Математик: Скоро ще стигнем до 100 души починали от COVID-19 на ден

Смъртността ще се увеличи между 4 и 8 пъти
5 ное 2020 10:43, Нели Христова
58
Математик: Скоро ще стигнем до 100 души починали от COVID-19 на ден
Снимка: БГНЕС

Очакваме ръст на новозаразените с COVID-19 у нас през следващите дни, обясни математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков в сутрешния блок на bTV.

По думите му през следващите дни ще се повишат още хората, които се нуждаят от медицинска помощ, тежките случаи, както и смъртността.

„Тежките случаи вървят с около 14 дни закъснение, а смъртните с 21. В момента при смъртните случаи ние наблюдаваме ефекта от преди три седмици с около 600 случая. Сега имаме над 4000, тоест заболеваемостта е нараснала 5-6 пъти, очакваме и смъртността да нарасне пропорционално – между 4 и 8 пъти“, обясни математикът.

Той обясни, че повишаването на смъртността зависи от достъпа до болнична помощ. Според него скоро ще минем границата от 100 души загубили битката с COVID-19 за денонощие.

„Може да стигнем и 300. Между 15 и 20% е смъртността на хора, приети в болници. В момента те са над 3000. Около 40% е смъртността при интензивните пациенти, в момента имаме над 250 души. 80% е смъртността при интубираните – само си направете сметката“, каза експертът.

По думите на Велков математическите модели показват, че до 10 дни може да достигнем 8000 заразени за 24 ч. Той добави, че в България се извършват много малко тестове и затова реалните мащаби на пандемията не са известни.

„Притеснителен показател са карантинираните случаи – в момента имаме малко над 41 хил. активни случая и почти толкова карантинирани. Тоест, ние нямаме проследяване на пандемията, на контактните лица – вирусът се разпространява неконтролируемо“, добави той.

Експертът заяви, че Регионалните здравни инспекции изнемогват и нямат достатъчно служители, за да проследяват случаите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има три основни варианта в краткосрочен план, примерно до края на ноември - броя на починалите да започне да намялява, да остане същия или да продължи да расте. Ако започне да намалява, в края на ноември ще имаме около 90 хиляди заразили се. Ако остане приблизително същия, в края на ноември ще са 165-170 хиляди, а ако продължи даа се увеличава със същото темпо, в края на ноември ще имаме 300 хиляди заразили се.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега как го играем, като оптимисти или песимисти?
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е нужно да си математик за да констатираш това.
52
0
 
2
 
! Отговори
махараджата преди 3 години
Живеите си живота защото още малко ни остава
51
1
 
3
 
! Отговори
програмист преди 3 години
Ако се развива така до 7год. човечеството ще загине
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй не е математически модел за резултати от PCR или Полимеразна Верижна Реакция-ПВР чрез който може да се определи с моделиране на ситуации при възникнали процеси със съответните динамики на развитие в тях за среди неорганични-органични,биоорганични в които се намират организми включително вируси по клас,вид,групи и конкретно за всички от тях как индивиди със индификации за индивидуалноста на съществуване по строеж,състав,начин,взаимно обусловеност на връзки за среди с другите зависими в процес
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам да въведат декларация за мангъропитеците, в която да декларират, че такъв вирус няма и не искат да ги лекуват.Ако подобно същество се появи в болница да му бият шyт в ГЗ и да не се занимават с него.По този демократичен начин ще намалее натискът върху здравната система.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАбе като гледам на улицата, носещите маска са под 5%.май гледаш какво са ти написали на листчето
47
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47Знаем, че ако зависеше от натегачи като тебе щеше да ни затвориш за 100 години напред.
46
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не се е заразил, защото няма никакъв вирус. Хората си *** по причини, по които винаги са мрели. Останалите просто се шашкат.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай ще трябва да се поучат от нашите светила в борбата срещу коронавируса.Ще осигуряваме легла за да има удобства за тези, които имат... шансове да оцелеят. Няма да ограничаваме пожара (епидемията), а ще се готвим да лекуваме... тези, които са се запалили (заразили).
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45Така е, ама е имало и периоди без ковид19 с по 2800 на седмица.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Починали хора в България през четвъртата седмица на октомври:2019 година - 1867 човека, средно по 266,7 човека на ден2020 година - 2320 човека, средно по 331,4 човека на денВидими резултати от Ковид-19.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лилиянаwww*nsi.bg*bg*node*18121*Починалите за последната седмица на октомври 2020 са 2320.Починалите за 4-тата седмица на януари 2019 ( още нямаше коронавирус ) са 2803.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясни са местата, където най-много се заразяват хората - общественият транспорт е на първо място. После са закритите обществени места - училища, офиси, магазини, зали за сещи и масови меропроиятия, заведения, хотели и т.н. На трето място са откритите обществени места с много хора на едно място - стадиони и т.н. Един по-различен източник на заразата са идващите от чужбина. Когато човек е в обичайната си среда, заразяването е много по-малко вероятно. Мерки протива заразяването реално няма.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Не си грипав.Не лъжи.От щаба казаха, че грип няма.
39
1
 
2
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Хора пазате се. Някой ще ми даде ли статистика за общата бройка почнали хора дневно от последната седмица?Да покажа н един невъзпитан господин, че бройката се е вдигнало спрямо среднат стойност на починали птез годината поне с40-50 души на дн така ще му затворя устата на този фантазьор
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Абе като гледам на улицата, носещите маска са под 5%.не ти вярват хората нещо.Що така?Мислят те за измамник.
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересен факт. За истерия говорят тези, които отричат опасността от вируса, твърдят, че това е грип или че вируса е измама. Останалите хора спокйно проемат действителността, носят маски, спазват дистанция и не се впрягат много-много на бръщолевенията на ковид-иотите.
36
5
 
2
 
! Отговори
Тролинг преди 3 години
Тежко е положението, тежко.Ужас, голям ужасНевиждано злоЯко, яко са мреМерки, затягане4 ДОтговорност, дисциплинаДайте идеи за още