Нинова с четири стъпки за излизане от коронакризата

Соцлидерката: Време е за смели, дори непопулярни решения!
197
Нинова с четири стъпки за излизане от коронакризата
Снимка: БГНЕС, архив

БСП предлага четири стъпки за излизане от коронакризата, написа в социалната мрежа лидерът на БСП Корнелия Нинова, която също се зарази с вируса.

Още по темата
"COVID кризата доказа недостатъците на цели системи, на първо място здравната. Предупреждаваме за това от години. Сега е времето за смели, държавнически, визионерски и дори непопулярни решения, а не за мандатно мислене и палиативни действия. Животът и здравето на хората са преди всичко. Очевидно е, че здравната система не може да продължи да функционира както досега", посочва Нинова.

По думите й създаде се порочен модел, който управляващите изградиха през годините, който е централен социален проблем днес. Особено важно е мнението на лекарите и професионалистите за справяне с коронакризата. Те дават всичко от себе си и заслужават пълна подкрепа. Но не тяхна е отговорността за функционирането на здравната система като правила и рамка. Тя е на политиците. Мнозина от тях само критикуват и имат основание за това. Но коя е алтернативата? Не чувам някой да дава конкретни решения. А такива има и те могат да се реализират с четири ясни стъпки", коментира лидерът на БСП.

"Трябва да премахнем пазарно-търговския принцип и да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването. Как да стане това? Нека разделим нещата на четири групи мерки: 1. За хората като пациенти; 2. За лекарите и медицинските сестри; 3. За болниците; 4. За ДДС на лекарствата", заявява соцлидерката.

Според Нинова за здравноосигурените лица трябва да има гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване, а за здравнонеосигурените - държавногарантиран базов пакет от медицински услуги. Въвеждане на персонално медицинско досие, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова) за даден пациент във всеки етап от живота му, предлага още тя.

"За лекарите и медицинския персонал: да се приеме наредба за формиране на работните заплати, гарантираща достоен базов доход. Отпускане на държавни стипендии за обучение, с ангажимент за работа след това. Финансиране от държавата на специализации в чужбина за необходимите ни специалности срещу ангажимент за работа след това", отбелязва Нинова.

За болниците тя посочва премахване на търговският им статут и заплащане на медицински дейности с публични финанси по цени, определени от НЗОК само за болници, които не са търговски дружества. Необходимо е, за да има достъпно здравеопазване във всяка точка на страната да се изгради национална здравна система на регионален принцип. Това означава във всеки регион да се обединят в единна структура от холдингов тип спешен медицински център, областен център за извънболнична медицинска помощ, болнични лечебни заведения и областните центрове за интегрирани здравно-социални услуги, добавя Нинова.

Според лидера на БСП трябва да се намали ДДС на лекарствата на 9 процента. Те са регулирана стока и ако за другите има съмнение дали търговците ще намалят цената, то за тях това неизменно ще стане, посочва тя.

Нинова благодари на всички специалисти, лекари, директори на болници, финансисти, които са помогнали за разработване на този нов модел на здравеопазване, и се обръща към всички лидери на партии. Кризата е толкова дълбока, че извеждането на страната от нея няма да стане с популизъм и голи обещания, посочва тя.

Сложете на масата вашия проект за нов здравен модел и нека хората преценяват кой ще е работещ и ще доведе до качествено и достъпно здравеопазване за целия народ, призовава Нинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно си от "простолюдието"препарата е Ремдесевир а не Ремдедевир.Явно си завършил "вишо"он-лайн по новата програма на гербави калинки.Учете бе хора,и ще имате 2500долара за Ремдесевир.Толкова е курса на лечение за 5 дена.
111
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно коронавирусът я е ударил в мозъка.Предлага масови фалити на болнициЕлитът да са плеймейтките на РР- ,,моралистът,,
110
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновенните хора мрът по къщите си, а другарката Нинова на пълно обслужване с лекарства, болница и първокласни лекари.
109
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голите обещания ги правиш ти, Кууурни! Мандат няма да вземе БСП в близките 100г.Толкова поразии направи партията ви майка, че от 1986г. няма да ми стигнат 5 тома да пиша и опиша какво се случи. 1.БКП смени имената на турците насилствено.2.Белене.3.Свалихте Живков с метеж от вътрешни хора.4.Натопихте ТЖ за външен дълг,който не е правил той.5.Гладната зима 1991г.6.Луканов бащата на банковите пирамиди.Мултимилионерите с кредит на доверие.(Не върнахте нито лев)7.Фалитите на банките.8.Приватизацията
108
2
 
13
 
! Отговори
До 97 преди 3 години
Прочетохме в пик за моралиста Радев.Дали е вярно?
107
2
 
31
 
! Отговори
Разбрахме преди 3 години
За Нинова Ремдедивир, за простолюдието - чай и топла супа.
106
4
 
29
 
! Отговори
Луд преди 3 години
Браво на БСП, първо съсипаха здравната система, а сега ще я спасяват.
105
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи пак бедни доктори.Импексова ще се лекува в Правителствена болница, а лекарства за останалите болници няма да има. Пак ще има привилегии.Откъде накъде ??
104
2
 
3
 
! Отговори
Илюминатус преди 3 години
Срещата със злото е детерминирана и неизбежна, всеки който бяга от това се отдалечава от естествената си eволюция и се отдалечава от Светлината. Не бива да се страхувате никога. Чрез Живия живот се проявава Бог неусетно и понякога неразбираемо. Българския народ има мисия - духовна мисия да премине през това изпитание без да му трепене окото и да бъде Светлина за другите народи.
103
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Права е! Няма да казвам на бялото черно само защото съм фен на противниковия отбор. Добри и практични идеи са това! Отдавна трябваше да бъдат осъществени, но по-добре късно отколкото още по-късно.
102
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умна жена и предлага разумни мерки и то в стратегически план.Герб предложиха да ни извозват с полицейски бусове -добре,ще го обмисля.Очаквам плана и на другите политически сили.
101
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко.......м.уня..........ги и мангъри пълно в България.Само мажат, лъжат и перат пари.Частната лаборатория на доц. Мангъров е взела близо 300 000 лв. държавна помощ.Мангъра и той смени набързо формата си на лабораторията си от ООД на ЕООД.Това им са стъпките. Просто променят формата и хвърлят прах в очите на хората.Пенкова сочи, че Лаборатория Медицински решения, която е собственост на Атанас Мангъров, е получила безвъзмездна помощ от 291 384 лв. през 2014/2015 г. Тотални крадци и лъжци!
100
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И най-интересното: великият експерт пуска илача през фирмата на червения велможа и активист на БСП - София Марин Пенков!Бащата на личната евродепутатка на Корнелия Нинова - Цветелина Пенкова!*** и мангъри, които иначе се гаврят с мерките и иронизират заразата, са се обединили в общ гешефт за изкарване на бързи пари насред кошмара...
99
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров пусна илач за имунна система през фирмата на червен активистОт Фейсбук профила на журналиста Недялко Недялков:Мангъра обикаля телевизиите и обяснява, че няма Kовид, но същевременно е пуснал в аптечната мрежа илач против вируси и дихателни инфекции.Със светлия си образ на обложката, да капитализира от медийното отровителство! Нали стана мегазвезда покрай пандемията.16,80 лв. за правилния метод за балансиране на имунната система - обяснява Мангъра.
98
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата да понапълни Техноимпекс и после тя пак да си вземе дружеството, мечти на крадец.
97
2
 
15
 
! Отговори
Микрон преди 3 години
"Трябва да премахнем пазарно-търговския принцип и да върнем Техноимпекс в управлението на държавата.", заявява соцлидерката.
96
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изхвърлил Деса след като го хванала с плеймейтки, за косата в градината и тя избягала в щатите при сина си, цялата история я има в ПИК, прочетете за моралиста Радев.
95
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарите 100 години ,,оправят" България , затова сме последни в Европа.
94
1
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
да върнем държавата в управлението на болниците ... е те тогава верно ще измрем при това безхаберие
93
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подготвя си терена за грабежи, тя е ниво, експерт, само и дайте властта в държавата. Ще си купи държава в Африка.