Мъж с COVID-19 почина, 3 болници в София отказали да го приемат

Мария Тенева търси легло за баща си в продължение на дни, накрая стигат до Своге
53

Срещата с Ковид-19 за Мария започва преди около седмица, когато разбира, че 72-годишният ѝ баща е с положителен PCR тест.

След разговор по телефона Мария усеща, че състоянието на баща ѝ се влошава и решава да вземе ситуацията в свои ръце. Възрастният мъж започва да говори трудно и не му достига въздух.

В линейката не могат да му окажат помощ, защото няма оборудване. Въпреки това жената не се примирява и решава да търси помощ, возейки болния си баща с личния си автомобил. "Отидох първо в "Пирогов", естествено и там отказаха да го вземат. Аз направих грешка може би, че казах, че е с Ковид. След това отидох в "Токуда", там също ми отказаха", разказва Мария.

След неуспешният опит да намери легло за баща си Мария го прибира вкъщи, но състоянието му продължава да се влошава. На следващата сутрин тя отново вика линейка. Този път тя идва след три часа и отново се озовават пред координационния център.

След три часа чакане пред болница "Св. Анна" Мария успява да разбере, че има места в болницата в Своге. След куп телефонни разговори те склоняват да приемат 72-годишния мъж, въпреки че нямат реанимация.

Бащата на Мария обаче не успява да дочака място в реанимацията и губи битката с коронавируса.

По случая е започнала проверка, а здравният министър увери, че ще има санкции за виновните. А Мария признава, че не търси вина нито в лекарите, нито в болниците, а в системата.

И с мъка разказва, че съжалява, че не е могла да изпрати баща си достойно.

От "Пирогов" отговориха, че нямат места, тъй като пациентите с Ковид-19 в болницата са 120, като 12 от тях са в реанимация. От "Токуда" обясниха, че когато е отказана хоспитализация не е имало нито физическа, нито практическа възможност за такава. А от болница "Св. Анна" обясниха, че нямат данни такъв пациент да е бил докарван при тях.

Вижте още в репортаж на Михаела Карабельова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимна преди 3 години
Бум на семейства карантирирани заради децата, които са на училище. Наистина, какво се чака???
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами следващия път като откажат прием от някоя болница на човек, го карайте направо при здравния министър. Той каза, че е овладял положението.
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ми нищо нестава от тебе ,ми ти ни направи луди калинки бе ! Народа накрая ще поиска да се саморазправя с тебе заради този хаос и изгубените животи
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас, докарахме я до бялата лястовица. Представяте ли си трагедията на тази жена? За Нинова и за танцьори има легла...
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали уж беше овладяно положението?
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е не са виновни лекарите и болниците. Държавата е виновна, че цяло лято си драпаха макарите и е неподготвена. Ама ние сме свикнали. Тя всяка зима снега ни сварва неподготвени, дори и да завали Януари.
3
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може би направила грешка, че казала, че баща й е с Ковид?! Ей заради такива самогъзници изпозаразиха лекари, защото не казват, че са болнич а после що няма лекари! Егоисти долни
2
3
 
12
 
! Отговори
Курнелий 3ти преди 3 години
Сега вече епидемията е изтърваха от контрол!Айдук е съзнание на всеки балкански субект!Докато мислим как да прецакаме ближния и не работим с цел да градим и да творим няма да се управи нищо!
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дааа, всичко това се прави в името на човешкото здраве, няма шега.