Здравеопазването станало търговия и сега се вижда резултатът

Прилагали се методи отпреди 100 години за връзка с пациента
135
Здравеопазването станало търговия и сега се вижда резултатът
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, е по-добре пациентите да чакат в линейките, отколкото у дома си, но лошото е, че в момента нашата здравна система е изправена пред един сериозен проблем, който имаме от години – това е организацията.

Още по темата

„Фактът, че всичко се прави ad hoc, означава как години наред са пренебрегвани такива проблеми като организацията. Превърнахме здравеопазването в търговия и това е резултатът сега“, коментира Хасърджиев пред БНР.

Според него сериозно издиша и първичната извънболнична помощ.

„Държавата не създаде условия да се обслужват голям брой пациенти и то с модерни платформи и начини за връзка с пациентите. Все пак е по-добре да имаш дори и електронна връзка с лекар, пред това да нямате никаква връзка със специалист. Защото голяма част от хората имат нужда само от консултация и насочване, дори понякога успокояване. Тук прилагаме методи отпреди 100 години за връзка с пациента. Няма електронно здравеопазване и това ще бъде големият проблем за в бъдеще. Хронично болни пациенти обикалят за протоколи по болниците с опасност да се заразят с вируса“, коментира Хасърджиев.

Според него не е важно колко е специализирана болницата за лечение на Covid-19, а колко навреме се започне лечението с правилните методи.

По думите му засега няма сигнали за завеждане на дела от пациенти във връзка с лечението на коронавируса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарската професия е една от най-високо платените. Като не дава държавата пари, какво очаквате да стане? Как въобще се чудите, защо се е получило така? И не става въпрос само за заплати - сградния фонд, линейките, специализираната апаратурата ... Едно средностатистическо семейство в София може да отдели повече пари от семейния бюджет за освежаване на апартамента си, отколкото се полага за същото на една държавна клиника.
57
1
 
1
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Бай Ковид електорат удари,млади, средна възраст, стари.А покосява Онази със косата,докато дойде милиарда Златен.Coрoc туй отдавна ви го каза,Рокфелер нагледно го показва...
56
3
 
2
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
До Доктора докторе аз нямам пари за вашата заплата една стотинка здравни вноски няма да ви платя когато се наложи си плащам на грамотни доктори
55
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски и Мангъров са двете страни на една и съща монета, Бойковата монета.
54
4
 
7
 
! Отговори
БИБО преди 3 години
А ЗАЩО СТАНА ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО???? ЗА ДА КРАДЕТЕ ОТ ВНОСКИТЕ НА ОСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ БЪПГАРИ... КОЙ, КОЙ, КОЙ ГО НАПРАВИ ГЕПИ"ГЕРБ" ТЕЗИ ОСКВЕРНИХА ГЕРБА НИ.
53
1
 
18
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
Правителството се самокарантинира и остави народа да се оправя кой както може, това е.
52
2
 
11
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Всъщност,това ли е третата световна война?!Чувал/чел съм,че през войните,е имало вечерен час...
51
8
 
7
 
! Отговори
Доктора преди 3 години
Заповядайте в кабинета ми. Безплатно е. Какво искате? ЕКГ ли? Ми нямам! Нямам пари да си купя апарата. Ама и да взема кредит, то и ток няма за него! Какво сте искали? Инжекция ? Ама нямам! И да имам нямам пари за спирт за дезинфекция, че то иначе е рисковано. Иначе, данъците и вноските си ги плащам като всеки друг.
50
5
 
5
 
! Отговори
taschunka witko преди 3 години
Защо Боко Тиквата не иска от Путин ваксина , а чака да изближе на Големия бял татко отвъд океана , кой ида е ,***.
49
1
 
11
 
! Отговори
Селския фелдшер преди 3 години
За здравеопазването не знам ама моите знания и умения си имат цена. Защото бай Юмер ми дава домашно сирене и буркани с месо като му меря кръвното и поставям инжекции на жена му, ама пред енергоснабдяването тия методи не важат! Да си светя на свещи ли?
48
2
 
1
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Това на заден план,СЕРГИЯТА ли е?!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БЦЖАми съобщиха ми за смърта след няколко дни, беше починала на задна дата, може да е сегашна политика, знам ли :( Първо че тя си имаше проблем с дишането (отвор в гърлото), второ че нямаха носилка в линейката ( наложи се да викам комшиите), трето че куцо и сакато работи там, без коментар :((
46
3
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До БЦЖЛекари от ВирUSA се жалват, - да са станали пожарникари !Щяха да спасяват днес страната,като Бойко баш другаря.
45
1
 
5
 
! Отговори
БЦЖ преди 3 години
И понеже имате проблем с запаметяването и причинно следствените връзки си харесвате и избирате управници като вас.Сега обаче се молете да не се разболеете щото работата е изпусната.
44
1
 
1
 
! Отговори
HAHA TRYMPO преди 3 години
Biden takes the lead in Wisconsin.. prevegdam za BANKQ ..Go VEDO GOVORQSHTITE........ BIDYN POVEGDA v USKONSIN
43
9
 
14
 
! Отговори
БЦЖ преди 3 години
Хора лекарите обират целия риск независимо къде работят особено тези над 50 години.Вие си седите в къщи и не рискувате нищо.Като много знаете идете само стойте вътре в кабинетите и болниците през деня и през нощта не спете.Ама не можете щото сте страхливци и некадърници.Необразования човек получил криво-ляво средно неможе да оцени лекарския труд и отговорност.Този човек е некадърен,зъл,страхлив и мрази всички.Никой лекар специалист няма да ви гледа без пари комунизма отдавно завърши.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И къде са сега "гениите" от правителството да коментират нещо?
41
2
 
0
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
онези poмски братя да не мислите, че без пари седят в болницата :)))))))) дойде ли провекра, лягат и почват да вият от вируси :))))) тъй ше е тя
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе ***-оти няма ли да спрете да лъжете хората заплата била 100 левамайчинството платено беше 120 лева 3 годинитока беше 2 ст за киловат ако измелив спряма сега какво ще се получиникой не е работил за 120 лева заплатасредната 89 година беше около 250 лв- все едно сега да е 2500единствения проблем беше редът за автомобили - ама я виж по колко нови се копуваха тогава- почивка 14 дена море или балкан евтиния- всичките ведомствени станциии и профсъюзни сега станаха хотели - айде честитоо
39
1
 
1
 
! Отговори
предКоледно преди 3 години
Дядо Коледа кажи ми,мога ли да моля аз,да ни подариш Ваксина,у дома на всички нас.Също сложи много маски,спешно ни ги донеси,безработни стоят наште,със консерви помогни.И Снежанка остави ни,имам си една мечта -в отделение ковидно,доброволка да е Тя.Изпрати да ни лекува,малко весело джудже,сметка колко ще ни струва,отложи ни занапред ...