Борисов нареди: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!

Возят тежкоболни с хеликоптери, ако има нужда
Обновена: 11 ное 2020 15:06 | 11 ное 2020 14:50, Веселина Йорданова
209
Борисов нареди: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска да има недостиг на линейка, лекарство, легло за болни от коронавируса.

"Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!“, заяви министър-председателят по време на редовното онлайн заседание на Министерския съвет.

Още по темата
В дискусията по темата за справянето с коронавируса освен министъра на здравеопазването Костадин Ангелов участваха също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и началникът на COVID-отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Премиерът нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени. "Да се действа като един. Всеки да бъде обгрижен", заяви министър-председателят.

Борисов подчерта, че трябва да се разчита на личната отговорност на всеки един при спазването на противоепидемичните мерки и е убеден, че българите ще го сторят. "Пази себе си, а като дойдеш при другите хора, ще си сложиш маска. Да даваш пример - това е важно", изтъкна министър-председателят.

Премиерът отбеляза още, че държави, които още в средата на октомври затвориха всичко, към днешна дата по отношение на епидемичната ситуация са по-зле от България. В този контекст главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000, което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения - с 960 на сто хиляди, Белгия - с 950 на сто хиляди, Франция - 908 на сто хиляди.

Здравният министър Ангелов докладва на премиера Борисов за активната реорганизация в здравната система с цел оказване на необходимата помощ на всеки един нуждаещ се пациент.

"От лятото досега следваме стриктен план според заболеваемостта. Сега сме на втората стъпка - при заболеваемост над 300 на 100 000 души от населението", отчете Ангелов. Той посочи, че цели лечебни заведения се превръщат в COVID-болници като в Благоевград и Пловдив, в белодробния диспансер в Шумен, който е бил закрит, ще се разкрият допълнителни легла, увеличава се също капацитетът на болничните легла в Бургаска област.

В хода на онлайн заседанието премиерът Борисов постави специален акцент върху създаването на такава координация в лечебните заведения, че за всеки пациент с COVID-19, нуждаещ се от болнично лечение, то да бъде осигурено. Борисов изиска също още в понеделник и във Варна при абсолютно всички изисквания за безопасност да бъде създадена възможност за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса, която да помага на новозаболели. Към момента такава възможност има в столицата. Министър Ангелов се ангажира необходимата апаратура да бъде инсталирана и в още три града: Пловдив, Стара Загора и Плевен.

В рамките на дебата доц. Атанас Мангъров изрази мнение по отношение на мерките за карантинирането на положително доказаните българи с коронавирус и техните контактни лица. Бе затвърдена позицията, че за да са правилни решенията и в името на здравето и живота на гражданите, те трябва да стъпват на науката и резултатите от изследванията, както изтъкна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ба го и тиквата!Щом не иска - да откаже безмислените американски изтербители и да накупи каквото трябва на болниците!
173
0
 
8
 
! Отговори
Популистко та кине! преди 3 години
"Борисов нареди: Не искам.."леле колко компетентно и експертно!
172
0
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Хаоса идва от там, че наплашиха народа и всичко що вдигне температура търчи по болници.. А, тя системата отдавна е умряла:(
171
0
 
10
 
! Отговори
Д-р Хаос преди 3 години
Такъв хаос в здравеопазването никога не имало.
170
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леглото не лекува, линейката също, доктори и сестри нема, избегаха в чужбина. А в същото време не какъв овчар от Банкя кръстосва България и се бие в гърдите колко е велик.
169
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами почвайте да записвате и снимате всеки отказ за помощ, а бойко да даде телефон или сайт където да се пускат сигналите, да видим дали няма да прегреят. На думи всичко има, но на практика НЕ!
168
0
 
0
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
НЕ ЗНАМ КОЙ ОТ АНОНИМНИТЕ СИ:НО ДНЕС СИ ПРИКАЛИЛ СЪС ДОЗАТА.
167
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От известно време забелязвам една тенденция.. има ли нещо позитивно - благодарение на управляващите, а има ли нещо негативно - виновни са обикновените хора. Ето това са истиснки лидери! Браво !
166
1
 
1
 
! Отговори
k преди 3 години
Истината е, че линейки се регистрират. Въпросът е, че Шиши и негови пионки са тези, които ги регистрират и блажат. Петнадесет години не регистрираха една линейка, сега юруш на линейките. Като за последно се стрелят пари във всички посоки, но пак само при свои.
165
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила?"Защото тълпата като цяло е безволева и неорганизирана. Винаги ще има един немалък процент опаки хора, дето все знаят повече от лекарите, а и за конспирациите знаят, а и как Бил Гейтс ги дебне точно тях за да ги чипира и превърне в роби.Такива моркова не го забелязват дори и да им е пред очите, и само от тоягата разбират.
164
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Борисов ще тежат труповете досега и в бъдеще,другите страни по-прости ли са от нас,зер за едната власт ще унищожи народа!
163
1
 
6
 
! Отговори
Даскала преди 3 години
И суверена не иска пожарникар необразован , нечестен , с мръсно минало за премиер ,но на....ще те потърпи още малко па ......... ясно ти е нали2
162
0
 
2
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Значи ако ще се строят магистрали и вземат подкупи, сам го прави, а ако ще се ядат ***, иска за е вие....
161
0
 
1
 
! Отговори
До мангъра преди 3 години
Не знам за теб ,но аз не съм кокошка ,за да ме насаждат!
160
0
 
0
 
! Отговори
заради ковида преди 3 години
3-та СВ е пред порти,ще се лее кръв
159
2
 
0
 
! Отговори
Сега е момента преди 3 години
Боко да се оттърве от всичките си опоненти, пращайки ги спешно с линейки или хеликоптер да се лекуват при най-добрия доцент Мънгаров, да им покаже че са съчки. Хвала.
158
0
 
0
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
до VПодсъдимия несебърски кмет е "независим" подкрепен от БСП,а пък пак ДПС командва в градчето от дълги години ...
157
3
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До разбери меТози християнин/Българин е Българин колкото аз съм Китаец:):):)оТцелеем:):):)
156
1
 
4
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 години
Със същия резултат може да заповяда и на ковида да не заразява повече..
155
4
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
Много е прав Мангъров като казва : Вземаш потртокали и лимони и си седиш в къщи да не заразяваш другите .Защото мафията герб убива .Тия са известни с това че са последни по всичко у всички класации ;) Слушайте многогодишния опит на Мангъров ,а не коремните доктори и мафията герб .Мафията герб убива освен това герб е дпс.Аз колкото мога ще ви отварям очите ;)