Подписаха две декларации за региона след срещата в София

Меркел: Трябва да се разбирате помежду си!
47
Подписаха две декларации за региона след срещата в София
Снимка: Правителствена пресслужба

Две декларации - за Общ регионален пазар и за Зелен дневен ред, бяха подписани на Срещата на върха на страните по Берлинския процес.

Събитието беше председателствано съвместно от България и Република Северна Македония, като за него в София пристигна премиерът на съседката ни Зоран Заев.

То се провежда на фона на обявеното от България намерение да наложи вето на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.

Още по темата
Чрез видеоконферентна връзка в заседанието участваха канцлерът на Германия Ангела Меркел, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, върховният представител на Евросъюза по външната политика Жозеп Борел, лидерите на страните от Западните Балкани.

Подписаната онлайн от лидерите на държавите от Западните Балкани декларация за създаване на Общ регионален пазар цели да приближи страните до общия европейски пазар и да свърже икономиките чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали, съобщиха от правителствената пресслужба.

С декларацията за Зелен дневен ред страните от западните Балкани се ангажират да постигнат целите на европейската Зелена сделка. Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие.

"Страните членки на ЕС твърдо сме приели план до 2050 г. за намаляване на вредните емисии", напомни българският премиер и изказа благодарност към партньорите от Западните Балкани, че още отсега действат в синхрон с европейските политики. "Другата декларация - за Общ регионален пазар, също наша идея, също наша мечта. Така населението на Западните Балкани ще постигне много по-високи доходи и ще го задържим в региона", подчерта още Борисов.

Той специално благодари на канцлера Меркел за гласуваното доверие страната ни да бъде съдомакин на Берлинския процес.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че за първи път Берлинският процес се домакинства от държава членка на ЕС и от страна, която иска да стане част от европейското семейство. Тя подчерта, че в следствие на пандемията от коронавируса икономиките се намират под натиск, но с предприетите днес мерки ще се даде тласък, който ще благоприятства хората и региона. "Берлинският процес винаги е бил свързан и с помирението, и преодоляване на натрупани напрежения като наследство от миналото. Затова сме заинтересовани инициативата да продължи", каза германският канцлер и окуражи разбирателството в региона.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че днешната Среща на върха ще допринесе за по-силно сътрудничество в региона. Той подчерта, че в последните месеци инициативата е допринесла за видими и осезателни резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕКАДЪРНИК
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха, ха,ха,хаааааааааБорисов потписал ама със заплаха на Меркел и Байдан, че ще го свалят от власт. Нещо подобно както Ньойския и парижкия договор, само че тогава Стамболийски и Георги Димитров подписват ""договори" с пищов в слепоочието или американски бомби в София,
19
1
 
5
 
! Отговори
Тим преди 3 години
Може ли някой да ми обясни как преди два часа Борисов имаше втори положителен тест за ковид 19, след това съобщиха, че е на системи и инжекции и изведнъж среща със Заев. За него карантина няма ли или е здрав и лъже народа? Вижте публикациите във фейса.
18
2
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
КАКТО В БЪЛГАРИЯ ИМА "РУСОФИЛИ"---ТАКА И В МАКЕДОНИЯ ИМА "СЪРБОМАНИ"!!!ТОЗИ ОБЩ ПЛЕВЕЛ НА РАЗДОРА---ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКОРЕНИ ЗАВИНАГИ!ДОЛУ РУСИЯ!ДОЛУ СЪРБИЯ !!СЛАВА НА ЕС И НАТО!!!
17
1
 
8
 
! Отговори
НЯМА СПИРАНЕ .. преди 3 години
...НА СЪРБОМАНИТЕ В МАКЕДОНИЯ , ПОДКРЕПЯНИ И ПЛАТЕНИ ОТ РУСИЯ!ТЕ СА В ОСНОВАТА НА ГОВОРЕНЕТО ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ , И ТОВА СЕ ПРАВИ С ЦЕЛ:ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ ДВАТА НАРОДА , ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗЦАРИ , РУСКАТА И СРЪБСКА ПРОПАГАНАДА И ТЕХНИТЕ ГАДНИ ИНТЕРЕСИ НА БАЛКАНИТЕ!СЪРБИЯ И РУСИЯ ---СА В ОСНОВАТА НА ПРОБЛЕМА И ТЕХНИТЕ АГЕНТИ В МАКЕДОНИЯ! И БЪЛГАРИЯ!ТОВА Е ГОЛАТА ИСТИНА!!!
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИСКАМ ДА КАЖА,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ПЪРВО ДА ТЪРСИ И ЕСТЕСТВЕНО ДА СЕ СПРАВИ С МНОГО ПО-ТЕЖКИЯ И ОБИДЕН ГОВОР НА ОМРАЗА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ ТУК В БЪЛГАРИЯ И ТОГАВА ДА ТЪРСИ ГОВОР НА ОМРАЗА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ В МАКЕДОНИЯ.И ТО ОТ ВИСШЕ СТОЯЩИ ПОЛИТИЦИ-УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ.АПРОПО ДУМИТЕ НА ХРИСТО БОТЕВ,СЛАВЕЙКОВ,АТАНАС БУРОВ,НИКОЛАЙ ХАЙТОВ И Т.Н. И Т.Н. ЗА БЪЛГАРИТЕ ГОВОР НА ОМРАЗА ЛИ Е?
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак му нашльокаха канчето с черпака.Ама го боли фара.нали пълни чекмеджетата.Да му миосли народа.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимката все едно е извадена от новия филм на Борат.... Т.е. пародия...
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧеКой направи Ньойския договор за Югославия и Гърция. Май не е България, а той още е валиден и това дава сила на македонците.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МНОГО ИНТЕРЕСНО!КОГАТО ЕДИН МАКЕДОНЕЦ В Р.МАКЕДОНИЯ КАЖЕ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ОКУПИРАЛИ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ ВСВ ,Е ГОВОР НА ОМРАЗА.А КОГАТО ЕДИН БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ КАЖЕ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ИНФАНТИЛНИ,***,ОГРАНИЧЕНИ,ЛОШ МАТЕРИАЛ,ТРЯБВА ДА СИ СМЕНЯТ ЧИПА И Т.Н. И Т.Н.МНОГО ПО-ТЕЖКИ ОБИДИ ОТ ТЕЗИ НА МАКЕДОНЦИТЕ,НЕ Е ГОВОР НА ОМРАЗА!
11
2
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
До Анонимен Баба Шмеркел въобще де не ни вика... "оправяйте се". Да си припомни какви ги надробиха предшествениците и казер Вилхелм и Хитлер - два пъти ни подаваха моркова Македония,вда пъти национолни катастрофи заради участията ни в техните световни войни. А са да не ми се прави ни лек яла,ни лук мирисала. Не ни разбирали проблемите.... видите ли! Аре де! Нали с братовчедите си все бутаха Сърбия към Бяло море,та да налапат Босна!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧеТака е македонският империализъм на Заев и НАТО-ЕС срещу бг империализма. Щом има македонски империлиазъм към бг за история, език и малцинство, има и бг реакция.
9
1
 
5
 
! Отговори
а такааа преди 3 години
Без маски във затворено помещение, тези двамцата непробиваеми ли са или неглобяеми?
8
4
 
9
 
! Отговори
Че преди 3 години
Какво премълчават ... В Скопие пируват четете вестник Нова Македония там знаят че ЕС ще спре Българският империализъм , гербераци предатели сте вие ке ви копаме скоро
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бла,бла,бла.Начесали са си езиците и се разотишли.Празни приказки от празни хора.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възмутена съм. Тази провалената да продължава да ми дава акъл и да ме наставлява. Взаимоотношенията ни със СМ изобщо не са нейна работа. Няма ли най - после да се махне истински от политиката. Тя не е нейната сила. Въобще - изобщо.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашия е за фон - със хелуинска тематика.
4
4
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
Ама така е много символично. Меркел е на телевизора зад тиквата . И боко ,,поема натиска,, Те така се става *** .Поемаш натиска отзад .После що хората по площадите викат боко ку.рво ? Щото много добре поема ,,натиска ,,де ;)
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ПРИСЪСТВА на срещата.
2
13
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!Днес България празнува и само най-изпадналите и фанатизирани комунисти присъстват някъде си с червени вратовръзки.