Нетът пълен с рецепти срещу COVID-19, лекари - създава се хаос и паника

"Дистанционните" рецепти водят до презапасяване с лекарства
Обновена: 9 ное 2020 06:56 | 9 ное 2020 06:54, Александър Попов
57
Нетът пълен с рецепти срещу COVID-19, лекари - създава се хаос и паника
Снимка: БГНЕС

Социалните мрежи "гъмжат" с разкази на хора, които са прекарали коронавируса, а заедно с тях и с рецепти по дни за домашно лечение на COVID-19.

Много хора предпочитат да потърсят дистанционно помощ или публикуват изписаните им лечения, за да са в помощ на бъдещи пациенти.

Според специалисти и лекари обаче подобни "дистанционни" рецепти водят единствено до хаос, паника и презапасяване ненужно с лекарства, съобщава "Монитор".

От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити. Засега обаче държавата не е засякла проблем.

Още по темата
"За съжаление вече започнаха да се появяват някои дефицити и те са пряко свързани с COVID-19 заболяването. Открояват се 3 групи лекарства, които в по-голяма или в по-малка степен са дефицит. На първо място са антитромботичните лекарства, които се използват активно и в болнична обстановка, и за домашно лечение. Например фраксипарин, например клексан", обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Увреждайки кръвоносните съдове, вирусът води до по-голям риск от тромбозиране на кръвта.

Затова с цел превенция на евентуалните усложнения при по-тежките случаи се предписват антитромбоцити.

Другата група, която също се използва за това заболяване, са кортикостероидите, при които също се оформя дефицит. Кортикостероиди се предписват, когато имунитетът изнемогва и реагира неадекватно. Те предпазват от свръхактивна имунна реакция. Препоръчват на личните лекари да не ги предписват твърде рано, защото при по-леко болни може повече да навредят, отколкото да помогнат.

"Третата група лекарства, които мисля, че проблемът е по-малък, защото са много взаимозаменяеми, има много синоними, са антибиотиците. Антибиотици липсват в момента. Два-три основни антибиотика липсват, но те са заменими, така че там проблемът не е голям", смята Костов.

Тези лекарства обаче не липсват заради презапасяване, а защото броят на заразените се увеличава и съответно тяхното използване за домашно лечение. Те се предписват само с рецепта.

Пациентите влизат в болница с по-малко симптоми, въпреки че направление за безплатен PCR тест по инструкция се издава при температура, кашлица, силна отпадналост, загуба на вкус и обоняние, затруднено дишане, мускулни болки и кислородно насищане по-малко от 92%.

"Пациенти влизат в болница с по-малко симптоми. Ако чакаме петте симптома, ще бъде късно да ги отделим вкъщи, те ще са разнасяли заразата дълго време", коментира д-р Гергана Николова, член на управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киро Брейка каза че няма такъв вирус и аз му вярвам!
44
0
 
2
 
! Отговори
И лекарите преди 3 години
не знаят с какво да ликуват правят експерименти със западни бо-кл-уц-и лекарства.
43
2
 
5
 
! Отговори
Yogga преди 3 години
а кой ви бие по кратуните да подлудявате населението ? куцо и сакато подлудяло се втрува да си прави тестове и наистина болните страдат.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
първо е болният мозък,после е ковид-а
41
4
 
7
 
! Отговори
селски баничар преди 3 години
Българинът се превърна в медик,завършил в интернет. Проблемът е че в България почти всяко лекарство можеш да си го купиш свободно.Никъде другаде го няма това отново българско явление.Трябват яки глоби на аптеките- там е проблема,защото продават в несвяст все едно продават банички.
40
1
 
5
 
! Отговори
М да а преди 3 години
не знам що си мислех , че преди изборите в САЩ няма да обнародват ваксина срещу короната , за да не е Тръмп да каже че е бил прав и виж ти един ден след като избраха Байдън и ваксината се появи....
39
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Медиите много разпитват лекарите за медикаментозното лечение на вируса, ние не трябва да знаем с какво ни лекуват, а само да се предпазваме и да спазваме наредбите! Какви ли не лекарства се рекламират, а това не е работа на пациента! Оттам идва психозата и презапасяването!
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ползвай народе кортикостероиди...после се чуди що си дебел...постоянно уморен и всяко вирусче те лови.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Засега обаче държавата не е засякла проблем."Няма проблеми в държавата на бате Бойко! Само комунисти, но бате Бойко ще им види сметката!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медийната психоза е напълно излишна.---Май не е вярно. Помогна на новия президент.
35
6
 
6
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Аз не пия лекарства, в началото на всеки грипен сезон гладувам десетина дни и след това нищо не може да ме разболее, организмът е като нов.
34
0
 
20
 
! Отговори
gosho преди 3 години
Чета заглавието и се чудя кой ли още създава ненужна паника. А сетих се- медиите. Ако вместо да излизат с заглавия от типа Кошмар/ вирусът коси наред/ Ужас и т.н., просто имаха статии Дневна статистика за Ковид, може би и по-малко паника щеше да има.
33
2
 
17
 
! Отговори
. преди 3 години
Хаос и паника създават не хората в интернет, а ония с големите глави, облечени във власт, с неадекватното и хаотичното си поведение.
32
0
 
11
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
#37, драги, умират хора които не получават навременна помощ. От Южна Корея го казаха.
31
4
 
10
 
! Отговори
100 преди 3 години
Годишни вече ги лекуват и ако починат ги пишат в черната статистика. Това е защото министъра задължи болниците. Иначе нормално такива като ги видят накъде са тръгнали ги изписваха да си умрат на спокойствие в леглото. Пък числата набъбват. Ами много ясно то вече други болести освен ковид не оставаха.
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая ще се останови че ракията помага много повече срещу вируса от колкото 1000 антибиотика с който тъпчат пациентите.
29
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато мутрата борисов ни обяснява колко са важни баровете, хората умират в болниците, а вече доста умират и пред болниците. Какво му дреме на бандита борисов
28
4
 
10
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Е какви лекарства? Нафамостат, Фавипиравир и Хидроксихлороквин - няма. Някои купуват Тамифлу, което е окей според мен, за да изключат бързичко грипа, който върлува. Витамини, микроелементи и чайчета са достъпните средства. От това идва паниката и от неадекватните "мерки" и лаишки изказвания от щаба.
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80 % от населението са иддиоти ,които винаги са били лесна мишена за манипулиране и това се знае от създателите на тази фалшива пандемия
26
3
 
16
 
! Отговори
бг реалности преди 3 години
Правителството отказва да приеме каквито и да било мерки срешу пандемията, лекарите отказват да приемат болни хора, или наричат инфаркта депресия и тн...Какво чудно има че хората търсят помощ в фейсбук?