Опетнени ли са дарителските платформи след казуса с HelpKarma?

Ще бъде ли изградена нова платформа безплатно
11 ное 2020 12:13, Ния Христова
100
Опетнени ли са дарителските платформи след казуса с HelpKarma?
Снимка: Pixabay
IT общността излезе с ново предложение за изработването на прозрачна платформа за дарения, която да премахне възможността за злоупотреби с дарените средства. Темата стана широко дискутирана след разследване на Мария Цънцарова от bTV за това как се използват средствата от дарения в платформата HelpKarma.
 
"Мислим да направим няколко серии от т.нар. хакатони за изграждането на подобна платформа безплатно, изцяло на доброволчески начала", обясни пред БНР Росен Генчев, който е програмист от 22 години и е създател на дигитална платформа за търсене на алгоритми в сферата на биотехнологиите.
 
Бъдещата платформата ще се структурира така, че практически да бъде невъзможно да бъдат извършвани подобни нередности, "дори човек да има пълен контрол над нея", заяви Генчев и увери, че е абсолютно възможно. 
 
Това ще е възможно чрез публичен приходно-разходен лист. Ще бъде избегната и потенциалната измама с медицинските мнения и експертиза. Обмисля се да се създаде и одит на разходите на всеки потребител преди начало на кампания в негова полза. "Този одит под една или друга форма трябва да е достъпен на хората, които даряват", коментира IT специалистът.
Още по темата
 
По въпроса с възнаграждението за IT специалиста, работил върху HelpKarma, Генчев поясни, че нещата не са реални нито като сума, нито платформата е кой знае какво технологично постижение. "Нейното изготвяне е тривиална задача."
 
"Правилният избор на технология за изграждането на една платформа може драматично да елиминира нуждата от постоянна поддръжка", посочи още специалистът.
 
Красимира Величкова от Българския дарителски форум е изпитала "смесица от ужас и гняв, защото сега ще се наложи всички организации, които работят честно и почтено, да се обясняват", разказа тя пред БНР.
 
"Нашите наблюдения показват, че в последните години, година-две, самите родители казват – няма да се занимаваме с държавата. Те се отказват изобщо да търсят правата си през държавата, просто по default смятат, че няма да намерят подкрепа и започват кампания. Защото смятат, че така по-лесно ще се справят", коментира Величкова.
 
"Този скандал очевидно носи сътресения за всички – за обществото и за вярата му в доброто, за организациите, които работят в тази сфера", подчерта още Красимира Величкова.
 
Величкова беше категорична, че ако не се състои разговорът какво да се направи, за да няма нужда от дарителски кампании, всички ще бъдем виновни за следващите деца, категорична е Величкова. "Защото не може да се разчита на дарителски пари."
 
"Ако няма активност за подобряване на системи, то този тип дарителство само ще запълва дупки, без да решава нищо по същество", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
от 55 преди 3 години
Затова има илюзия в България ,че програмистите са високоплатени но всъщност те започват на заплата на чистачка в САЩ.Просто не е необходимо да ходят на място в САЩ да работят.Докато един физик или лекар в САЩ няма начин да е с стартова заплата на чистачка.
51
0
 
4
 
! Отговори
Joe преди 3 години
по default = по подразбиране !трудно, но не чак толкова е писането на Български език.
50
0
 
6
 
! Отговори
истината преди 3 години
Да бяха само тези щеше да е екстра ама не са. Дали ще има някакви последствия освен, че им съсипахте хубавия бизнес с благите заплати ?
49
4
 
1
 
! Отговори
до 49 преди 3 години
Знаеш ли какви заплати взимат физиците и специалистите по електроника по света?Проблема е че труда им се продава на място и ако си в САЩ взимат висока заплата, ако си България се определя от българския пазар.Така са всички професии .Докато програмиста не е важно къде е дали в Индия ,Полша ,САЩ или България важно е да има Интернет, по този начин минималната заплата на програмистите в света става минималната заплата на САЩ колкото на една чистачка там.
48
1
 
4
 
! Отговори
Какво лошо преди 3 години
има хората за да работят да взимат 5% от парите, които преминават през ръцете им. Всеки човек има разходи. Но ми кажете за пенсионните фондове, които взимат по 50% за парите които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО им даваме, без никаква ГАРАНЦИЯ за това, че ще имаме по-достойни старини. Тези милиарди се раздават на акционерите, които са познайте - банки, застрахователни дружества, Лукойл и други подобни неслучайни бизнеси за не случайни хора.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е проблемът платформата, проблемът са хората и това, че законът им позволява да си дават каквито искат заплати. Трябва такива платформи да имат задължително счетоводител носещ материална и наказатлена отговорност за разходите и медицински екип, удостоверяващ че медицинските документи са истински и че написаното в сайта не е подвеждащо. И заплатите на тези хора, както и на останалата част от екипа, може да бъдат публични, за да е ясно кой какво взима преди да дариш.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България почти всичко е опетнено, затова всеки те гледа подозрително, и всички са едни такива плахи - наследство от социализма, когато навсякъде имаше ченгета да доносничат какво си казал.
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз говоря за умения, които се придобиват с години, а и се иска и талант. Няма как един орограмист, фамилиаризиран с един или два езика и туулчейн да претендира за висока заплата, след като си няма на представа какво означава например импеданс на линията изключително е нечестно спрямо истинските специалисти във физиката или електрониката например. В западна европа и в САЩ няма такова разделение, както тук. Един програмист взима толкова, колкото се полага по закон, а не балонна заплата.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак да напомня, че съществува защита на личните данни и не може просто да изтипосате епикризи и фактури онлайн. Аз лично мисля, че трябва да се помисли законово как да се регулират фондациите. Примерно, учените когато ни трябват пари пишем заявления, след това счетоводителите ги одобряват, после събират всички разходни документи и ги оформят за проверка от фонда. Трябва да има възможност за проверки и правила за осчетоводяване. Иначе каквато и да е платформата, ще се лъже и краде.
43
0
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Това си е бизнес. Да не мислите, че на платформата и е много зор за участниците и каузите им
42
1
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
Програмиста си е програмист дали в България или в Швейцария ще си пише кода няма значение , работата му не зависи от това къде се намира ,парите са еднакви, да прав си по добре е да си харчи парите България или Индия отколкото в Швейцария. Разликата в парите на програмистите вече идва от коя фирма ти продава труда, едно е майкрософт която ти продава труда на милиарди хора и ти дава супер заплата, или някой които само за себе си ползва софтуера и тогава няма висока заплата.
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Каквооо!Не се притеснявай, никой не ти иска парите да ги даряваш, има хора които дават милиони във фондациите, ти си гледай себе си и семейството си да им помагаш с твойте пари.
40
0
 
4
 
! Отговори
Морален човек преди 3 години
Според мен собсвениците на фирми трябва морално да взимат ниски доходи и да си дават морални ниски заплати! Така е най-морално!
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бре, кога станахме толкова морални, няма престъпление, но почнахме на морал да гледаме, не било морално виждате ли!
38
0
 
1
 
! Отговори
Каквооо! преди 3 години
Каквооо ! И даже не си и помислям да давам та камо ли да дам пари на измислени пирамиди-фондации. Кръв съм давал на приятели в нужда директно в болницата. Е..тесимамето
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не говорим за измама а за хора които искат високи заплати , ако всички българи почнат да искат високи заплати не е добре за българските работодатели, затова такива фирми са лош пример.Не е редно българите да искат високи заплати".Редно е. Работодателят наема стока от пазара на труда и се стреми да я наеме на минимална цена. Работикът е стока на пазара на труда и се стреми да се продаде на максимално висока цена. Пазарът регулира всичко това. Всичко си е точно.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези са измамници
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самият факт, че техническият директор взима "заем" от 50 бона от парите на фондацията за да си купи апартамент, говори че ръководството гледа на фондация си като на златна кокошка за бързо забогатяване. И същият този директор отделно взима по 80 хиляди заплата месечно...
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не опетнени,а разобличенитрябва да вземем пример от развитите държави, в Русия направиха държавен фонд за деца с редки заболявания..но пък като знаем какви ни управляват е вся тая в тая държава
33
1
 
0
 
! Отговори
От 33 преди 3 години
Тука темата е реално не е заплатата на някакви 10 човека, въпроса е всеки сам за себе си да каже аз не , искам висока заплата доволен съм и на ниска заплата и нямам претенции за повече пари, тоес говорим за милионите работещи българи ,че почнаха да искат по високи заплати да бъдат убедени ,че трябва да са доволни и да не се стремят към по високо платено продаване на свободното им време.Все пак трябва да сме евтина работна ръка а почнахме да имаме претенции да не бъдем такава.