ЛЕКУВА. НО ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ! И ТОЙ НЕ ВИ КАЗВА НИЩО ПО ВЪПРОСА.
46
1
 
9
 
! Отговори
Майна преди 3 години
НОСЕТЕ СИ МАСКИТЕ КОГАТО ТРЯБВА И НЯМА ДА СИ М.РЕТЕ ПО КЪЩИТЕ, В ЛИНЕЙКИТЕ ИЛИ ПРЕД БОЛНИЦИТЕ!!!! НЕ ВЯРВАЙТЕ НА МАНГЪРОВ ОТ АБВ!
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя кови имал страничен ефект да кара poмите да танцуват
44
2
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
КИТАЙ, НОВА ЗЕЛАНДИЯ, ТАЙВАН И АВСТРАЛИЯ ПРЕБОРИХА ВИРУСА САМО С МАСКИ, БЕЗ ВАКСИНИ, И ВЕЧЕ НЯМАТ НИТО ЕДИН НОВ ЗАРАЗЕН. ОТПУСНАХА ВСИЧКИ МЕРКИ. ВСИЧКО РАБОТИ!!!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Разум ДаскалскиДаскале, на това ли ги учите децата. Да вярват на "конспирации" Училището не беше ли за да следва науката, а не ь? Не знам кой успя толкова успешно да ви изпере и изглади мозъците. Безвъзмездно и безвъзвратно.
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Разум ДаскалскиУспокоявайте се с НСИ. Не знам още какво трябва да се случи. Ако нямате засегнат от семейството, сигурно не си отваряте телевизора от страх, изобщо нехаете, че има публични личности и то не малко засегнати лично, включително и смъртни случаи. Нехаете, че дори да преживееш последиците са повече от сериозно. Наистина не разбирам на кой свят живеете, коя организация, църква, или там каквото е ви внушава тези нелепи проникновения за заговор на не знак кой си.
41
2
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Но нищо, продължавайте да си носите маските под носа и на брадичката, ковид няма, измислили са го за да не ви гледат грозните физиономии без маска, но вие сте истински българи и такива неща не ви плашат нали?
40
7
 
3
 
! Отговори
Разум Даскалски преди 3 години
Вижте статистиките на националният статистически институт за естествената смъртност без никакви измислени пандемии. Общо за страната 2019 година са 108083 човека. Като разделим по 365 дена се получава 296 човека умират без Ковид вируса.Ако се върнем 2000 година са умрели 115 087 годината има 366 дена на ден се получава 314 да умират хора без да е имало Ковид вирус. Със или без Ковид и тази година умират хора. Това е естествената смъртност за страната.
39
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЖороНе, споко. Ще умрат 2-3 хиляди само при тая вълна, ако се овладее навреме.
38
4
 
3
 
! Отговори
Роки преди 3 години
Епидемиолога чума да го тръшне и той да е от тези 300 души които казва.
37
5
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Ето един алгоритъм за "разбирача":Днес - 60;След 3 седмици - 360;След 6 седмици - 2 160;След 12 седмици - 77 760;След 15 седмици - 466 560;На трети март - закриване на държавата поради липса на население...
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който се страхува да се скрива в бункер или някъде сред природата и да чака вируса да мине през населението.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Театър Сълза и СмяхАми той го е изчислил, ако рзбираш от алгоритми. Както преди 15 дни предвиждаха за над 60 при еди колко си заразени. Числата са неумолими. И Господ не може да се намеси там. Как ти се струва при 4000 от 3 до 5% (за съжаление по-близо до втория процент) Гадно е, но си направи сетката сам какво ще бъде след 2-3 седмици.