ЕП с критика срещу системата за ипотечни кредити в България

Делегация я определя като непрозрачна и много сложна
10 ное 2020 17:00, Елка Василева
25
ЕП с критика срещу системата за ипотечни кредити в България
Снимка: архив, БГНЕС

"Системата за ипотечни кредити в България се характеризира с правна сложност при договарянето, събирането на дълговете и изчерпването на националните средства за правна защита". До това заключение е стигнала делегация на Европейския парламент след посещението си в България през февруари, съобщи БНР.

Делегацията беше сформирана след множество получени петиции за неравноправни клаузи в договорите за ипотечни кредити.

Делегатите определят системата като "непрозрачна и много сложна". Те отчитат липсата на гаранции за пълна защита на потребителите при събирането на дълговете, подвеждащо поведение на частни банки като неинформиране за потенциални рискове и подвеждащи клаузи в договорите, недостатъчен надзор и санкциониране на частните съдебни изпълнители, труден достъп до безплатна правна помощ за потребителите.

Евродепутатката от Зелените/Европейски свободен Алианс Татяна Жданока определи по време на днешния дебат в комисията по петиции като особено незадоволително посещението на делегацията в БНБ.
Според нея евродепутатите не са усетили никаква воля от страна на институцията положението да се коригира.

"Акцентираме върху препоръките си към Българската народна банка. Тя би трябвало да е обезпокоена от това, че частните банки нямат ясни правила за отпускането на кредити, които да гарантират защитата на потребителите според европейското право", каза Жданока.

Евродепутатът от Партията на европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков определи доклада като обективен и изрази надежда, че той ще повлияе в правилната насока.

"Лично говорих с Асоциацията на банките. От Асоциацията ми обещаха да поправят тези странни, неразбираеми за нормалните хора условия, които съществуват в договорите", каза евродепутатът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Недосегаеми бандити и рекетьори са банките у бг,схеми,измами,рекет,орабват възрастни хора неадекватни...звъни ти анонимна простит.тка и ти нарежда да се обадиш на определен телефон...или те канят на справка...възкресяват някоя закрита сметка преди десетки години...такси ...лихви...и те рекетират...безсилен си...закони...адвокати...съдии...прокурори...мафия в 21 век в ЕС...новият и много по жесток ЕСССР..екзит...не признавам властта ви престъпници
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГуфуИмам познати извън България и знам какви са лихвите по кредитите там. Както и учудването им, като разбраха, че в БГ ипотечен кредид е с 8% лихва (попитаха ме - да не си се объркал, това е лихва за потребителски).Да не ти говоря за таксите им за теглене (липсват) обслужване (липсват за основна сметка) и т.н.Ясно, че бачкаш в някоя банка, ама няма да е задълго-Revolut и разни други ще ви отвеят и ще си останете с неплатежоспособните и неграмотни клиенти, дето се натискат за по 1000 лв
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само в държавата на великите бейове чалгаджийски ви начисляват такса теглене защото това не са банки а таксиджийници управлявани от некадърни връзкарски български бейове
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е от наглия български бей връзкарски каква банка отчаквате и какви клаузи? Само *** може да прави бизнес с великия бей връзкарски от България
20
2
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
До ГуфуА може ,може. Ако искаш да станеш капиталист трябва да се учиш от комунистите на капитализъм ;) Има такава държава която задължава банките да отпускат определени кредити .
19
10
 
5
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
И до БНБ малко инфо. Идея нямаш какви са лихвите на другите страни. С едни от най-ниските лихвени % сме в европа. Дори и от страни в Еврозоната а пък от САЩ съвсем. Защо искате постоянно да ви е гадно, да сме най ниско, най лошо, най долу и т. н. Защо не искате да повярвате, че не е така, че сме в пъти по добре от преди 10 години.
18
3
 
7
 
! Отговори
?$ преди 3 години
Докато си прокарват лобистките закони в парламента, а от БНБ се чешат по камБАНКИТЕ, вместо да осъществяват контрол, така ще е.
17
5
 
4
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
Уникален си пич. Не грамотни сте финансово. Нямате елементарна финансова култура, но по-лошото е, че не искате да се научите. Никой закон в никоя държава не може да задължи банка да отпусне кредит на който и да било. Убеден съм, че не е само това причината за отказа. Отиди в ДСК, там максималната възраст на кредитоискателя е до 70 години. Ако доходите ти са достатъчни и имаш добра кредитна история ще ти отпуснат сумата за срок от 5 години.
16
2
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
това е абсолютно фалшива новина, дори на пощенската марка на ЕС по повода, пише че Вавилонска Кула!
15
3
 
0
 
! Отговори
V преди 3 години
До Эврапэйскый СоюзИдеята е било да стане модернистичен вариант на колизеума .Но резултата е много лош .Колизеума го правят устойчивите структури на четири етажа и масива който излъчва .Все пак поне материалите са качествени .Но като цяло излъчва неустойчивостта на еврог.ейския съюз .Не разбира и защо са го копирали полуразрушен като сега .идеята на хората които са го правили не е била такава ,а точно обратното.Сега е с несиметрични тежести .Много слаба работа според мен
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, само така.Трябва да си търсим правата.Банките с тези неясни условия ме отказаха от кредити още преди 20 години. И сега въпреки намалените лихви виждам че няма голямо развитие.
13
2
 
3
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
на снимката - Вавилонската Кула на Сатанистите! Дори на Архитектите, изрично в Заданието им е записано - Модерно Копия на Вавилонската Кула. Мислите, стадо, защо на уж Християнски Континент искат да ви управляват от Вавилонска Кула!!
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази комисия констатира нещо, което всеки българин знае- хората у нас се разглеждат като роби на банките. Интересно защо тя говори за банките у нас, като че ли те са български а не европейски. Оня ден банка ми отказа заем от 6 000 лева за операция- бил съм стар- на 65г. Отказаха ми в грубо нарушение на Конституцията у нас и въпреки, че всеки техен заем е застрахован в тяхна фирма и те нямат загуба дори да умра.
11
1
 
2
 
! Отговори
БНБ преди 3 години
*** дали са споменали и техните условия за партийните другари .....там всичко е било справедливо и честно като се дават заеми на пеевски и дружина .Това трябваше да им покажат .банките в БГ се възползват от ситуцията и скубят яко, никъде в ЕС няма такива лихвени % и условия защото банките им нямат лоши кредити към свързани лица
10
1
 
4
 
! Отговори
Такива преди 3 години
Заробващи договори могат да измислят само неоколониалистите и техните марионетки в изостаналите страни.
9
3
 
13
 
! Отговори
нЕкой преди 3 години
Има и нещо друго. Повечето банки са със седалища из ЕС. Малко са 'чисто' българските и турските. Нека ги натиснат от там първо. Да не се правят, че само тук е така
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това по-скоро ми изглежда като банките да променят леко изискванията, примерно ако искаш ипотечен кредит от 100 бона, да имаш в същата банка запорирана сметка от поне 150 бона за да ти отпусне кредит банката.Кой теглил-теглил.
7
3
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Кредити ще има за всички от сърце ,а баките ще ги спасяват пак простите данъкоплатци с изкупуване на акции тип ,,***,, за много над реалната стойност .И накрая който гласува за герб ще плаща фалитите на банките ;) Ама да не ви пука .На запад е много по зле положението с банките. Наще има още кво да изземат.А нещо за дойчебанк за голдман сакс за уникредит ? Няма ли да кажат тия ?
6
2
 
10
 
! Отговори
Да,ама банките преди 3 години
Си имат лоби в парламента-депутати от ГЕРБ.
5
6
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Затова ли искате Македония да направите и там така?