Борисов нареди: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!

Возят тежкоболни с хеликоптери, ако има нужда
Обновена: 11 ное 2020 15:06 | 11 ное 2020 14:50, Веселина Йорданова
209
Борисов нареди: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска да има недостиг на линейка, лекарство, легло за болни от коронавируса.

"Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!“, заяви министър-председателят по време на редовното онлайн заседание на Министерския съвет.

Още по темата
В дискусията по темата за справянето с коронавируса освен министъра на здравеопазването Костадин Ангелов участваха също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и началникът на COVID-отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Премиерът нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени. "Да се действа като един. Всеки да бъде обгрижен", заяви министър-председателят.

Борисов подчерта, че трябва да се разчита на личната отговорност на всеки един при спазването на противоепидемичните мерки и е убеден, че българите ще го сторят. "Пази себе си, а като дойдеш при другите хора, ще си сложиш маска. Да даваш пример - това е важно", изтъкна министър-председателят.

Премиерът отбеляза още, че държави, които още в средата на октомври затвориха всичко, към днешна дата по отношение на епидемичната ситуация са по-зле от България. В този контекст главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000, което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения - с 960 на сто хиляди, Белгия - с 950 на сто хиляди, Франция - 908 на сто хиляди.

Здравният министър Ангелов докладва на премиера Борисов за активната реорганизация в здравната система с цел оказване на необходимата помощ на всеки един нуждаещ се пациент.

"От лятото досега следваме стриктен план според заболеваемостта. Сега сме на втората стъпка - при заболеваемост над 300 на 100 000 души от населението", отчете Ангелов. Той посочи, че цели лечебни заведения се превръщат в COVID-болници като в Благоевград и Пловдив, в белодробния диспансер в Шумен, който е бил закрит, ще се разкрият допълнителни легла, увеличава се също капацитетът на болничните легла в Бургаска област.

В хода на онлайн заседанието премиерът Борисов постави специален акцент върху създаването на такава координация в лечебните заведения, че за всеки пациент с COVID-19, нуждаещ се от болнично лечение, то да бъде осигурено. Борисов изиска също още в понеделник и във Варна при абсолютно всички изисквания за безопасност да бъде създадена възможност за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса, която да помага на новозаболели. Към момента такава възможност има в столицата. Министър Ангелов се ангажира необходимата апаратура да бъде инсталирана и в още три града: Пловдив, Стара Загора и Плевен.

В рамките на дебата доц. Атанас Мангъров изрази мнение по отношение на мерките за карантинирането на положително доказаните българи с коронавирус и техните контактни лица. Бе затвърдена позицията, че за да са правилни решенията и в името на здравето и живота на гражданите, те трябва да стъпват на науката и резултатите от изследванията, както изтъкна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
2
 
! Отговори
Р.Р. преди 3 години
със същия успех *** може да нареди на пожарникарите да изградят бази на луната
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко пребори вируса, но го е ударило в мозъка, щом назначава Мангъров.Все едно вълкът да пази стадото.
152
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 години разпад за да се стигне до днес, когато 80годишни лекари рискувайки живота си помагат на слабоумното население да не мре. А то избира седесар след седесар, слушайки колко успешен износ на лекари, инженери и млади работници сме имали.
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако чуят,че им спират бонусите за Ковид, както иска мангърът,доста по- трудно ще се намират лекари за там.Борисов го изолираха от доброжелателните лекари и го обградиха с неприятели на народа ( мангъри).
150
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце, ако ставаше само с искане,аз да съм станал Хю Хефнър отпреди 40 години.. Трябва да създадеш условия за да станат тези неща, които ти искаш.И само с пари не става.. Мислиш елементарно..
149
1
 
12
 
! Отговори
мак преди 3 години
В нормални времена линейките недостигат, камо ли сега. Т.лупа да не смята да размаха магическа пръчка и да даде линейки, за да има за всеки нуждаещ се? Или мисли, че щом е "наредил", проблема е решен? Няма срам тоя да се прави на загрижен.
148
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко за единия рейтинг, започна да избива народа.Защото вече е факт, че системата не посреща нуждите, хора умират
147
4
 
3
 
! Отговори
Сега надеждата ми е преди 3 години
в Радев. Да се разболее и да го пратят при Мънгаров. Ще следа с интерес.
146
4
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Добре де.Всичко е биохимия.Онова момче което докторите са убили не стига че са го третирали с 4 вида антибиотик,всеки от който убива милиони наши клетки и отслабва имунитета ами и не са му позволили да взема витамини и протеини. Накарали са го да яде само супа.Не е нужно да си лекар за да разбереш че са го убили чисто биохимически.В супата се съдържа само вода и въглехидрати.Топлинната обработка разрушава витамините ,а супата не е богата на протеини.Мафията герб и техните,,доктори,,са го убили
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора искам да ви попитам зелен кон ,умен пожарникар или полицай виждали ли сте !?
144
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов може да говори каквото си поиска, но истината е че като няма акъл в главата, всичко остава едни голи приказки
143
1
 
1
 
! Отговори
Ами и аз преди 3 години
се надявах на Корнелката да и турят черен печат за ВМА, че плю отрова по Мутафчийски цяла година, ама на, уреди се. Да я бяха пратили при Мънгаров да и покаже какво е да си съчка. Сега ще продължи да дава акъл, а можеше да и се затвори устата завинаги.
142
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешката на Борисов е,че се отнася с Мангъров като с нормален човек.Но. Доцентът е с психично отклонение. Противопоставя се на цялата световна медицинска общественост и то без да е лекувал болни.Разбирам да го пратят на курс, на командировка, но началник отделение е в повече.
141
5
 
0
 
! Отговори
Запозната до 140 преди 3 години
Къде си плащал?Всичко ми е безплатно и на очен ме каран без пари и всичко. 200 лева всяка година отделно дават ако има човек нужда от очила. Само трябва г-н Борисов да ни дава на държавната администрация допълнително като лекарите,че и ние с много хора работим.
140
0
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Скачахте за капиталистическимедеца сладък,жилото отровно ви се падна.Лекуват ли демократичните банани ?!За легло 5 болни чакат !
139
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнаха Данчо Пенчев. Изолираха Кантарджиев.Пуснаха плямпалото мангърчо на преден план.Ангелов си е службогонец май.Голяма каша.Бой за субсидии.
138
1
 
3
 
! Отговори
неЗапозната преди 3 години
До ЗапознатаХа-ха-хааааа..............това е вица на хилядолетието!
137
1
 
12
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
здравни плащаш за да може Айшето да се лекува безплатно.
136
1
 
3
 
! Отговори
разбери ме преди 3 години
До християнин/българинВ думичката ОЦЕЛЕЕМ, не е нужно да вклиняваш и буквичката Т.
135
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом пуснаха мангъра, с нас е свършено.Тоя фашист ако ни ръководи, ще се ... яко.