Може ли активен въглен да помага в борбата с COVID-19?

Установено: След филтър с активен въглен вирусът не се задържа
14

Вече гледаме с надежда към средствата, които не просто ни пазят от COVID-19, a към онези, които имат способността да го абсорбират или унищожат в зародиш.  Може ли активен въглен да ни предпази от заразата?

"Когато Щабът ни извика през месец март, ние преценихме, че най-важното нещо е самите ние да се защитим, а не да чакаме лекарите да ни лекуват. Естествено, маските не са супер откритие. Те се виждат навсякъде, продават се навсякъде, само че те могат да се ползват за 2 или 3 часа на ден. За да може да се защитите - трябва да имате около 3-4 маски на ден, а за месец - около 100", каза проф. д-р Павлинка Долашка от Института по органична химия към БАН в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя припомни, че на пазара се появиха и маски, които са само от плат.

"На една от тях пишеше "Тествана, има 98% защита", но това е пълна манипулация. В България няма лаборатория, която има право да работи с коронавируси, защото трябва да бъде категория 3 или категория 4, а те работят с подобни. Също така няма лаборатория, която да е сертифицирана за маски. Първите тестове, които ние направихме, бяха разработени от екипа на проф. Шишков, но там проверяхме дали там премина съвсем друг вирус дали преминава през филтъра", допълни проф. д-р Долашка пред Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че е установено, че след филтъра с активен въглен вирусът не се задържа.

"Този филтър има 5 слоя защита. В Европа има няколко такива лаборатории, те тестваха близо месец и половина. Наложи се да направим много промени във формите на маските и тогава те издадоха документ, че тази маска е тип 2. Активният въглен е изследван от години в нашия институт. Знае се, че когато е активиран, той има свойствата да абсорбира", коментира проф. д-р Павлинка Долашка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с активния въглен са простотии. Той задържа вредни химични вещества. Биологичните агенти се филтрират, убиват и т.н. Нека тия доктори и всезнайковци да обяснят какво да разбираме под "задържане". Ако химически се свързва активния въглен, то направо да си слагам противогаза. Най-добре е това да се обясни от министъра на здравеопазването, като просто изчете експертна записка от другаря ББ. Той друго и не прави. Каквото каже ББ.
10
0
 
0
 
! Отговори
дОКТОРЧЕ?Търговче преди 3 години
Днес сутринта гледам по телевизията един анимационен герой-дОКТОРЧЕ?Търговче, да прави необразована и фалшива реклама на маска с въгленов филтър и СЪВЕТВА!!! тя да бъде стерилизирана(вкл фитъра) с ютия с водна пара. Абе ончооо!!! ти имаш ли идея какво става с активния въглен (който по твои думи "хваща и задържа вируса") под влияние на водната пара?
9
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Сега разбирате защо рицарите през Средновековието са ходели с железни маски - другите пропускат Ковид-19 вируса...
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От балатум става идеално. Нищо не минава.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още утре викам 1 тон kюмюр.Може ли пернишки или трябва донбаски.
6
1
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Ми нали още преди година, клатикурниците от БАН беха казали, че са измислили маска с филтър от изгорени черупки от кайсии, кво стана с нея, продава ли се някъде? Или само празните приказки за кашмер останаха?
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експертът подчерта, че е установено, че след филтъра с активен въглен вирусът не се задържа.* Нищо не разбрах....
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мисля че втасали пръдни също ще вършат работа
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може с въглен ,може и с леене на куршум.
2
2
 
13
 
! Отговори
Тръмпчо преди 3 години
И белина пичове и белина. ХА ХА ХА.
1
1
 
9
 
! Отговори
хахах преди 3 години
Хрупайте въглени и ковида ще бяга от вас.