Мъж с COVID-19 почина, 3 болници в София отказали да го приемат

Мария Тенева търси легло за баща си в продължение на дни, накрая стигат до Своге
53

Срещата с Ковид-19 за Мария започва преди около седмица, когато разбира, че 72-годишният ѝ баща е с положителен PCR тест.

След разговор по телефона Мария усеща, че състоянието на баща ѝ се влошава и решава да вземе ситуацията в свои ръце. Възрастният мъж започва да говори трудно и не му достига въздух.

В линейката не могат да му окажат помощ, защото няма оборудване. Въпреки това жената не се примирява и решава да търси помощ, возейки болния си баща с личния си автомобил. "Отидох първо в "Пирогов", естествено и там отказаха да го вземат. Аз направих грешка може би, че казах, че е с Ковид. След това отидох в "Токуда", там също ми отказаха", разказва Мария.

След неуспешният опит да намери легло за баща си Мария го прибира вкъщи, но състоянието му продължава да се влошава. На следващата сутрин тя отново вика линейка. Този път тя идва след три часа и отново се озовават пред координационния център.

След три часа чакане пред болница "Св. Анна" Мария успява да разбере, че има места в болницата в Своге. След куп телефонни разговори те склоняват да приемат 72-годишния мъж, въпреки че нямат реанимация.

Бащата на Мария обаче не успява да дочака място в реанимацията и губи битката с коронавируса.

По случая е започнала проверка, а здравният министър увери, че ще има санкции за виновните. А Мария признава, че не търси вина нито в лекарите, нито в болниците, а в системата.

И с мъка разказва, че съжалява, че не е могла да изпрати баща си достойно.

От "Пирогов" отговориха, че нямат места, тъй като пациентите с Ковид-19 в болницата са 120, като 12 от тях са в реанимация. От "Токуда" обясниха, че когато е отказана хоспитализация не е имало нито физическа, нито практическа възможност за такава. А от болница "Св. Анна" обясниха, че нямат данни такъв пациент да е бил докарван при тях.

Вижте още в репортаж на Михаела Карабельова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа си заслужи това, защото заложи на доц.Мангъров. Медицинския състав изнемогва, но това са само тези медици, които са в болниците, не се отнася за другите. Това от личен семеен опит. След 9 години работа в болници извън България и 3 последни години в страната ни предстои сигурно ново напускане, без емоции, без надежди, без очаквания. Просто рутина.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шампиони сме в света по справяне с пандемията. Гарантирано от ГЕРБ.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството ще отпуска на всички, които здравната система зареже да *** вкъщи, по 30 лв. за погребение.
26
1
 
10
 
! Отговори
Вики преди 3 години
Нали ситуацията е овладяна?! Всичко се повтаря, потретва.... Пълен хаос!
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последната подигравка на РБ с човека.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали някога Мутафчийски говореше, че всички пациенти над 60 години трябвало да се приемат безусловно, защото са рискови.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се притеснявайте за нищо Бойко каза ,че задължително на пролет вдига всички и всичко в България да гласуват пак за него.
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.По3драви от Сидней, в моя щат Ню Саут Уелс, а и в други коронавирус няма, Бризбън, Норт територи, Даруин, Кернс, Куинсланд. А тук чета изхвърлянията на ганювцитее и мокрите им сънища, за стрната където МИНИМАЛНАТА работна МЕСЕЧНА заплата е 3000 долара. Аз зимам 6 цифри годишно долари и живея сред чистота красота липса на задръствания и хора, скитам из джунглите с е-байка или се гмуркам в рифа. На гань0вците дето са се изказали компетентно за най райския край на планетата, код каффяво, потапяйте
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли някой от политическите негодници, когото да са отказали да приемат?
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носете пари брой и набързо ще приемат вашия роднина или приятел.Така е в България. Едно шкафче се пари отваря голями врати.
19
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Сега всеки с Ковид ще хукне да се лекува в Своге,за да е спокоен ,че ще гушне букета под лекарско наблюдение!
18
6
 
10
 
! Отговори
стоян преди 3 години
Не съд,направо разстрел трябва за мутрата Бойко Методиев Борисов.Този *** вече е крайно вреден за България.Това повече не може и не бива да бъде търпяно.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да поискаш (пари) трябва да дадеш (медицинска услуга). Да живее медицинското съсловие! Да живее българският народ, който си преизбира все същите управници, които доведоха здравеопазването до това ниво! Браво "умнии" ми народе! Продължавай да си ги преизбираш все същите! Къде е министърът сега? Къде е каскетът сега? Къде??
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
министри като пудели, премиер без грам акъл и чувство за отговорност, Страхливец от мутро чалгарите че ще го претрепят.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов и Мангъра за затвор, там Борисов ще му пуска, нали така каза пролетта
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато жената се чуди къде да настани баща си, в " претоварените" ковид отделения индианците играят кючек! Който може да си направи изводите, да ги направи. Който не може да си слага маската и противогаза и да продължава да " живее".
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко почваш да ме ядосваш със своята наглост....!
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало ГЕРБ, маските вече не помагат. Имате ли друга стъпка, или до маските я бяхте измъдрили само?
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов с кабинета Борисов 4 през следващия мандат ще поправи тези несъществени проблеми пред изграждането на светло европейско бъдеще и окончателна победа на евро-демокрацията в българия
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре , защо не се сглоби болница, зала Армеец нали беше подготвена, толкова ли е сложно да се централизира едно място и да се приемат хората там, и само който е наистина за интензивно, го местят по болниците с нужното оборудване. Студентите по медицина е редно да се включат, те са млади и минават леко през вируса и да се заразят. Какво само се тюхкат, хората сами с автомобилите си взеха да сноват с вируса.