Борисов: Съвместното домакинство със Скопие е символично

Премиерът акцентира на свързаността в региона
25
Борисов: Съвместното домакинство със Скопие е символично
Снимка: Правителствена пресслужба

Свързаността е от съществено значение за Балканите, така регионът ще стане по-силен и по-конкурентоспособен.

Още по темата
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в приветственото си слово при откриването на Срещата на върха по Берлинския процес.

"Има много символика в Съвместното домакинство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес. То е първото по рода си съвместно домакинство от държава членка на ЕС и държава от Западните Балкани и е потвърждение за категоричната ни ангажираност за развитието на региона", каза още Борисов.

Той призова в рамките на Берлинския процес да се отдели специално внимание на развитието на инфраструктурната свързаност в региона, тъй като това е кръвоносната система на Балканите, чрез която живеят и бизнесът, и гражданите.

"Да не забравяме, че Западните Балкани заедно представляват пазар за около 20 милиона души. Това ще даде перспективи на младите хора, които към днешна дата емигрират с бързи темпове и ще се потърси адекватен отговор на демографската криза, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения", каза още Борисов.

Българският премиер припомни, че страната ни е приела поканата да бъде съвместен домакин на инициативата през 2020 г. по време на срещата в Познан през юли 2019 г.

"Ние бяхме убедени, че подобен ход е естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и в същото време - 15 години сред Срещата на върха на ЕС-Западни Балкани в Солун България върна обратно в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на региона", отбеляза министър-председателят Борисов пред лидерите.

Акцент в изказването на премиера бе, че днешният форум също е белязан от глобалната пандемия от COVID-19, която блокира и преобърна световната икономика, постави на изпитание устоите на националните системи на здравеопазване и социални грижи, но и разтърси ценностните ни системи, съобщиха от правителствената пресслужба.

По думите му независимо от предизвикателствата, София и Скопие обединиха усилията си за изпълнение на набелязаните цели и приоритети на съвместното домакинство. Българският премиер изтъкна подобряването на свързаността във всичките й аспекти - транспортна, икономическа, енергийна, цифрова, свързаността между хората с акцент върху младите, образованието, сигурността.

От ключово значение е също стартирането на съвместен регионален пазар и на Зелен дневен ред на Западните Балкани и други инициативи, допринасящи за по-доброто сътрудничество и разбирателство в региона, заяви Борисов.

Пред лидерите премиерът посочи, че като съвместен домакин на Берлинския процес България е водена от желанието си да подпомогне държавите от региона по пътя на тяхната европейска интеграция, както и за укрепването на добросъседските отношения, регионалната сигурност и сътрудничество, които придобиват още по-голяма значение на фона на общите предизвикателства.

Министър-председателят изказа благодарност на германския канцлер Ангела Меркел и на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за активното им участие във важния форум днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ме притесняват хора, които искат да се харесат на всички. Да го кажа направо, притесняма ме Борисов, да не обърне палачинката, защото цялото дране и заявки, че ще защитаваме националните интереси, ще останат глас в пустиня. Дано да покажем за пръв път твърдост за да ни уважават. Иначе ставаме като жена, която винаги е със свалени ***.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На първо място трябва да са националните интереси.....
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата, след като му сви сърмите Меркелинда, сега запя нова песен... Символично, съвместно домакинство, западни балкани и бла, бла, бла талаш, който са му дали от американското посолство, за да пусне димка и да ни замаже очите.Абе шут на Заев и докато не си изпълни задълженията по съвместните споразумения, да не се явява в България и до тогава бойкот!Но не националния предател Тиквата пак ще ни предаде, ще предаде националния ни интерес. Всички имат интереси, само ние не.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тоя морук жив ли е още бе целия народ се моли да умре
16
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Берлинският процес е като Лайпцигския процес. Зайо Баев ще се изправи срещу фашистката диктатура и ще победи Боко Бъчвата и Четвъртият райх на фюрер Меркел.
15
10
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
*** от Банкя.
14
1
 
11
 
! Отговори
8 преди 3 години
Има ли наше съгласие или няма? Май има !? Ама го усукват !
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов не знае какво прави и уж е за сътрудничество със Заев, но Каракачанов обвини Заев че не спазва, а Заев обвини България че не спазва и накрая Борисов благодари на Заев. Редни беше като имат поне различни мнения да не го кани докато си променят мненията или докато Заев и Босриво не подадат оставки и други хора ще решат проблемите им.
12
7
 
4
 
! Отговори
Нашият истински преди 3 години
интерес е в интеграцията на източните Балкани. От западните Балкани няма да спечелим нищо освен навлеци в образователната ни система, за които трябва и да плащаме. Колкото повече балканизираме европейския съюз, толкова повече се отдалечават шансовете на Турция да влезе в него. А ние можем да спечелим само от Турция.При условие, че светската власт не се ислюмизира.
11
7
 
10
 
! Отговори
ВМРО шкембе войвода преди 3 години
Аре бе мекотела кво стана клекнахте на омбашията , патриотчета кво стана правителството много работи хаха що Не излезнахте от правителството бе мишоци , а забравих кинти за ветърни самолети и кораби . Спокойно тиквочето ще протака с вето до след изборите да насади друг на пачите яйца . Догодина Ушевите ще ви бият по здраво с +30 % по площадите заплатки от вашите пари , бедни ми бедни овчици за доене и стригане. Купувайте си македонски речници отсега
10
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Боко!Голям политик!
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За западните Балкани да се грижат Хърватия и Словения и без товва до преди 30 години бяха в Югославия. От къде на къде ние трябва да се грижим за антибългарите от бивша Югославия?
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива въпроси трябва да се решават на реферандум, а не от корумпираната тиква.
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ония водят антибългарска пропаганда от десетилетия, а ние трябвало да ги подкрепяме.
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко вярно ли твоите хора се занимават с поръчкови убийства и гонения както е било по времето на Адолф Хитлер?
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продадохте ли вече националните ни интереси?
4
4
 
24
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Само гледайте как Баце за поред път ще предаде България.В името на евроатлантическото...чекмедже.
3
4
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Древвните...макета не искат да имат нищо...общо с монголоидите...татари.Зор им е...само да им...подпишете за ЕС.Боко да си го...набий това в банкянската...тиква.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В зайчарника на Зоран Заев е пълно със символика и перспективи.
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продадохте ли вече националните интереси?