Синът на Гунди спря кампанията "1000 за "Левски" в HelpKarma

Решението e след разкритията за злоупотреби при даренията в платформата
10 ное 2020 07:00, Анисия Иванова
33

След разкритията за съмнителни практики при разпределянето на даренията през платформата HelpKarma прекратиха кампанията "1000 за "Левски“.

Синът на Гунди - Андрей Аспарухов, който живее в САЩ, обяви дарителската кампания с идеята да събере поне 1000 българи в Америка, които всеки месец да даряват по 20 долара за издръжка на детската школа на синия отбор.

За няколко години през дарителската платформа "HelpKarma" минават милиони левове, които дарителите пращат за скъпоструващо лечение на стотици нуждаещи се. Журналистическо разследване обаче разкри съмнителни практики в разпределянето на парите на дарителите. Официално 5% от даренията остават в "HelpKarma" за издръжка и заплати на служителите. Част от нуждаещите се обаче получавали по-малко от 95% от средствата дарени за тях.

Още по темата

"Такъв тип съмнения за злоупотреби с парите на дарителите е важно да бъдат разкривани и ако бъдат доказани да носят своята наказателна отговорност. Когато има вакуум и хората не намират помощ за лечение от държавата, този вакуум бива зает от такъв тип инициативи", каза директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова.

Oт платформата се отказаха и "Левски", които използваха "HelpKarma" за набиране на средства за инициатива им "1000 за Левски".

"Със съжаление трябва да споделя, че поне временно прекратявам дарителската кампания “1000 за "Левски”. При създалата се ситуация с платформата "HelpKarma", смятам, че не би било редно да продължим използването ѝ", написа във Facebook профила си синът на Георги Аспарухов-Гунди - Андрей Аспарухов.

"Въпреки че "HelpKarma" досега са точни и коректни към кампанията и всички дарени средства са преведени по предназначение без забавяне или допълнителни удръжки, не смятам, че мога да продължа при създалата се ситуация... Подпомагането за Академията на “Левски” е нещо много лично за мен”, написа още синът на Гунди и изпрати огромни благодарности на всички 261 души, дарявали от август насам пари в кампанията “1000 за Левски”.

"Реакцията на Андрей е напълно правомерна като човек, който е живял в Щатите, където честта е на много високо ниво. Негова беше инициативата, когато той взима това решение. Не иска да се създава нито нотка на съмнение, относно това, което се прави в името на "Левски", обясни съакционерът на отбора Константин Папазов.

Освен за неясното разпределяне на парите от разследването се разбира, че лекарите от медицинския съвет, който доказва нуждата от събирането на средства, не знаят за съществуването на платформата.

Над 50 дарителски организации също излязоха с отворено писмо, в което настояват за бързи проверки и наказание при злоупотреби с дарения.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Бахххттаа логиката. Значи за една операция или лечение са нужни примерно 20К лв, ама те са събрани 50К. Дават 20 на нуждаещия се и си прибират останалите 30. По твойта логика всичко е екстра, щото видиш ли сме спасили живота,... а е можело да се спасят 2.
27
0
 
0
 
! Отговори
.!. преди 3 години
епа просто е прави се разследване и се вижда кое ка и защо! Инак не всеки иска да помогне и да дари! Но когато се види, че дарените пари отиват по какви ли не места, но не и при нуждаещите се, тогава и малкото дето даряват и те ще спрът! Затова прозрачност му е майката! *** така като чета 80к лв заплата! Еми .....
26
4
 
1
 
! Отговори
Dd преди 3 години
Още едно хубаво нещо което ще унищожът ...Незнам за какъв размер злопотреба става въпрос,но в тази платформа много лесно се събират пари,защото даряват и от чужбина.А след време виждаш и съобщенията как върви лечението(често на деца).Всички знаем,че някакви пари отиват за подържане на сайт и заплати.Банките също грабят,но факт е че се спасяват животи.А те го правят!
25
0
 
0
 
! Отговори
М да а преди 3 години
Тези 5% са измамата, аз Като плащам с карта ми взимат твърда сума независимо дали плащам кутия цигари или седмичната покупка, защо тук не е така .
24
9
 
4
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
До Анонимен 25Човек винаги може да си намери причина да не дарява. Особено в България има много хора, които си намират хиляди причини да не даряват, да не си плащат данъците и т.н.т. Слава Богу, има и доста от другите :)
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде, където се събират пари на куп, винаги има шашми.Дали някой ще ги раздава като заплати, дали някой ще отклонява, дали трети ще краде, дали банките ще си скастрят процент, дали ще се купуват неща с хубава надценка от "наш човек", дали, дали, дали - да не продължавам. Отвратителна работа. Което е и причината никога да не дарявам.
22
2
 
8
 
! Отговори
читател преди 3 години
Заплата е онава, което човек получава за определено количество труд и квалификация.Споменаваното навсякъде не е заплата а е разпределение на събраното по съмнителен начин.
21
11
 
12
 
! Отговори
Майките с увреждане. преди 3 години
Носете парите директно в палатките на Мая Манолова. Ние сме с увреждания
20
2
 
26
 
! Отговори
Kolino Mongo преди 3 години
Къде са ултрасите сега? Вместо да накажат тея крадящи ***, ходят папкат партийни парички да бият народа по протести.
19
0
 
16
 
! Отговори
Баба с бастуун преди 3 години
Мошенници! Ида, ида! А за дарителите какво излезе-имали бол пари - дали. Не е луд който яде баницата
18
17
 
6
 
! Отговори
колебая се преди 3 години
Дарявах през helpkarma - добре направена, лесна за ползване платформа - и до днес получавам известия, че децата са все по-добре. ОК, смущаващо високи са за България заплатите им, но поне имаше начин да помагаме по удобен начин.Имам чувството, че някой друг се е огледал в "бизнеса" им. Ще видим.
17
0
 
21
 
! Отговори
Hell Karma преди 3 години
Чудесна платформа, обаче "IT"-тата помагат предимно на себе си. Ако имаше някакво законодателство в областта на киберпрестъпността, тази дейност щеше да отговаря на всички условия за интернет измама.
16
5
 
2
 
! Отговори
TrumpForever преди 3 години
Make America Great Again
15
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
***! Живуркали са си на гърба на болни хора! Това е безобразие! Трябва закон за дарителските сметки! На ръка също не трябва да се събират пари! Винаги има начин за злоупотреба! Как може човек да падне толкова ниско, че да живее с пари за обречени хора?!
14
0
 
8
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Всичко е наред, ама да си вземем парите хахахаха пълен ***
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези заслужават да ги изкарат на площада и да ги пребият с тояги. *** и наглите хора.
12
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да вдигнат карма, всичко това е под егидата на главния тиквун...Накрая няма да открият злоупотреби...и както винаги народа остава с пръст в уста. А за тези дето се чудят как може някой да се възползва от нещастието на другите...Вижте как живее, цвък, боко, вижте за 10 години какво са постигнали в личен план, след това погледнете пенсионерите за тез 10г и останалите учители по физическо и пожарникарите...Вижте колко се е вдигнал стандарта на фъндъкова и на останалите учители за 10 г...
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този като живее на хиляди километри от БГ е трябвало много по рано да се сети, че му използват името, по-скоро това на баща му, за набиране на балъци.. Набиране на помощи за деца?! Стига, винаги съм знаел, че тия които обикалят по масите на заведенията с някакви снимки на деца, после си делят парите
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво да се очаква от тия като шефът им е един от собствениците на Кредисимо. Краде от тук и внася парите там да има да дава на заем срещу 100% оскъпяване.
9
1
 
6
 
! Отговори
Пародия преди 3 години
5 до 8 Ами чудя се тогазе Ка Кармите пръснаха Дупарата на Кенефски и агитката стои наведена. Ужким яки а пък за Кармите сте Каки. Как така. Срам и позор.