Хроничните пациенти - заложници на коронавируса

Предложение: Няколко болници да са за Covid, не много отделения
2
Хроничните пациенти - заложници на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Хроничните пациенти стават заложници на коронавируса", заяви Иван Димитров, председател на Български пациентски форум пред БНР.

Организацията е изпратила писма до всички държавни институции, в които изказва несъгласието си с преструктурирането на много болнични отделения в Covid отделения.

Още по темата
Димитров уточни, че тяхното предложение е да бъдат създадени 4 или 5 болници само за лечение на Covid-19, които да бъдат оборудвани със специалисти и техника, за да не се спира лечението на хроничните пациенти.

"Не знам защо се прави това. В България всичко, когато става дума за здравеопазване, се прави на парче и повече с политика, отколкото да се взема предвид становището на експертите", каза той в коментар за преструктурирането на Клиниката по трансплантации и нефрология в Александровска болница в Covid отделение.

По думите му трябва да се прави здравна политика, базирана на мнението на специалистите, а не да се вкарва политиката в здравеопазването.

"Covid-19 е вирус, не го отричаме, но държавата хвърля целия си ресурс единствено и само за лекуването на пациенти с коронавируса. Починаха много хронични пациенти през това време", подчерта Димитров.

Димитров заяви, че ще алармират и европейските институции затова, защото в България не се чува позицията им.

Пациенти са готови на протестни действия, посочи още Димитров и изрази надежда държавата да ги чуе, за да не се стигне до митинги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
UFO преди 3 години
Цялята болнична и извънболнична помощ се включи. Хронично болните са големите губещи. Големите болници прегряват. Защо от началото на пандемията до сега не чухме нищо за приноса на (Правителствена) Болница Лозенец ?
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хронично болните са заложници на некадърността на мутрите, а не на коронавируса.