Екскурзоводи изискват финансова помощ от държавата

1400 души са в регистъра на Министерството на туризма
7 ное 2020 14:30, Ния Христова
49
Екскурзоводи изискват финансова помощ от държавата
Снимка: БГНЕС
Екскурзоводите в България излязоха с отворено писмо, с което настояват за финансова подкрепа от държавата, предаде БНТ. 1400 души са регистъра на Министерството на туризма.
 
"Доста колеги споделиха, че са започнали работа в кол центрове. Най-фрапиращият случай, който чухме последните дни, беше за гид, разпродаващ имуществото си, за да може да живее", коментира дългогодишният екскурзовод Катя Калоянова. Тя допълни, че през лятото е упражнила професията си едва два пъти в рамките на по три часа.
 
Браншовите организации на екскурзоводите у нас обявиха 1 септември за ден за национален протест заради кризата в сектора и липсата на оказана помощ от държавата. Дни преди това вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова им обеща целева помощ в размер на 3 млн. лв. по програма "Иновации и конкурентноспособност". Два месеца по-късно информация за схемата все още липсва.
Още по темата
 
"Има ли проект за финансова помощ за екскурзоводите, в какъв срок ще бъде той обявен, какви са критериите, на които трябва да отговарят професионалните гидове, за да получат тази финансова помощ и кога най-скоро ще могат да получат финансиране?", пита Христина Неделчева, председател на Съюза на екскурзоводите у нас.
 
От бранша обобщиха, че колегите им в чужбина се подпомогнати от правителствата си още от началото на пандемията през март. Те настояват държавата бързо да отпусне еднократна или месечна финансова помощ за всички 1400 екскурзоводи у нас.
 
Междувременно вицепремиерът и министър на Туризма Марияна Николова обяви, че държавата ще търси възможност за допълнително финансиране по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за турооператори и агенти.
 
"По еврофонда успяхме да договорим 10 млн. лв., като при проведената процедура за тях получихме 840 заявления от бранша за 64 млн. лв. Тези средства са начален капитал и ще търсим възможност за дофинансиране на мярката. Изискали сме още 50 млн. лв., с които да се подпомогнат туроператорите и туристическите агенти", обясни министър Николова пред Дарик радио.. 
 
Относно карантинните хотели и зимния сезон тя уточни, че има утвърдени указания за работата на курортите и подготовката им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Много пара има преди 3 години
Да не говорим и за бонуси и как си карат кефа по почивки. Покрай бакшиши и допълнителни доходи по-засуканите екскУрзоводки изкарват и още допълнително голяма пара от обслужване на богати туристи в техните спални по високи тарифи и без посредници чиста печалба и от най-древната професия. На много пари и убаво така се свиква лесно и бързо че нищо друго няма да искат да работят.
42
0
 
2
 
! Отговори
Тарикати преди 3 години
Искат само пари без да работят. Туризмът е сезонен през останалото време тези екскуурзоводи хайлазуват почиват си от почивките. Не отчитат бакшиши и пари за данъци. Карат си кефа. Сега искат да цицат държават и еврофондове. Не искат да работят нищо друго така са свикнали на лесните пари.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде бяхте когато цели народ беше по площадите и улиците - имам в предвид протест(ърите).Смеехте се и и ги оплювахте, че били пречели! Сега Вие ду хай те там дето няма вече супа!
40
2
 
2
 
! Отговори
наивно.. преди 3 години
Зряли хора, а вярват в чудеса? Още се надяват на чудо и да развеждат туристи с маски и с дезинфектант. Аз отдавна щях да съм забравил тази дейност. Тъй като не са технически или медидицински лица, могат да дават частни уроци, да започнат в школи, училища. Всеки може да се научи на всичко. Да искаш помощ, значи косвено да искат от парите за градинки, пенсии и т.н. Ако има шанс да се върне туризма-да, но изобщо не е сигурно. Аз мисля, че с масовия туризъм се свърши, ще има но друг тип
39
2
 
4
 
! Отговори
съвет преди 3 години
комунистическото заплащане го няма - работил не работил взимаш заплата ! търсете работа , със сигурност ше намерите ! не се оповавайте на такива като тримата овчари или мая с камбанката , те ше ви използват за лични облаги , няма да ви нахранят !
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е. Всички се преквалифицират. Офицерите станаха охрана. Учителките - детегледачки и продавачки, симфонични диригенти -чалга рекламчици, инженери - майстори я дограма, я плочки, я заварчици...Те така. И си приказвайте, че образованието било изход.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите не са основата на обществото, но при хуманитарна криза, да се изтъпанчиш на площада с неоснователни претенции и да ръсиш вируси, докато други изнемогват под скафандрите, си е подлоДържавата дава на всеки възможност да се справи, на борсата , ако е плащал осигуровки. Пандемията може да продължи с години.Тия екскурзоводи няма ли да се преквалифицират?
36
1
 
4
 
! Отговори
Ивчо преди 3 години
Гъвкавите ще се оправят винаги - ще се приспособят с друга дейност. Другите ще чакат да се върне старото време. Едва ли ще го бъде по старому, засега съм песимист. Дано греша.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно екскурзоводите със западен език се оправят в кризата.Закъсали са го руско говорящите.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я,я пак.Работа в кол център. Да 2000 лв заплата е наказание???
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екскурзоводите може да се преквалифицират.Не е вложил кой знае колко в образованието и квалификацията си.А последните имат приложение във всяка болнична регистратура.
32
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 години
За съжаление ще трябва да се преквалифицирате в нещо, полезно за човечеството. "Хвърчащите професии" свършиха.
31
2
 
15
 
! Отговори
До кога така? преди 3 години
До кога ще има толкова много хора свикнали на комунизъм? Сигурна заплатка и работа до пенсия.Държавата да си ги отглежда.В днешно време не може човек да разчита цял живот само на една единствена работа!!! Бизнеса както и хората в един съвременен свободен пазар трябва да се адаптират спрямо търсенето и дна знаят какво да предлагат и работят. Не на държавни гаранции и помощи. Иначе на лека и лесна работа с добри пари бързо се свиква, но не може цял живот да се стои и тъпче на едно място без пром
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж капитализмът бил по-добър за дейните и образованието, уж държавата и централизацията били лошо нещо, а в цял свят всички опряха до държавното подпомагане. Всички. и най-наперените капиталисти също. Материалът е за хора, които не са били на държавна хранилка, т.е. са били в крак с новото, за което са наказани. А магистратите тихомълком получиха големи увеличения - от 3о% до 3 ПЪТИ. В този сайт не писахте.Защо?
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21:Ковид ще прочисти не само излишните бизнеси,но и излишните хора,между които може да бъдеш и ти,незаисимо,как ти изглеждат нещата засега!!!Разберете бе овце,икономиката трябва да съществува,заради хората,а не обратно,защото,"най-ефективна" е икономиката,обслужвана само от роботи без каквито и да е човешки същества - това целят господарите на света и заради това създават такива унищожители на човека,като коронавируса,макар и засега,като повод за масово унищожение!
28
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При внасяни редовно осигуровки, отиваш на трудовата борса и получаваш 60%от това, което си внасял. През това време, в зависимост от трудовия стаж, може да се преориентираш и да започнеш друга работа. Не виждам нищо лошо да работиш в кол център или например касиер в голям магазин.Много студенти и хора с др. професии за взели такова временно решение. Туризъм, такъв, какъвто беше до сега,скоро няма да има!Защо трябва да се наливат пари в неща, които не са жизнено важни?!
27
2
 
30
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Айде още кърлежи се наредиха да смучат от хилавото агне. Ами мили гидове - гГа взимахте над 3бона заплата не ревахте, осигуровки на мин.заплата и покриване на доходии. Който иска да намери работа ще намери, било то и нискоквалифицирана, обаче трябва ДА СЕ РАБОТИ, а не да се обикаля по готини дестинации, всяка вечер купон с туристите и безплатни нощувки в хотелите. Еми и аз искам такава работа, ама няма. Вместо да ревете запретвайте ръкави готованци разглезени.
26
2
 
25
 
! Отговори
v преди 3 години
а га ядохте кифтетата ни ривахте?
25
6
 
2
 
! Отговори
трябва преди 3 години
До АнонименОди са лекувай. и не съм много сигурен, че ако ме видиш, пак ще поискаш да се правиш на велик. Сигурно си някой затлъстял застаряващ комплексар! Лошото е, че не посягам на слабаци, просто са ми под нивото, иначе ТРЯБВА да те пратя където ти е мястото.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки иска?Откъде бе кав..али?!Всеки иска да изменти държавата,а после плачат!Ай сиктир!Пренастройвате се за новия живот!