Математик: Скоро ще стигнем до 100 души починали от COVID-19 на ден

Смъртността ще се увеличи между 4 и 8 пъти
5 ное 2020 10:43, Нели Христова
58
Математик: Скоро ще стигнем до 100 души починали от COVID-19 на ден
Снимка: БГНЕС

Очакваме ръст на новозаразените с COVID-19 у нас през следващите дни, обясни математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков в сутрешния блок на bTV.

По думите му през следващите дни ще се повишат още хората, които се нуждаят от медицинска помощ, тежките случаи, както и смъртността.

„Тежките случаи вървят с около 14 дни закъснение, а смъртните с 21. В момента при смъртните случаи ние наблюдаваме ефекта от преди три седмици с около 600 случая. Сега имаме над 4000, тоест заболеваемостта е нараснала 5-6 пъти, очакваме и смъртността да нарасне пропорционално – между 4 и 8 пъти“, обясни математикът.

Той обясни, че повишаването на смъртността зависи от достъпа до болнична помощ. Според него скоро ще минем границата от 100 души загубили битката с COVID-19 за денонощие.

„Може да стигнем и 300. Между 15 и 20% е смъртността на хора, приети в болници. В момента те са над 3000. Около 40% е смъртността при интензивните пациенти, в момента имаме над 250 души. 80% е смъртността при интубираните – само си направете сметката“, каза експертът.

По думите на Велков математическите модели показват, че до 10 дни може да достигнем 8000 заразени за 24 ч. Той добави, че в България се извършват много малко тестове и затова реалните мащаби на пандемията не са известни.

„Притеснителен показател са карантинираните случаи – в момента имаме малко над 41 хил. активни случая и почти толкова карантинирани. Тоест, ние нямаме проследяване на пандемията, на контактните лица – вирусът се разпространява неконтролируемо“, добави той.

Експертът заяви, че Регионалните здравни инспекции изнемогват и нямат достатъчно служители, за да проследяват случаите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решенията зависят от целите. В България целта е да се осигурят все повече и повече легла за болните от вируса, а не да се спре епидемията, както направиха в Китай, Тайван и дргу държави.
34
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"МАТЕМАТИК", а се вживява в ролята на "капацитет" по заразните болести..?!По-добре да питат некой зидар !..Зер зидарите са наясно как от отделни елементи израства цялото...аз повече бих повярвал на Звездев,отколкото на тия продали се "капацитети"..
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега грип все още няма, но какво ли ще стане когато след близо два месеца се появи и грипът?
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
грипав съм.как да дам 120лв за тест? и какво ще ми помогне това? трябва теста да е безплатен!Личната вчера ме гледа, даже и тя нищо не казва за корона а си предписва нейните неща
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които умряха досега не са живи, защото просто нямат имунна защита...Много пъти видни специалисти казаха, че няма лечение... Защо тогава е тази истерия за легла и лекари? Ще имитираме борба срещу епидемията ли? Значи хората ще се заразяват, заради фалшивите им мерки, а после ще ги "лекуваме"? Така ли правят във Франция, Белгия, Испания, Германия, Англия, Гърция и др.?
30
4
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Истината е проста - тия дето мрът в момента не спазват мерките или техни близки не спазват. *** Български е див ***. Той разбира от всичко повече от всички. Маските не помагали, вирус нямало, Бил Гейтс искал го чипира .. умрял ти е Бил Гейтс за кирливия български вмирисан г/з, за много голяма работа почнахте да се вземате. Ваксина няма. Скоро няма и да има ! Остава да се пазим. Като не спазвате мерките - ще ***. Ами ***. Не ви жаля !
29
2
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
дъра-бура 100 чадъра... И? Кво от тва? Аман от експерти. Всеки идва и обяснява колко лошо ще стане. Добре. И? Решение некво? Тва математиците са най-безполезната категория учени, неслучайно няма нобелова награда за математика. До момента, в който не се затворят училищата ще се увеличава смъртността. Ама Ганеца като му допре до кирливия г/з тигава се усеща. В момента, в който детето му убие баба си - тогава ще се усети, че в момента децата пренасят заразата. Затваряй училищата !!!
28
5
 
1
 
! Отговори
Лапай преди 3 години
Лапай на *** от Столипиново,математик мръсен.Работата ви е да успокоявате хората,а не обратното.Боклуууууууук вмирисан долен мангалскиииии.Лапай!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако продължаваме така, жертвите ще бъдат в 5 цифрено число!"Ами те натам са тръгнали. Още нямаме температури под нулата, тогава започва истинското забавление по няколко направления.Ако приемем, че наистина ще достигнем по 100 на ден, то за целия зимен период ще ударим 10к без особени притеснения.Това, което трябва да ви притеснява е какви ги върши министъра - той гаси пожари. Сегашните пожари. Няма визия за близкото бъдеще. Запомни и гледай - 15-20 дена след падане под 0-та, какво ще е.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинИ най-отворените, като се влошат, търсят лекарска помощ.
25
10
 
2
 
! Отговори
славянин преди 3 години
А каква е смъртността при тези, които не са имали глупостта да се оставят в ръцете на ''божествата'' в бели манти и се лекуват вкъщи!? Според моя информация клони към нула процента!
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е жестоката реалност! Учените предупреждават отдавна, но голяма част от нашенците нехаят, вярват на какви ли не глупости и все обвиняват другите, че са им виновни... Ако продължаваме така, жертвите ще бъдат в 5 цифрено число! Война не ни трябва..
23
1
 
5
 
! Отговори
селянин преди 3 години
кво рече погребалнио агент
22
5
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СМЪРТНОСТТА Е ПРОПОРЦИОНАЛНА НА БРОЯ ЗАРАЗЕНИ!!!КОЛКОТО ПО СКОРО СЕ ЗАРАЗЯТ ВСИЧКИ ТОЛКОВА ПО СКОРО ЩЕ ПУКНАТ КОЛКОТО ТРЯБВА И ЩЕ ПРИКЛЮЧИМ С ДРАМАТА КОВИД!!!!БРОЯ НА НОВОЗАРАЗЕНИТЕ ТРЯБВА ДА Е ПОНЕ 100 ХИЛЯДИ НА ДЕН СЪС СМЪРТНОСТ ОТ 5 ХИЛЯДИ НА ДЕН И ТАКА ЩЕ ПРИКЛЮЧИМ С КОВИД ЗА 2 МЕСЕЦА!!!
21
0
 
8
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
Когато надхвърлим 2000 случая на ден като нищо може да отидем и на 5000 Мориарти
20
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората в софия умират от рак на 40-50, защото ядат канцерогени от била,кауфланд и лидл и са нагъсто няма линейки, а тук при мен в село Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света има био супермаркет и хората са масово на по 90 години! Има клиника,детска,училище и от март няма нито един заразен от ковид! Стойте си там в софийската агония, докато аз си работя от хоум офиса!
19
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само на мен ли ми се иска пак Мутафчийски да надене унифромата и да се стегне положението, че работата е изтървана вече?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе баровете и театрите не са кой знае каква икономика. Важно е да оставят индустрията, търговията,производствата, както в много западни страни направиха, дистанционна работа и обучение където може и кривата се успокоява много бързо
17
1
 
6
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
До РокиАко не знаеш, ще те светна, който кълне му се връща същото и на близките. Така че, внимавай с изказванията си.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 мъртви на ден за 100 дни е внушителна бройка.Такава ли е стратегията?Икономиката да крета срещу 10 000 жертви...