Недоволни сме от живота, възрастните трудно плащат сметките си

Пак сме в дъното на европейската статистика
240
Недоволни сме от живота, възрастните трудно плащат сметките си
Снимка: БГНЕС

Малко над 1/4 от българите над 65 години трудно плащат битовите си сметки, сочат данните на Евростат, цитирани от "Труд". Приема се, че разходите за дома са твърде високи, ако са над 40% от доходите на човек.
Към битовите сметки за ток, вода, парно или въглища, са добавени и тези за данъци и ремонти.

Още по темата
България е на първо място в ЕС по дял на хората, които живеят в тежки материални лишения, т. е. не могат да си позволят поне четири от общо девет основни стоки и услуги - например през ден да ядат месо, да посрещнат неочакван разход и да отидат поне една седмица през годината на почивка.

У нас 19,9% от хората живеят в тежки материални лишения, при 5,7% общо за ЕС.

Доходите на възрастните хора в България са най-ниските в ЕС. Дори като се вземе предвид разликата в цените, покупателната способност на доходите на възрастните у нас е по-малко от половината от възможностите за пазаруване на жителите в повечето страни от ЕС.

Българите са и най-малко удовлетворени от живота си в сравнение с останалите жители на ЕС. У нас средната оценка, която хората дават за живота си, е 5,4 по десетобалната система, а средното ниво за ЕС е 7,3.

Най-добре се чувстват хората в Дания и Ирландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
1
 
! Отговори
учен преди 3 години
До Швейцарското.....абе ти КРЕТ-Н ли си....или да ??????? Индексирането се прави ДВА ПЪТИ - от 1 ЯНУАРИ ......и на 1 юли ......а ти си ПЛАТЕН МАНИПУЛАТОР....или КРЕТ-Н !!!
158
1
 
2
 
! Отговори
Швейцарското преди 3 години
правило във всички бели държави се прилага още в началото на новата година,не като нашите финансови тарикати от юли месец и да пестят от най-бедните.
157
0
 
5
 
! Отговори
Какво преди 3 години
пишете кой може от пенсионерите с пенсия 300лв.да си купува месо.Вие в магазин влизали ли сте или в аптека?Токът,водата,телевизия,телефон ,отпление зимния сезон ти поглъщат две трети от пенсията.А ти трябват лекарства и какво остава за храна,а и данъци и такси трябва да плащаш.Това положение е геноцид,защото повечето пенсионери са с ниски пенсии.И тази подигравка и предизборна заигравка с 50 лв. е позор.Даже си спестяват от пенсиите ни.Във всички бели държави Швейцарското правило се прилага в от
156
3
 
5
 
! Отговори
Марчо преди 3 години
Питайте крадливите ***,защо сме на това място в Европа.Помня картината след 9.септември.Нашето градче беше заобиколено от къшли за овце,консумираше се през лятото само агнешко и овнешко.През зимата се ядеше свинско.За десет години всички стада изчезнаха.Друг пример в Ловеч -в амереканския колеж след 9 септември първата година посудата беше от порцеланови сервизии сребърни лъжици на целия пансион.На следващата година това всичко изчезна и замениха посудата с алуминиева.
155
1
 
7
 
! Отговори
Петю преди 3 години
Що да нямат пари Пенсионерите-то не бяха хвърления на пари от балконите,участия в полицейски операций за хващане на Ало Измамници,дори даваха Баба дето ходила до Гюргево в Румъния да носи пари щото участвала в Междудържавна Полицейска Акция-нямам думи.
154
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...възрастните трудно плащат сметките сиАми стойте си в къщи и се подигравайте на протестиращите и чакайте месията да ви освободи! Средния българин все още не знае как функционира света, живее си в някаква охлювна черупка и това си е за него! Всичко щяло да мине мирно както френската революция или октомврийската революция - без кръв! Доказателство за безпомощноста на българина да разбира света!
153
6
 
0
 
! Отговори
ДО 175 преди 3 години
Не подлъгвай Хората - за 50 лева можеш да си купиш 15 килограма банани .Това да не ти е Соца когато Бананите бяха по 1 лев на Промоция за Коледа и по 2 лева през останалото време по пазарите .Днес Бананите струват 3 Долара .И всъщност - забелязвате ли че Бананите пак Изчезнаха от Магазините ?
152
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българ- ДА ТАКА Е: С 50 ЛВ КЪМ ПЕНСИЯТА СИ КУПУВАМ ПО 25КГ БАНАНИ ВСЕКИ МЕСЕЦ.
151
3
 
1
 
! Отговори
Българ преди 3 години
Е поне сега има банани!
150
3
 
11
 
! Отговори
не ми се говори преди 3 години
Пропуснали са да включат в сметката всички населени места без аптека и хранителен магазин . София не е България. Все още 40% от населението е на " оамозадоволяване"-без училище/читалище, без полиция , без здравеопазване, дори и без кмет.Това са все публични услуги, заложени в бюджета на държавата. Гледайте София, другите кучета ги яли
149
9
 
3
 
! Отговори
Прогноза преди 3 години
По всичко личи, че ГЕРБ не искат и няма да спечелят следващите парламентарни избори. Жалко, че на хоризонта се виждат партии и личности, които не вдъхват никакво, ама наистина никакво доверие. Задават се и едни нелогични коалиции между тези партии, които ще влязат в парламента. Оправия няма и за това сме си виновни ние самите. Например щом като трима яйчари-доматаджии успяха да поведат справедливия протест срещу правителството и гл. прокурор резултата от изборите ще е "отровен" за народа ни.
148
7
 
12
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
В БОКОВИСТАН това е в реда на нещата!!!! Разни платени клакьори омаловажават ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА, която е много по-жестока!!!! Страната на абсурдите Народна (бананова) Република ТИКВОСТАН се развива със всеки изминал ден, но във негативна посока!!!! Прочете анализите на уважаваните международни организации и става много интересно и различно...... сравнение с "Бг медийте"("дезинформаторите").....
147
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Така си беше 171,месец и половина стачкувахме, останахме без заплати, Орешарски "разтури седенкята", синдикатите бяха скопени, и после със спестеното от заплата и половина на всички стачкуващи учители, ни замазаха очите с по 20 лева! От 2011 не съм в образованието, поради демографската криза, броят на учителите намаля и сега има пари за по-достойни заплати За съжаление отново работя на МРЗ и пенсията ми ще бъде минимална! За повече от 40 г. трудов стаж, пак ще мизерствам!
146
1
 
17
 
! Отговори
8 преди 3 години
Показателен за отношението към възрастните хора е пенсионерския стол в математическата гимназия в Стара Загора .Те нямат достъп до столовата , където се хранят "принцовете др,сльовци " . Храната им се подава от вратичка от западната част на стола ,до която немощните стигат по едни стълбички.А заявката за храна се прави м като се изкачат още повече стълбички пак от една врата .Някои подават паричките си отдолу защото не могат дасе изкачат.Няма навес.В дъжд, сняг и пек са на открито!Това е грижата
145
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХА ТАКА, А РЕЗИЛ ГАДЕВ РЕЧЕ ЧЕ БЮДЖЕТ 2021Г Е БЮДЖЕТ НА РАЗХИЩЕНИЕТО А ЗАМ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БСП РЕЧЕ ЧЕ ГЕРБ СИ КУПУВАТ БГ ГЛАСОВЕ КАТО СЕ УВЕЛИЧАВАТ ДОХОДИТЕ- ЧЕРВЕНИТЕ БАНДИТИ АКО ВЗЕМАТ ВЛАСТТА ПАК ЩЕ ЗАТРИЯТ ДОХОДИТЕ НА НАРОДА.
144
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омръзна ми капилизмът в България.Здравето не е стока.Болниците не трябва да са магазини и търговски дружества.
143
3
 
11
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Кой създаде и пусна геноцида Кови?кой го финансира?Защо контролиращите го пропуснаха "удобно",кой носи отговорност??Защо трябва да плащам с живота си нечия лудост??...те ни обещават хартийки .
142
4
 
11
 
! Отговори
ББ преди 3 години
не съм ченге...не съм ***...луд Българин съм и пиша каквото мисля...Аз съм Свободен Човек...живота ми от Бага е даден...платени ще ми плющят минуси...за хартийки...строят ***...за пари...*** щуе обитават и децата им...кървави пари...предателства...ще се върнат...ще се отричат от вас предатели...Бог да пази България...от политици и ченгета...предатели...плющете комсомолци...ще ни има въпреки вас...империи е погубвал Народа ни...некви алчни психично болни ли...ще сте виц в Историята ни..
141
4
 
13
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Защо хората на които плащаме да се грижат за интересите ни допуснаха биологичен геноцит и терор над Света които обитаваме...защо не са готови да ни защитят и запазят животите ни????...Кой е отговорен и ще понесе отговорността за геноцида над човечеството???
140
4
 
9
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Кога Справедливост в...Мафията си има Държава...ЕС е мафиотска и зависима структора,управлявана от зависими,некомпетентни и алчни "политици"...до кога създаващите блага ще плащат сметките на тарикати евродепутати не правещи нищо...създаващи рестрикции държащи хората в подчинение...отнемат ни свободи дадени ни от Бог..не ви плащаме да ни ограбвате и убивате...къде е ваксината???за вируса които създадохте за да правите пари...Кой убива хора???Кой е виновен???