COVID Нова година - всичко резерве, цените скачат

Празникът излиза средно между 75 и 250 лв.
5 ное 2020 18:30,
98
 COVID Нова година - всичко резерве, цените скачат
Снимка: БГНЕС

Почти всички места за празнуване на Нова година са вече резервирани, показва справка в онлайн платформите.

Резервираме хижи и къщи за празника най-малко шест месеца предварително, заявиха собственици на места за настаняване в страната пред "Монитор". Възможностите за резервации са почти изчерпани, а търговци качват цените на кувертите заради новите здравни разпоредби.

Колко ни излиза празника?

Прогнози на ИАОТ сочат, че настаняването излиза средно между 75 и 250 лв. на вечер за един човек.

За 3 нощувки със закуски и вечери във фамилна къща в Банско трябва да броим 280 лв. на човек. В офертата е включена още празничната вечеря и жива музика. Мястото обаче отдавна е резервирано, а като алтернатива собствениците предлагат да настаняват своите в гости в близък семеен хотел.

Сред предложенията в Боровец пък са малки дървени къщички за четирима, чиято цена започва от 273 лв. на вечер без включена храна. Към цената на нощувката задължително трябва да доплатим новогодишен куверт в ресторант – 160 лв. за възрастен и 80 лв. за дете от 4 до 13 години.

"Във всички случаи ще имаме по-високи цени, тъй като и търсенето нараства. Освен на голям интерес, те се дължат и на намаляването на броя на местата“, продължи експертът, като допълни, че кувертите започват от 45 и стигат до 235 лв.

Цените варират спрямо предлаганото меню – докато на места то включва пилешка пържола със сос, на други то може да е патица с кестени.

500 000 на път

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов през периода 22 декември – 2 януари на път ще потеглят около 500 000 българи.

"Най-търсени остават къщите за гости, малките семейни хотели и корпоративните хотели, които са добре познати на вътрешния пазар", смята Драганов.

Макар пандемията от COVID-19 отново да затваря граници и ограничава пътувания, експертът бе категоричен, че няма да липсват българи, които ще прекарат студените почивни дни извън страната. Според него те ще се насочат главно към близки дестинации, където няма задължително изискване за карантина или отрицателен PCR тест.

"Покрай Нова година много хора ще се съберат със семейство и близки, ако мерките го позволяват", поясни той, като допълни, че за момента налаганите карантини в различни страни са валидни до средата на месец ноември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой пък е сигурен, че ресторанти и хотели ще бъдат отворени по това време? Почни навсякъде в Европа вече са затворени.
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, с Нова година, никога няма да го разбера... Изобщо с т.нар. "почивни дни". Какъв е смисълът да се плаща двойно, тройно, четворно, та и петорно за нещо, което всъщност не струва толкова? С парите за НГ, почивните дни покрай Великден, 01.05., 06.05., 24.05, 06.09., 22.09. и Коледа с жена ми всяка година сме за поне 2 седмици в Италия през септември. Иначе- в някоя "нормална" събота и неделя, някъде на нормални цени. Счетоводител съм, не ми обяснявайте, че не мога да си направя сметката. :)
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МарияБлагодаря, че ме светна, че Светът работи по този начин. Някой измисля правила, а хората ги спазват. Абсолютно свойствено е за човешкото същество да спазва правила и никога не намира начини да заобиколи методите за налагане и контрол на изпълнението на правилата.
64
0
 
16
 
! Отговори
гост преди 3 години
*** мутри и кифлите им ги запряха да пътуват по луксозните дестинации в чужбина и сега ще се тешат в Банско и Пампорово. Гледам във фейса как рязко секнаха снимките на разни кифли от Сейшели, Малдиви, Дубай и където се сетите още. Много се радвам! Засега търкалят БМВ-та и Мерцедеси из Търново и Арбанаси, ама да видим и това докога ще е. Заради вируса много измислени професии ще дадат фира. Надявам се да оцелеят повече стойностни хора. Така, че вирусът има и някои положителни страни.
63
0
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Преди една Минута проверих в Интернет - Действително Никъде няма Свободни Хотели , Къщи за Гости , Хостели , Хосписи , Болници .
62
5
 
1
 
! Отговори
Мария преди 3 години
До АнонименТочно на политиците е работа да създадат такива правила и мерки, че народа да спазва. Другото е анархия.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, я да тичам и аз да резервирам ,па може някъде да е останала двойна без балкон - ррррр тичайте и вие ,че то всичко "резерве" .
60
1
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Къде е Ригърдъ с мазната косица да даде обяснение за случилото се....Хахахаха, Боко Тъп0тo им намали ДДС-то, ама цените нагоре. Айде на паша по Нова Година на "умните". Аз ще си я карам в нас, с приятели, камината ще гори, ще си седя на барплота или на барбарона, кожения диван, или в трапезарията и ще си пия водката. Музиката ще е на волуме макс и ме боли шнуро за ресторантите, развъдници на Короната. Корона пия само от магазина сутрин за изтрезняване....хахахах
59
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази информация е поредното доказателство, че политиците по никакъв начин не са виновни за дереджето на българина. То не е въпрос на това политиците да налагат забрани и да ни гонят с полиция и глоби. Въпрос е, дали човек е адекватен или не. По време на пандемия, спад на икономиката и бюджетен дефицит хората една година не са готови да се държат по-сдържано и скромно за празниците. Е как да очакваме от хора с такъв нрав да се гради общество и силна икономика?
58
0
 
3
 
! Отговори
сейшели преди 3 години
ами ние на сейшелите кво да кажеме ? само празници . ядене пиене и любов.
57
3
 
43
 
! Отговори
Домашно преди 3 години
Я да видиме тая работа: Кило пържоли - 10лвПродукти за салати - 20лвМезе - 10лвУиски - 40-50лв (в зависимост от предпочитанията)Безалкохолно - 5лвМин. Вода - 5лв-----общо - 100лвИ така, за около или под 100лв си го празнуваме домашно, ядем вкусно приготвена храна. Най-важното - знаем какво ядем, защото аз съм си го приготвил, а не са ми донесли храна дето и кучето ми няма да я яде.Вие си ходете в Банско и прочее на 10 пъти по-високи цени и рискове от зараза.
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най ще ми хареса на нова година да се излиза навън със СМСче, пък вие си ходете по къщи за гости.
55
1
 
57
 
! Отговори
Ейо преди 3 години
Четейки днес бг направо се комплексирах, като най-големия бал-ък в тази държава:- Лятото не ходих на българското черноморие- Не си купих апартамент- Не си купих къща на село- Нямам резервация за нова година- Нямам резервация и за ски сезона в БанскоНаправо се чудя жена ми как не ме е напуснала още.
54
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е, че и тоя бизнес трябва да работи, но ако има държава - ще забранят тези мероприятия. В Германия могат да са по домашно- в България не може? За едно ядене и пиене - повечето няма да им хареса коментара ми. И да питам като дойде Новата година - ковид 19 ще си отиде със старата ли? за мен е важно - колкото може по малко болни. Каквито и мерки да сложат - стига да се изолира вируса. Достатъчно починали, болни има вече. Дори резултата да е на половина верен - пак е много.
53
3
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
До тогава най-вероятно ще има въведено ИП и КПП-та, та е по-вероятно никъде да не отидат.
52
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 3 години
Бизнесът в Банско в стрес, отказват се резервации, а сметките вървят, среден хотел плаща за отопление 5-6 хиляди лева на месец. <html><body><!--StartFragment-->След лекото успокоение на туристическия бранш в Банско и региона миналия месец, че въпреки ситуацията с коронавируса все пак ще има добър сезон, сега браншът отново е несигурен, тъй като са започнали отлагания на малкото направени резервации. Причините са несигурността и затягането на мерките в цяла Европа.
51
0
 
11
 
! Отговори
До Добре че преди 3 години
Цените на имотите в Банско са кризисни от години и ще стават все по- кризисни.
50
1
 
6
 
! Отговори
Германия преди 3 години
За тези пари ще имаме прекрасен празник тук и ще ни остават!
49
1
 
4
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
Браво на ковида ,че го има! Няма да гледаме тъпите физиономии на разни серсеми на центъра на совето!
48
1
 
14
 
! Отговори
дедо преди 3 години
нека си скачат цените,само да има кой да плаща....хехех