Онлайн прегледи и проверка на свободни болнични легла

Платформи помагат на пациенти и лекари в сложната обстановка
7 ное 2020 21:33, Анисия Иванова
11

Виртуално лечение и проверка на свободните легла в болниците. Онлайн платформа подпомага пациентите и дава глътка въздух на медиците в натоварената здравна система.

Една от тях е създадена от 27-годишен мъж и показва колко са свободните болнични легла в Бургас и къде са те. Целта на приложението е да се избегне хаосът както за героите в бяло, така и за хора, при които времето е от животоспасяващо значение.

"Тази платформа ще избегне линейките да обикалят от болница в болница да търси свободни ковид легла. Тя може още на път за болницата да разбере дали там има свободни легла и ако няма, може сама да се пренасочи в друга болница", обяснява програмистът Пламен Жеков.

Достъп до системата имат само болниците и медиците от Спешна помощ. Има администратор, който създава акаунтите на болниците, разпраща ги към болниците и те си актуализират информацията.

Освен за намирането на легла, с помощта на технологиите, по идея на друг млад екип, е създадена и виртуална болница. В нея можем да получим онлайн консултация от медицинско лице както за лечение на коронавирус, така и на други заболявания.

В платформата участват над 1000 лекари с над 30 специалности от България и от света. Дори и при най-малката капка съмнение, че конкретният случай не може да бъде адресиран онлайн и това не е подходящ подход, пациентът бива уведомен, че трябва преглед на живо.

Платформата работи още от 2018 година. С пандемията от коронавирус обаче посещенията и консултации на пациенти в нея са нараснали десетократно.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и Стилияна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
6 преди 3 години
До SP Ами той и здравният закон е за докторите -не за пациентите .Ние сме само касички !Триаж- "система " не за лекуване , а за забавяне на лекуването .Т.е. до третата степен ще стигне само който оцелее и няма нужда от лекуване ! Докторска бюрокрация не в интерес на пациентите и против тяхното ефикасно лекуване , защото здравната им "система " вече се издъни катастрофално !Аптеките алармират , че вече нямат лекарства !Нали ранната диагностика беше решаваща-защо мотаете хората?
9
1
 
4
 
! Отговори
ЕБМ преди 3 години
Аз се шегувах преди години, че ще дойде време в което ще се "преглежда онлайн", а то какво стана...
8
2
 
3
 
! Отговори
SP преди 3 години
Страхливите и алчни дофтори го измислиха а може би и това им беше целта:-онлайн прегледи и консултации срещу заплащане !!!Никакви осигуровки повече не плащам!
7
4
 
2
 
! Отговори
Всичко е на самотек преди 3 години
Не линейки , катафалки ще обикалят.Вземете пример от нормалните държави.Добре че българинът е кален в болести глад и студ.и трудно мре.
6
0
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Закъснял си.Онлайн врачуване се предлага много отдавна и то след заплащане.А с отношението към медиците все по- бързо се доближаваме до момента да се лекуваме в чужбина, поради липса на персонал у нас.Лошото е,че пандемията се проточи и никоя съседна страна няма мерак да си внася ковиди.
5
3
 
3
 
! Отговори
онлайн знахар преди 3 години
Предлагам дистанционно гледане на кафе, дистанционно хвърляне на боб, дистанционно леене не куршум, дистанционно вливане на антибиотици от система чрез абокат... опа обърках се. Това последното май беше за дистанционните доктори?!
4
3
 
2
 
! Отговори
Ми да преди 3 години
да живее диванната медицина
3
0
 
2
 
! Отговори
ПАЗЕТЕ СЕ преди 3 години
Това е Дъщерна Фирма на HelpKarma и Credisimo - Искат Пари и договор за Заем със 500% Лихва .
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете земята искам да сляза.... Това може да се каже почти за всеки аспект от нашето съвремие.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн прегледи и онлайн лечение! А честито.....