Българите вече харчат повече за дрехи и техника

На първо място сме сред страните от ЕС
Обновена: 10 ное 2020 07:43 | 10 ное 2020 07:40, Анисия Иванова
25
Българите вече харчат повече за дрехи и техника
Снимка: БГНЕС

Българите започват да харчат повече пари за дрехи и битови уреди. През септември оборотът в търговията на дребно е нараснал с 2,8% спрямо август, обявиха от НСИ. Това ни поставя на първо място сред страните от ЕС. Общо за ЕС оборотът през септември се свива с 1,7%. Явно докато европейците са свили покупките си, българите са по-оптимисти и са започнали да харчат.

През септември търговията на дребно с дрехи, обувки и кожени изделия у нас нараства с 6,6% спрямо предходния месец, а общо за ЕС има спад с 6,3%. У нас търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за дома се увеличава с 2,1%, докато в ЕС има спад с 1,8%. Продажбите на компютърна и комуникационна техника в България нарастват с 1,9%, при спад с 0,2% в ЕС, пише "Труд".

Същата е тенденцията и при храните. У нас търговията на дребно с храни, напитки и цигари се увеличава с 2,9%, докато общо за ЕС намалява с 1,1%. През септември в ЕС спад от 4,4% има дори при онлайн продажбите, докато у нас те нарастват с 6,7%. При лекарствата отново се различаваме от общата тенденция в ЕС. У нас продажбите на лекарства, козметика и тоалетни принадлежности са се увеличили с 5,3%, докато общо в ЕС има спад с 1,8%.

Българите са започнали и по-често да пътуват и да ходят с коли до офиса си. Продажбите на горива са нараснали с 2,9%, при спад с 0,5% в страните от ЕС.

Все още обаче оборотите у нас са по-малки спрямо ситуацията преди пандемията. Продажбите в търговията на дребно са с 6,7% под нивото от септември миналата година. Най-голям е спадът при търговията с дрехи и обувки – с 15,1%. Но продажбите на мебели и битова техника и онлайн доставките нарастват дори спрямо септември миналата година – съответно с 4,2% и 54%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харчат някои а други ровят в купчините втора употреба или чакат чичо и леля да домъкнат куфарите с армаганчетата.
18
0
 
2
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 3 години
Още преди 20 години Симеон беше на ясно , че в Бг само 80-процентници и лош матрял и че за да се промени нещо трябва да се докарат хора , само дето неговите не излязоха много стока.
17
0
 
0
 
! Отговори
М да а преди 3 години
Яж , пии, носи си новите дрехи.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако слушаме червените ***: ами, няма бе, няма.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, как става това, като сме "бедни" според някои капацитети тук?
14
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
парите ни отиват за лекарства и храна ние дрехи и обувки не купуваме всичкоси имаме само здраве и живот нямаме
13
0
 
4
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Ако пижамата е дрехи,да.Вече имам сезонни,официални,за сряда и петък,и за уикенда,хихиСъщо и няколко чифта пантофи
12
0
 
6
 
! Отговори
ББ от Б преди 3 години
Така е, замогнаха се българите със тази висока средна заплата която им подсигурих!
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжите на гербавата стъкмиктика са доста жалки!
10
4
 
1
 
! Отговори
мхм преди 3 години
българския мангаристански манталитет ще ни унищожи
9
2
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Българите разбираме колко крехък е живото при тази пандемия и няма смисъл да пестим.Носете си новите дрехи и яжте и пийте докато можете.А и Нинова настъпва заедно с икономическия корифей Гечев.Абе мани , мани...!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ей сига му внушават на българина колко е богат - щото не го знае
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички предни месеци бяхме много изостанали от ЕС и сега дават нарастване...Смех...през сълзи, в най-бедната страна в Европа!
6
2
 
4
 
! Отговори
Стъкмистика преди 3 години
За алкохол и цигари е ясно, обаче за останалото... Нарастване с малък процент от много ниска база, не може да се сравнява със спад от висока база.За тоалетните принадлежности, по точно за консумативите в "офиса", където хората се напъват неуморно всяка сутрин, е вярно.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2% ръст хич не е ръст при идване на зимата и нужда хората да си купят поне чифт нови обувки или яке. Да не говорим, че септември винаги е бил свързан с обличане на децата за училище, а те сменят размера бързо и не става да носят старите дрехи.Ако септември-октомври ръстът спрямо предните месеци е 2%, то говорим реално за крах, защото в нормални години сигурно разликата е 50% и нагоре. Т.е. в момента много по-малко хора купуват дрехи за зимата и децата.
4
8
 
3
 
! Отговори
и ... преди 3 години
В моят гардероб дрехите са 98% от магазините от дрехи втора ръка.Имам добър гардероб.Купих си наскоро 10 броя слипа, добри са.Бански гащета съм си навзел над 50 чифта. Лятото из двора се разхождам само по бански гащета тип briefs slip. Природата жестока ме е надарила с голям пакет и има какво да покажа, било на комшиите, било на мацонките на плажа.Жените полудяват като ме видят.Ризи имам поне над 80 броя, всичко от втора употреба.Само жената е първата употреба при мен.
3
3
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
По Витошка всичко пусна кепенците,ама иначе повече за дрехи :) А вижте си какви стъкмистики пишете.М-у другото за моя радост,като ходя а и приятели акзват у Селото много магазинчета и павилиончета вече са ударили катинара.Добре е,в правилна посока се движат нещата,ама още трябва.
2
8
 
6
 
! Отговори
Консуматорско преди 3 години
обществоМного важна новина. А за банани и тоалетна хартия статистика има ли?
1
4
 
9
 
! Отговори
+- преди 3 години
Еми щото започнаха да дават пари на килограм на учители,соц работници,държавни служители.....вътрешният дълг надскача ръста на БВП ... .Кредити за увеличаване на благосъстоянието на хората-това е България в момента.