От общинските болници бият тревога: Пред разпад сме!

Предстои целият Управителен съвет на Сдружението на общинските болници да подаде оставка
8 ное 2020 14:15, Елка Василева
87
От общинските болници бият тревога: Пред разпад сме!
Снимка: архив, БГНЕС

„Голяма част от общинските лечебни заведения, тип общинска собственост, най-вероятно няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса. При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците“. За това алармира пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

По думите му стриктните мерки от пролетта са били само „увертюрата на едно представление, което сега се разгръща с пълна сила“.

„Това накара хората сега да не вярват. Българинът е такъв по природа. Българинът е много пъти лъган и когато за пореден го излъжеш или му кажеш нещо преувеличено, той вече не вярва и не се пази“, каза д-р Тотев.

Още по темата

Той не приема предложението всички болници да бъдат „мръсни“, защото не всички могат да реагират с адекватно COVID лечение, тъй като „кревати и помещения имаме, но нямаме хора, които да лекуват“.

„Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме COVID. То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност“, каза лекарят.

Д-р Тотев припомни, че общинските болници са най-нежеланите за местоназначение.

„И докато колегите се натискат да работят в частните болници, ние ги молим да дойдат при нас. Когато вкараш един човек, свикнал да лекува една патология, в едно COVID отделение, коренно различно като начин на работа, този човек или остава и се заразява, или напуска. Целият алгоритъм в болницата започва да страда и я повлича надолу“, обясни лекарят.

Д-р Неделчо Тотев анонсира, че предстои целият Управителен съвет на Сдружението да подаде оставка.

„Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар“, обясни д-р Тотев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
8
 
! Отговори
РАЗПАДАЙТЕ СЕ, БЕ... преди 3 години
....И БЕЗ ТОВА , САМО ХАРЧИТЕ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!ВРАЧКИТЕ , ВЪРШАТ ПОВЕЧЕ РАБОТА ОТ ВАС!
8
9
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Призовавам всички лекари да напуснат и да ги видим после бай ганчовците кво ще правят
7
3
 
11
 
! Отговори
Югоизточна България преди 3 години
Колкото пари се откраднаха от общинските болници, идея си нямаме. Трябва здраво да се разрови. На нашата болница за 15 години поне 3 пъти и смениха дограмата, пък вътре е леш от към обурудване и отношение. По вероятно е да се отлюспи нещо от тавана и да те доумори, отколкото да те излекуват там. Пък как се пишат престои на болни. Баща ми беше на хартия там поне 14 дни, като си беше вкъщи, щото то куче да вържеш ще избяга
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клиниката в село Неофит Рилски е празна, защото няма болни от ковид.. аз затова се преместих до най-големия Исторически парк в света.. от март не съм слагал маска
5
2
 
11
 
! Отговори
д-р Иванов преди 3 години
Много късно се разпадате(общинските болници) България се разпадна още в началото на 90те години
4
1
 
12
 
! Отговори
Badjoto преди 3 години
Трябва революция в България! Задкулисие ли е, еВали го какво е но трябва промяна в положителна посока. Не може само кражби, не го ли виждат! Здравната каса да се закрие! Явно че този вариант не работи, това е само кражби. Як контрол по болниците също така. Обаче материал няма....
3
1
 
23
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Намесването на търговия с здравеопазване и образование, означава КРАЙ и за двете.
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си направих европейска здравна застраховка през тогедър в уника и като се разболях от сърдечен проблем ме лекуваха в германия.. ама бай *** даже не знае що е туй здравна застраховка и какво включва.. и после се чуди в коя болница да ходи, а на мен ми осигуриха всичко
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки сам се спасява!