Безработицата у нас може да достигне 10% в края на годината

Д-р Атанас Атанасов, преподавател в УНСС, пред Bloomberg TV BUlgaria
9 ное 2020 13:17, Анисия Иванова
9
Безработицата у нас може да достигне 10% в края на годината
Снимка: БГНЕС

Заради т.нар. сезонна безработица - с оглед на това, че през есента и зимата безработицата е по-висока - и кризата от коронавируса можем да очакваме, че в края на годината и началото на следващата безработицата в България ще достигне 10%. Това прогнозира д-р Атанас Атанасов, преподавател в УНСС и собственик - управител на "Иконометрика", в предаването "Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

По думите на госта за развитието на пандемията от коронавирус в България първо трябва да се вземе предвид броят на заразените, като според някой експерти те са над 7 пъти повече от официално обявените.

"Ако се запази тази тенденция, можем да очакваме до няколко седмици заразените да достигнат 100 хил. случаи“, каза той пред Bloomberg TV BUlgaria.

Според Атанасов отговорността да обърнем кривата на заразяване е наша, но все пак трябва да бъдат въведени нови по-строги ограничителни мерки.

"От нашето поведение зависи как ще се развие пандемията, но това трябва да бъде определено с нови по-строги мерки, иначе рискуваме драстично увеличение на броя заразени и колапс на здравната система“, добави гостът.

Той обясни, че е по-коректно е да се измерва броят на смъртните случаи към броя на приключените случаи, като заяви, че в света смъртността е около 3%, измерена по този начин.

„Разбира се всичко не може да бъде затворено, но ако в момента предприемем мерки, след две седмици ще имаме по-малко активни случаи и по-малък удар върху икономиката“, заяви Атанасов.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Глупости пишете , кой нормален грамотен българин си търси работа през Бюра по труда там е утайката на мутро-текезесарски робски бизнес ака цирк Бойколанд . Всеки нормален около и след милениум не се регистрира и търси чрез сайтовете Джобс , работа Бг където пък 80 % от обявите са фалшиви или стари . Бюрата са регистрация дано за точене на помощи разбирай гастарбайтерски *** ги ползват . Реалната безработица е 30 % ако се върнат и всички емигранти над 60 % .
8
2
 
6
 
! Отговори
немабизнеснемапари преди 3 години
нема кинти , таз година нема да си купя бентли .
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боце ПетдесетунатаЯ ми покажи някой гладен и недоял. И на кирливите протести ясно заявиха, че не са икономически, а политически исканията. Тези дето напират на границата с Гърция сигурно отиват там спасявайки се от глад? Идва в бюрото по труда и като му предложиш курсове за квалификация, първото което пита това дали ще му се отрази на обезщетението. Сещай се от първи път що за безработни си. Идва рано сутринта с омаслени ръце и бърза да се разпише. Да не закъснее за"ремонта вкъщи". Хаха!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До работещ в БТЕдва ли работиш в Бюрото по Труда. Най-малкото човек може да се регистрира он-лайн. Това показва колко си вещ в материята. Никой не ги размотава. Работят като *** и приемат документите на всеки подал ги. Без почивки и докато има чакащи хора. Не им е изгодно да обработват някой по няколко пъти. Ако не днес, той ще се върне утре и с това нищо не намалява бройката в месеца. Да не говорим, че освен приемането на документите, консултират, търсят работа и прозвъняват вече регистри
5
1
 
7
 
! Отговори
работещ в БТ преди 3 години
На шефовете на БТ им правят оценка по това колко са новорегистрираните. Те натискат подчинените си да мотаят и връщат идващите за регистрация. Време е този натиск върху служителите да спре.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработицата у нас отдавна е над 10%. Стига сте ни манипулирали.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога сме ги подминали тия 10%... обаче, те както винаги броят само регистрираните на борсата, а не и хората, които вече нямат право на обезщетение и са си прекратили регистрацията или изобщо не са се регистрирали. Да, живей стъкмистиката!
2
2
 
14
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Лъжат здраво безработицата е над 30 % а Боци тиквата държи робите най-заразни в аетомобилните клъстери лагери Тип Дахау на Меркел . Тея хора са безполезни роби както в Нацисткия райх съветските заложници са произвеждали боеприпаси за германската армия. Сега е същото *** на Тиквун правят автомобилни части и с мизерните си заплати мечтаят да изплатят швабска бракма отделно живеят в Бойкостан не да акат в Доучланд селските си ***. *** народ слаба държаеа
1
3
 
13
 
! Отговори
Боце Петдесетуната преди 3 години
Невъзможно!Това е една стабилна икономически и със доста висока средна заплата държава.Тук няма гладни/има само недояли си/, тук всичко е цветя и рози.