Хематолог обърна представите ни: Неправилно лекуваме COVID-19?

Най-ефективното лекарство е ивермектин, категоричен е д-р Чавдар Ботев
9 ное 2020 10:47, Анисия Иванова
69

Хематологът д-р Чавдар Ботев преобърна представите ни за лечение на новия коронавирус. Консултантът на Националната пациентска организация по лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма настоя да се доверим на най-новите протоколи.

Излезли са протоколи за лечение на COVID-19 и в интензивните отделения се вижда, че най-ефективното лекарство е ивермектин. С това лекарство се лекуват в момента всички в Израел. То е изключително евтино, но трябва да се знае кога да се взима. Трябва да се взима от първия до шестия ден, за да не стигат хората до болница", заяви д-р Ботев в "България сутрин".

По думите му ивермектинът е влязъл във всички ръководства, но най-големият проблем е, че хората не знаят коя терапия кога да бъде започната. Той подчерта, че човек е най-голям заразоносител в първите 6 дни. Хората с леки симптоми са най-заразни. След това се отделят фрагменти от този вирус и след шестия ден трябва да се започне дексаметазонът. Според д-р Ботев у нас даваме по-големи дози дексаметазон, отколкото е упоменато в протоколите.

Реконвалесцентната плазма пък трябвало да се използва в ранните стадии - от първия до шестия ден при супер рисковите случаи. "При 80% от случаите вирусът остава в горните дихателни пътища, при 20% слиза към белите дробове и 5% стават свръхтежки случаи. Изпускаме проблема с тези 20 и 5%", категоричен бе д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

"Ремдесивир е прекрасно лекарство, просто трябва да се изтегли максимално напред. Ако нямаш вирус, имаш само страничните ефекти от това лекарство. Измислихме нов клон на медицината - вирус да се лекува с антибиотик. Даването на антибиотик е неразбиране. Дават се противовирусни лекарства. Азитромицинът трябва да се включи на по-късен етап при строго определени симптоматики", изтъкна хематологът.

"Имам над 200 пациенти и нито един от тях не е с усложнение, а някои дойдоха в тежко състояние. Лекувах ги с пробитиотик, с бромхексин, с витамин D. Това е много съществен момент", подчерта д-р Ботев.

За 2 седмици напред са запълнени всички часове за даряване на кръвна плазма, стана ясно от думите му. Антителата са тези, които ще убият вируса, убеден е той.

"Имунитетът с антитела рязко се вдига преди да почине човек. Съществува голяма измама. Понеже нашата плазма е направена добре и е замразена, болният може да получи леко влошаване от високия титър и голямо подобрение от факторите на съсирване. И се прави грешна интерпретация", обясни хематологът.

Д-р Ботев съобщи, че смъртността при преливане на плазма е едно към 136 000. Един ще е този, който ще пострада и обикновено това е възрастен човек.

"При лекарство като ремдесивир, което бих желал да се използва с кръвна плазма, от 250 пациенти- 136 са с много тежки реакции. А ако не се направи ремдесивир - са над 190", отбеляза специалистът и добави, че инфекционистите са до един етап на борбата с COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Ето, вижте Гала! Вече е съвсем добре БЕЗ АНТИБИОТИЦИ И ДЕКСАМЕТАЗОН, ВЪПРЕКИ ЧЕ СА Й БИЛИ ИЗПИСАНИ ОЩЕ В НАЧАЛОТО, НО ТЯ НЕ ГИ ВЗЕМАЛА НА СВОЯ ОТГОВОРНОСТ. Добре е да я разпитате по- подробно колко дни е била с температура и т. н. Дайте повече инфо за хората, все пак лично го е преживяла.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Мислещ човек! Такива са рядкост.
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не съм разбирала уклонът на нашенското лечение - вирус да се "лекува" с антибиотик. Това е просто нонсенс. Хайде, хората масово не са умни, не са специалисти, мислят, че това лекарство е универсално, а то си убива само бактерията, за която е прпедназначено. Но лекар, учил за това, да го изписва при липса на бактериана инфекция и то всеки път-това е престъпно. Това са тежки лекарства, които водят и до опасна резистенстност, когато с тях се прекали, до тежки алергии. А се изписват на кило
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега хората ще почнат да го търсят, а има доста странични ефекти, като супресия на централната нервна система. И според доста изследвания за да е ефективен трябва да се вземат доста големи количества при което има опасност.
24
3
 
6
 
! Отговори
хемЕтолог преди 3 години
Направо идете при някоя маскирана врачка да ви хвърли един боб и да ви излее куршум.
23
3
 
4
 
! Отговори
хемЕтолог преди 3 години
Направо идете при някоя маскирана врачка да ви хвърли един боб и да ви излее куршум.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
On 10 April 2020, the FDA issued guidance to not use ivermectin intended for animals as treatment for COVID-19 in humans.На 10 април 2020 г. Агенцията по храните и лекарствата издаде ръководство да не използва ивермектин, предназначен за животни, като лечение на COVID-19 при хора.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много лекари в чужбина говорят абсолютно същите неща. НО. Почти винаги, ако не и винаги, първите дни протичат без симптоми. Докато се появят симптомите, докато се тества човек, докато излезе ПСР-а (тестовете за антитела няма да хванат нищо в началото), вече ще е минало времето за лекарства като ивермектин. Така че в идеалния случай искаме да го даваме, на практика няма как да се случи това. Това е пропуснал да каже д-р Ботев.
20
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 3 години
Ми то с КОВИД 19 проблемът е, че няма антивирусни за него!
19
2
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
******-параZити -не знаех,че е цензорна дума!
18
3
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Този препарт е против *** ... и домашната ракия е също премахва *** ...сега остава да се разреши варенето на домашна ракия за всяко семейство по 50 литра безплатно и под никакъв наказателни отговорности да не попада варенето на ракия за домашно ползване.
17
1
 
7
 
! Отговори
превантивно преди 3 години
Антибиотикът се започва при продължиелна температура, кашлица, болки в гъдите и гърлото. Щелта е да се избегнат усложненията на КОВИД 19 и най-вече развитието на бактериална пневмония, щото от нея се умира даже и без ковид. В момента лекарите предписват Азакта, Азитромицин, Тамале или Атаракс за 7-10 дни. Почти са изчезнали от аптеките и складовете, но все още се намират. Няма 100% гаранция, но са достатъчно надежни.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най накарая да прочета, че ще се лекува вирус с антивирусни лекараства! Евала!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Срам ме е от васСрещу вирусите няма лекарство за активно лечение - стига сте писали простотии. Бронхиксин за изчистване на дробовете и витамин D за подсилване на имунната система, напълно резонно - тук се цели облекчаване на симптомите, а не активно лечение!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено стабилната имунна защита на всеки човек (индивидуално) спира вируса.Лечение, което да решава радикално инфекцията няма и затова хората без здрав организъм са потенциални жертви. А покрай сухото гори и мокрото. Има ли много заразени... ще има и доста жертви. Вместо да се отложи във времето това лавинно заразяване, сега ще броим мъртвите.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ивермектин е препарат срещу въшки по животните. Повечето лекари го отхвърлят като възможност за лечение на Коронавирус. Не се хващайте като удавници за сламка подадена от първия щурак. Преди 2 месеца ветеринарните доктори алармираха, че този препарат се изкупува масово от ветеринарните аптеки и посочиха че не е препоръчително да се използва от хора.
12
4
 
7
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Ама как така го лекуваме, като нямало лек за този страшен ''вирус''?
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некой поп от Светия синод, няма ли да се изкаже как се лекува Ковид 19?
10
2
 
14
 
! Отговори
Селския фелдшер преди 3 години
Много, ама много внимателно с ивермектин-на, че има много странични ефекти и принципно, няма много опит с прилагането му върху хора. То си е ветеринарно лекарство. А антибиотик се започва рано просто защото ако чакаме бактериограмата да стане,че да сме наясно кой щам да атакуваме, човека си гушва букета. За това докторите се презастраховат и тръгват с широкоспектърни антибиотици.
9
3
 
13
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
След като лично той НЕ е лекувал с ивермектин - защо го рекламира???? Няма личен опит. Това е много токсично лекарство.