Математик: Скоро ще стигнем до 100 души починали от COVID-19 на ден

Смъртността ще се увеличи между 4 и 8 пъти
5 ное 2020 10:43, Нели Христова
58
Математик: Скоро ще стигнем до 100 души починали от COVID-19 на ден
Снимка: БГНЕС

Очакваме ръст на новозаразените с COVID-19 у нас през следващите дни, обясни математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков в сутрешния блок на bTV.

По думите му през следващите дни ще се повишат още хората, които се нуждаят от медицинска помощ, тежките случаи, както и смъртността.

„Тежките случаи вървят с около 14 дни закъснение, а смъртните с 21. В момента при смъртните случаи ние наблюдаваме ефекта от преди три седмици с около 600 случая. Сега имаме над 4000, тоест заболеваемостта е нараснала 5-6 пъти, очакваме и смъртността да нарасне пропорционално – между 4 и 8 пъти“, обясни математикът.

Той обясни, че повишаването на смъртността зависи от достъпа до болнична помощ. Според него скоро ще минем границата от 100 души загубили битката с COVID-19 за денонощие.

„Може да стигнем и 300. Между 15 и 20% е смъртността на хора, приети в болници. В момента те са над 3000. Около 40% е смъртността при интензивните пациенти, в момента имаме над 250 души. 80% е смъртността при интубираните – само си направете сметката“, каза експертът.

По думите на Велков математическите модели показват, че до 10 дни може да достигнем 8000 заразени за 24 ч. Той добави, че в България се извършват много малко тестове и затова реалните мащаби на пандемията не са известни.

„Притеснителен показател са карантинираните случаи – в момента имаме малко над 41 хил. активни случая и почти толкова карантинирани. Тоест, ние нямаме проследяване на пандемията, на контактните лица – вирусът се разпространява неконтролируемо“, добави той.

Експертът заяви, че Регионалните здравни инспекции изнемогват и нямат достатъчно служители, за да проследяват случаите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
10
 
! Отговори
Гошко преди 3 години
Според мен е прав математика, а и ние сами ще видим дали след 10 дни заразените ще скочат на 8 000 човека! Дано по бързо отворят хотелите и тези с леки и безсимптомни да ги оставят в хотел, защото иначе вкъщи ще си зарази семейството! Освен това хотелите трябва да има кухня за да не се налага заразените тайничко да излизат!
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цяла Европа е пламнало и само върхът на айсберга е с тестове. Казвам на съседката вчера май сме вътре със симптомите,тя казва, а то цялата улица са болни...колко са тествани не знам, засега в интензивно нямало
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво става три седмици, след като стигнем 8 хиляди на ден? Коагато умираха в Италия по 1000 души на ден, изглеждаше страшно. Сега ще надхвърлим 300 души на ден при условие, че сме десет път по малко население от Италия, значи ще е три пъти по страшно. Но тук народа не се жали, дали ще го прогониш поради глад, дали ще го умориш в пандемия - няма значение. Важното е всеки да си направи предизборния пиар, за тях лекарства и лекари си има.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ама не, при всички зарази кривата расте и в един момент почва да пада от само себе си, даже при бактериални епидемии като чумата. Въпросът е докато това стане колко време и с какъв темп ще расте
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионна реформа по български... Това са мерките в момента.Всички държави с много заразени са под карантина, а тук геноцид срещу пенсионерите. Как ще ги "лекуват", като няма лечение, а и имунната им защита липсва?
10
9
 
9
 
! Отговори
nimportequi преди 3 години
Всеки бакалин може да ги направи тези сметки язък че учил математика в университет.
9
3
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Няма да стигнем 8-10 000 намерени заразени за ден. Нямаме капацитет за толкова тестове. А и да имаме, хората няма да се тестват. Вече всичко е изтървано, нищо не се следи. Десетки хиляди са болни и си го карат по домовете, без да се тестват и отчитат някъде. Едва ли ще се промени нещо следващите 1-2 седмици. В Европа също няма да има влошаване. Няма на къде вече просто...
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Даа,И сам можеш да стигнеш до извода, брат ми - тоя цирк ще го търкаляме с години, или поне докато определен процентов дял от населението не си замине :) Уви, тепърва започваме.
7
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това само математик може да го съчини. Някой който обича да прибавя всеки смъртен случай в ковид категорията.
6
19
 
7
 
! Отговори
Роки преди 3 години
Математика дано да се зарази и той да е сред 100-те!!!!!!!!!
5
12
 
5
 
! Отговори
Opaa преди 3 години
Тоя паникьор вече е даден на прокуратурата! Явно манията за известност на някои вземат върх.
4
9
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Математиката е хубаво нещо,особенно теорията на вероятността. До 2 седмици ще изпишат всички сополивци от болниците!
3
1
 
24
 
! Отговори
Няма нужда преди 3 години
да си математик, за да направиш тези сметки. Изводът за всеки здравомислещ човек е, че не трябва да влиза в болница. Вероятността да го обгрижат до смърт е опасно висока.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на този математик,хубаво сметнал процента,но има фактори като медицински персонал,умора,недостиг на реанимационно оборудване. Може да се окаже,че вместо 5 пъти повече жертви при 5 пъти повече за олели, ние имаме 10 пъти повече жертви, както стана в Италия март месец като се пренасити системата. Този растеж как го е отчел
1
8
 
11
 
! Отговори
Даа, преди 3 години
от ден на ден с такива новини от сутрин до вечер се нагнетява обстановката. Какво ли са замислили?