Влакът закъснява с час, връщат ни 100% от парите. Дали?

Полагат ни се още храна, напитки, хотел
15
Влакът закъснява с час, връщат ни 100% от парите. Дали?
Снимка: БГНЕС

Ако влакът ни закъснее повече от 60 минути, ще ни бъде възстановена цялата сума, платена за билета. Това предвижда регламент на Европейския съюз, който страната ни трябва да приеме, съобщава "Труд".

Заради липсата на пари обаче, министерството на транспорта предлага приемането на регламента у нас да бъде отложено с 5 години. Това се посочва в промени в Закона за железопътния транспорт, внесени в НС. Ако влакът закъснее над час, пътникът може да избира дали да му се възстанови цялата сума за билета, да му бъде осигурен веднага алтернативен маршрут или такъв за по-късна дата, пише още в Регламента.

В този случай на пътуващите се предлагат още безплатни храна и напитки, хотел или друг вид настаняване, както и транспорт между гарата и мястото на настаняване, в случай че се налага престой от една или повече нощи.

Пътникът може да поиска и обезщетение за закъснението, за което не му е била възстановена стойността на билета. Ако закъснението е от 60 до 119 минути, минималното обезщетение е 25% от цената на билета, а над 2 часа - 50 на сто от стойността.Железопътните предприятия могат да въведат минимален праг, под който не се изплащат обезщетения, който не може да надвишава 4 евро.

Обезщетението за стойността на билета се изплаща в рамките на един месец след подаването на искането. То може да бъде изплатено като ваучери и/или други услуги, както и в брой по искане на пътника.

При блокиран влак на релсите се осигурява безплатен транспорт от него до гарата или до друго място, пише още в регламента. Всички тези правила за пътниците на железниците са валидни за всички държави членки на ЕС. Изключение правят Румъния, Словакия и Гърция, които също са отложили приемането на част от регламента. От транспортното министерство обаче посочват, че въвеждането им изисква значителни инвестиции, затова те ще започнат да се прилагат у нас след 2024 г.


15
Още от Общество
Доц. Спасков: Естествено е да растат смъртните случаи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди 10-15 години министъра на транспорта на Япония си беше подал оставка поради факта, че за цяла година е имало общо закъснение на пътническите влакове 30-40 мин...
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До те такааа

те сега при доходи без качествена работа се оплакват че ще фалират , а ако са наказвали не знам
11
0
 
4
 
! Отговори
адано ама надали преди 3 седмици
колкото Айшето ат аоколовръстното е девствена толкова и БДЖ ще плаща
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво означава "БДЖ плаща..."? Плащаме аз, ти и всеки данъкоплатец в този гнусен коптор. Най- вероятно от тук нататък всеки служител на БДЖ ще се окаже с куп билети за закъснели влакове, вместо коледен бонус.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това може да се реализира законно. БДЖ раздава безплатни билети и в случай, че влакът пристигне навреме, се редим на касата, за да си ги платим.
8
0
 
9
 
! Отговори
георги преди 3 седмици
Смешна работа, парите трябва да се връщат дори про 15 минути закъснение.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как ли са ни приели такава изостанала държава в ЕС и как още ни търпят.
6
0
 
16
 
! Отговори
те такааа преди 3 седмици
Сега вече БДЖ-то ще фалира, понеже през ден аварират 45 годишните Шкоди!
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няколко години подред ползвах БДЖ през лятото за пътуване до Варна през нощта заради спалните вагони. Редовно тръгвахме с 90 мин закъснение, защото - моля ви се! - нямало ЛОКОМОТИВ! Ако трябва да изплащат обезщетения на всички пътници, по-евтино ще им е да ни извозят с чартърен полет.
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия са тотално неадекватни, обществения транспорт вкл. влаковете моментално да бъдат спрени ( в една кола мах. могат да бъдат заразени 4ма - и то ако не са роднини ). Не може самолетите да са почти приземени , а другите видове масов транспорт не , къде им е пипето на тия.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
To нема влакове и вагони да не говорим за железопътните трасета колко са износени.Това не е важно ,най важното е спортната зала В Бургас има спорт ама ще спортуваме сега ,нема влакове ще се возите в кошниците РЕТРО стил. Европа е това няма пари.
2
1
 
14
 
! Отговори
Студио Ъ преди 3 седмици
"министерството на транспорта предлага приемането на регламента у нас да бъде отложено с 5 години"

E след 5 години ще има?
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това първоаприлска шега ли е?
Тук е България, невъзможно е това