От общинските болници бият тревога: Пред разпад сме!

Предстои целият Управителен съвет на Сдружението на общинските болници да подаде оставка
8 ное 2020 14:15, Елка Василева
87
От общинските болници бият тревога: Пред разпад сме!
Снимка: архив, БГНЕС

„Голяма част от общинските лечебни заведения, тип общинска собственост, най-вероятно няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса. При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците“. За това алармира пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

По думите му стриктните мерки от пролетта са били само „увертюрата на едно представление, което сега се разгръща с пълна сила“.

„Това накара хората сега да не вярват. Българинът е такъв по природа. Българинът е много пъти лъган и когато за пореден го излъжеш или му кажеш нещо преувеличено, той вече не вярва и не се пази“, каза д-р Тотев.

Още по темата

Той не приема предложението всички болници да бъдат „мръсни“, защото не всички могат да реагират с адекватно COVID лечение, тъй като „кревати и помещения имаме, но нямаме хора, които да лекуват“.

„Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме COVID. То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност“, каза лекарят.

Д-р Тотев припомни, че общинските болници са най-нежеланите за местоназначение.

„И докато колегите се натискат да работят в частните болници, ние ги молим да дойдат при нас. Когато вкараш един човек, свикнал да лекува една патология, в едно COVID отделение, коренно различно като начин на работа, този човек или остава и се заразява, или напуска. Целият алгоритъм в болницата започва да страда и я повлича надолу“, обясни лекарят.

Д-р Неделчо Тотев анонсира, че предстои целият Управителен съвет на Сдружението да подаде оставка.

„Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар“, обясни д-р Тотев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпна немарливост, Гешев да ги аресутува и на всеки да се търси персонална отговорност как се е стигнало до разпад. На веки ъгъл трябва да има по един Гешев и нито ще се краде, нито ще се разпада каквото и да било.
28
6
 
5
 
! Отговори
Умник преди 3 години
Най-важно е директорите да осигурят персонал. А те харчат за ремонти, за да гушнат комисионната. Уволнение на такива директори и съд за злоупотреби.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има региони в българия,където в радиус от 100 км не можеш да намериш аптека камо ли болница...а в софия и още два три големи града има частни и държавни болници,поликлиники, лаборатории и аптеки буквално на всеки ъгъл.в малка община като самоков например в поликлиниката има три огромни лаборатории-държавни и частни...наскоро кметът откри още една...а лаборантите по цял ден нямат почти никаква работа.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народното събрание е гласувало такъв Преход, който е престъпление срещу държавата и го е легитимирало Фигуранта се прави на заспала Калинка вместо да свика съвета по Нациолана сигурност и да арестува тия от НС. Да се сърдят на бездействието на Фигуранта и престъпниците от НС.
25
3
 
8
 
! Отговори
Сашо Роман преди 3 години
Дотук ли ни докарахте, престъпници такива:Хак ви е и на вас чукундури смотани, които не излязохте лятото на протестиза да изгоним герберастите, затова сега че "ручате" жабетата:Защото според най-новите тенденции от днес, публикувани в средстватаза масова информация /обедните новини/, за да си сигуренче ще те приемат за в бъдеще и лекуват в болница с COVID-19, ще трябва да си приготвиш да платиш още при постъпването си:700 /седемстотин / лева !
24
4
 
6
 
! Отговори
Тоше правешки преди 3 години
Да ядат банани за укрепване!
23
0
 
12
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Когато направиш една организация (независимо каква) търговско дружество и да е субект на търговския закон, не може да се очаква да се държи като НПО или благотворително дружество.... Лекарите не са виновни за това, а тези, които "реформираха" здравеопазването за лични облаги
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се разпада и да подават оставка, тези също са държавни служители имаха цяло лято да излязат на протест и да ситгнализират и да се вземат мерки навреме. Престъпно нехайство. всички ние сме жертва на подобни медици. Сега какво да направим ние да си късат дипломите и да стават овчаpи, като са мълчали.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма кой да хване юздите и да изрине Авгиевите обори наречени РБ. Особено пък тези икономически структури наречени партии като БСП и ГЕРБ ( и сателитите им). Който имаше капацитет и воля, загуби вяра и и избяга. На доизживяване е оставена работата. Освен премахване на националните правителства и командване директно от Брюксел, друг позитивен сценарии не виждам, за такива изтерзани от корупция територии като България
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13Костов не е във властта от почти 20 годони. Герб бяха на власт 3 пъти по-дълго и взеха държавата при НЕИЗМИРУЕМО много по-добри условия, отколкото я пое Костов. Че Костов не е цвете, не е, ама защото се изтъркаха обвиненията към Станишве, дай да хванем Костов.
19
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
отровното трио, пинокио, плешо чалгаров и авторитета Мангъров трябва да бъдат изправени пред съд за дезинформация и потикване на населението да не спазва мерките
18
0
 
12
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Извинете, да попитам... Борисов не изтегли ли едни милиарди заем заради короната? Къде са? Кюлчетата и пачките не са от това, то е ясно, но къде са МИЛИАРДИТЕ, които цял народ трябва да връщаме!?????
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що,бе?Нали вожда каза,че най-добре се справяме.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като изключим чекмедже банк всичко друго на тази територия е пред разпад.
15
3
 
2
 
! Отговори
lemonade joe преди 3 години
Много е важно Ким да е приготвил достатъчно нуклиарни подаръци със 14000 км обсег за сащ ако има ресто да го праща към западна европа.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разпад ли, че то това е гарантирано от ГЕРБ.
13
5
 
14
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Когато стана напчено и трябва работа,то всички мързеливи лекари и сестри напускат работата си ...щото преди ходеха на работа да пият кафе и да се пазарят с пациентите за пари...а сега трябва работа без "бакшиши" и добра работа и решиха да напускат ,а то било страшно..само у нас е страшно в болниците ,а в другите държави не е опасно.Сега д вземат да въведат закон за касов бон при ходенето на лекар и глоба от 10 000 лв при неиздаване ...а то те са някаква каста която не плащат никакви данаци .
12
2
 
9
 
! Отговори
Жена преди 3 години
Аз ходих при маг джуна и тя ми направи бяла магия против ковид за 1300лв. Вече не мога да се разболея!
11
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извикайте Костов да види с очите си какво причини на България.
10
4
 
8
 
! Отговори
Ердоган преди 3 години
Скоро ще си върна източна румелия ние и без това ги турцизирахме с чалгата