Подписаха две декларации за региона след срещата в София

Меркел: Трябва да се разбирате помежду си!
47
Подписаха две декларации за региона след срещата в София
Снимка: Правителствена пресслужба

Две декларации - за Общ регионален пазар и за Зелен дневен ред, бяха подписани на Срещата на върха на страните по Берлинския процес.

Събитието беше председателствано съвместно от България и Република Северна Македония, като за него в София пристигна премиерът на съседката ни Зоран Заев.

То се провежда на фона на обявеното от България намерение да наложи вето на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.

Още по темата
Чрез видеоконферентна връзка в заседанието участваха канцлерът на Германия Ангела Меркел, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, върховният представител на Евросъюза по външната политика Жозеп Борел, лидерите на страните от Западните Балкани.

Подписаната онлайн от лидерите на държавите от Западните Балкани декларация за създаване на Общ регионален пазар цели да приближи страните до общия европейски пазар и да свърже икономиките чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали, съобщиха от правителствената пресслужба.

С декларацията за Зелен дневен ред страните от западните Балкани се ангажират да постигнат целите на европейската Зелена сделка. Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие.

"Страните членки на ЕС твърдо сме приели план до 2050 г. за намаляване на вредните емисии", напомни българският премиер и изказа благодарност към партньорите от Западните Балкани, че още отсега действат в синхрон с европейските политики. "Другата декларация - за Общ регионален пазар, също наша идея, също наша мечта. Така населението на Западните Балкани ще постигне много по-високи доходи и ще го задържим в региона", подчерта още Борисов.

Той специално благодари на канцлера Меркел за гласуваното доверие страната ни да бъде съдомакин на Берлинския процес.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че за първи път Берлинският процес се домакинства от държава членка на ЕС и от страна, която иска да стане част от европейското семейство. Тя подчерта, че в следствие на пандемията от коронавируса икономиките се намират под натиск, но с предприетите днес мерки ще се даде тласък, който ще благоприятства хората и региона. "Берлинският процес винаги е бил свързан и с помирението, и преодоляване на натрупани напрежения като наследство от миналото. Затова сме заинтересовани инициативата да продължи", каза германският канцлер и окуражи разбирателството в региона.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че днешната Среща на върха ще допринесе за по-силно сътрудничество в региона. Той подчерта, че в последните месеци инициативата е допринесла за видими и осезателни резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел: Не знам, оправяйте се!