България в червено за коронавируса, само три области в оранжево

Какви по-строги мерки се обмислят от здравните власти?
Обновена: 5 ное 2020 11:02 | 5 ное 2020 10:27, Веселина Йорданова
56
България в червено за коронавируса, само три области в оранжево
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само областите Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона за коронавируса, всички останали са в червената. Това информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на МЗ.

Още по темата
Кунчев каза, че трябва да се мисли за продължаване на мерките във времето. Обмисля се ограничаване работата на заведенията за хранене до 22-23 часа. Освен това се препоръчва работа в офисите до 50% от персонала.

За учениците от 5-12 клас той смята, че дистанционното обучение трябва да се разрешава директно по области, както и да се преустановят извънкласните дейности за всички ученици.

ВУЗ-овете пък да преминат изцяло на дистанционна работа с изключение на упражненията по медицина, препоръча Кунчев. Хората над 65 години отново да пазаруват в "зелен коридор" сутрин, е друга мярка, която той смята, че отново трябва да се въведе.

Заради липсата на медици Кунчев смята, че контактни трябва да остават на работа след отрицателен pcr тест на третия ден от контакта. Освен това здравният министър да има право да командирова медици от доболничния сектор да се включат в борбата срещу вируса.

Кунчев опроверга твърденията за хаос. В болниците се лекуват 3200 души в момента и те получават пълната медицинска помощ, подчерта той.

По думите му има и случаи на забавяния, но фокусирайки вниманието въху този 0-1% създаваме впечатление за хаос.

Положението в Европа е изключително тежко, най-тежко в целия свят. Има само 6 страни, които са в оранжевата зона, всички останали са в червената.

388 на 100 хил. е нашата 14-дневна заболеваемост, което ни нарежда на 17 място сред 30 страни и на 4 място на Балканите. Показателите ни за смъртност ни нареждат на 10 място в ЕС и 4-то на Балканите.

900 теста на 100 хил. население са достигнати в момента. Средното за ЕС е около 2 хил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дания аТака е с Дания, но нашите умници гледат Швеция. И както я гледат - имаме да наваксваме в брой умрели доста.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" с премиер пълен страхливец "A, не - Бойко е смеу! Я виж как смеуо през лятото си свали маската и енергично отвори кръчмите 2 седмици по-рано!
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва да се прави нищо, единствената страна в Европа без абсолютно никакви мерки с премиер пълен страхливец който не може да направи нищо само да дрънка глупости в фейсбук
52
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 3 години
ЧИСЛОТО 0,26% (това не е цифра), какво показва като процент, стойността на какво?Починалите в САШ до този момент са 238892 човека. Ако това е 0,26% от нещо, то това нещо е 92 милиона и нещо, т.е. какво е то?
51
0
 
9
 
! Отговори
Дания а преди 3 години
Работя всеки ден с много хора от там. Нито един не поставя под съмнение вируса. Носят си маски и остават в къщи при най-малкото неразположение. Цивилизация. Затова и не се налага някой политик да им казва какво да правят.
50
2
 
6
 
! Отговори
Робинзон преди 3 години
То тези области са почти обезлюдени, затова са "оранжеви".
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28По полека с лъжите или измишльотините.Точно за Дания имам информация от първа ръка-имам близки там.Ограниченията са много по-малко от тук, освен това повечето са ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ, въпреки това заразените и починалите са много по малко като процент, спрямо повечето държави в Европа.Така че не затварянето ще реши проблема, а малко по-реалистичен поглед върху нещата.На първо място медиите да спрат да психясват народа!!Стреса съсипва имунната система.И на второ място-елементарна хигиена
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общественият транспорт е място, където много повече хора се заразяват в сравнение с училищата, където също се заразяват много деца и после заразяват семейството си вкъщи.
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
посещението на училище в настоящия момент разболява нацията. Защо докторите и политиците не признават и да спрат посещението на училище. Т.е. да се учи дистанционно.
46
9
 
8
 
! Отговори
Анон преди 3 години
Хахахахаха, затвориха целия свят и убиха малккя бизнес заради грипче със смъртност около 0.26% ( цифри от cdc и who). И народа вместо да беси по площадите надява маски и се насира и се чуди що сме били зле. Заболелите от грип и пневмония надолу колкото корона нагоре. Протеста някакси замлъкна уж заради вируса. Абе лешперска нация. С цялото си сърце желая бойко да управлява още 20 год само и на най-тъпите да им стъпи ботуша на главата и да се усетят по чия вина сме тук. И да умират от съжаление.
45
2
 
15
 
! Отговори
селянин преди 3 години
Спрете децата от училище бре хора ,децата не спят в изолатори ,а в семейството с родителите си ,баби дядовци и малки бебета .Когато има обикновен грип първо пускат тях ,а при тази зараза нищо им няма ,а възрастните ?
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, този сайт не може ли да пусне и другата гледна точка на специалистите по темата в опозиция? Примерно за това, че тестовете не са валидирани и де факто се оказва, че има незнаен брой позитивни излезли, които не са позитивни и излезли отрицателни, които всъщност са положителни. Това не е хаос. Това е умишлена разруха.
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народен съд за националните предатели и родоотстъпници ГЕРБ и ДПС!!!
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОкокоренПак ли някой друг е виновен, че не искате да спазвате мерките?
41
3
 
5
 
! Отговори
Ококорен преди 3 години
Кого ще се поиска оставката на министъра на невежеството, който си прави експеримент с децата ни? Докато 35 сниши беше пълен, там никой не те вкарва насила, докато училищата са пълна отговорност на ококорения. Играем си още на жмичка, но нещата все повече заприличват на Бергамо.
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко докато не направи цялата карта на България кърваво-червена няма да се спре. Комунист с главно К!
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34Те и иначе не учат. Нищо ново.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тестовете определено са малко.Не стигат ои наполовина на средното за ЕвропаЗначи тези около 4000 заразени не са реални,а доста намалени..
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен заразените не са 4 000 на ден ,а поне 23 000 .Повечето хора дори да не се чувстват добре не им се дават пари за тестове и си траят.Лекуват се с бабешки илачи и чак когато видят ,че работата е много зле се обръщат към доктор.С това темпо заедно със скритите болни ще стигнем 1 000 000 случая до Нова година.
36
5
 
12
 
! Отговори
мак преди 3 години
Училищата и не само те ще работят дистанционно, но пък кръчмите нормално. Къде е логиката?