Мерките срещу коронавируса, които са в сила от днес

Те ще важат до 30 ноември
12 ное 2020 06:46, Александър Попов
143
Мерките срещу коронавируса, които са в сила от днес
Снимка: Pixabay

От днес, 12 ноември, до 30 ноември са в сила новите мерки, които бяха въведени със заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

Хранене и развлечение

Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на тези по т. 9) могат да работят само в часовете между 06.00 и 23.30 ч. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете.

Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.

Още по темата
Малолетните и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове, включително такива тип МОЛ, само ако са придружени от техен родител, съответно настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

Образование

Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т. ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) за учениците от пети до дванадесети клас в областите с достигната 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 хил. души население и 15% отсъстващи по причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19, от провеждащите присъствено обучение ученици за периода 4-11.11.2020 г. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при условията и по реда на чл. 105, ал. 6 и 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование.

Провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други се допуска само за училищата и паралелките, които провеждат присъствено обучение.

Преустановяват се присъствените групови занятия в центровете за подкрепа на личностното развитие, с изключение на тези, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки/групи.

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват от разстояние в електронна среда. Изключение се допуска и за практическите упражнения по клинични дисциплини, учебната практика (клиничен стаж), преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по регулирани медицински професии от професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Здравни грижи“, както и държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, при стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите съгласно Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции.

Болници

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

В изпълнение на т. 3 от Заповед № РД-01-439 от 27.07.2020 г. директорите на регионалните здравни инспекции предприемат действия и прилагат мерки на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на съответната област, като определят задължителен брой легла за лечение на пациенти с основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2 от не по-малко от 20% от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

Съдебната система

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет актуализира Правилата и мерките за работа на съдилищата в условията на пандемия и  създаде нови разпоредби в раздел IX „Относно съдиите и съдебните служители“, където т. 4, т. 5 и т. 6 са редактирани, както следва:

         т. 4 „Указва на административните ръководители на съдилищата да продължат с изготвянето на график на работа на съдиите и съдебните служители в съда, съобразно епидемичната обстановка в съответния регион и броя на заболелите магистрати и съдебни служители в съответния орган на съдебна власт, при ротация на групите съдии и служители, до момента, в който Националният оперативен щаб и Правителството на България обявят, че опасността от зараза с COVID-19 е отминала.“

         т. 5 „При изготвяне на графиците да се преценява възможността за разглеждане на всички насрочени дела, с оглед конкретната епидемична обстановка в съответния регион и броя на заболелите магистрати и съдебни служители в съответния орган на съдебна власт, като се съобразява следното относно съдиите и служителите, които са повече от двама в помещение:

         - В кабинетите на съдиите да работят не повече от 2-ма и то само, ако е възможно осигуряване на разстояние между тях не по-малко от 2 метра и наличие на възможност за проветряване (помещения с прозорци) и постоянна дезинфекция;

         - В службите, деловодствата и канцелариите да работят толкова служители, колкото е възможно при спазване на разстояние между тях от минимум 2 метра и при наличие на възможност за проветряване (на помещения с прозорци) и постоянна дезинфекция.

         т. 6 Задължава съдиите и съдебните служители, които не са дежурни и в графика за деня, поради това не са в съда, да бъдат на разположение в рамките на работното време на съда, за да могат да се явят при възникнала необходимост, до отпадане на риска от заразата с COVID-19.

         Добавена е нова т. 7 „При необходимост и въз основа на обективни данни за разпространението на заразата с COVID-19, сочещи на увеличение броя на заболелите в съответния съдебен район и/или в органа на съдебната власт, административният ръководител може да вземе решение да се отсрочват насрочените производства, да не се провеждат открити съдебни заседания и да се разглеждат само дела с неотложен характер, посочени в чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт, за определен от него разумен срок.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
0
 
! Отговори
БРЦК преди 3 години
Медиите най страшното оръжие за масово унищожение. В ръцете на извратен може да убива и то болезнено . Стига робство и рекети изнудване измами . Правителствата се превърнаха в *** който изсмуква кръвта на НАЦИЯТА.
123
2
 
2
 
! Отговори
Maloleten преди 3 години
До Анонимен 125Точно така, никакъв мол, каква работа имат *** в мола! Шансът за заразяване не е по-малък, но времето, което ще прекараш там с мама, ще е много по-кратко, отколкото с аверите в Макдоналдс. Върви и виж ....
122
1
 
2
 
! Отговори
До 119 хаа хаа преди 3 години
Четеш старата заповед. В новата пише друго, както е написал ???.
121
7
 
9
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Та значи, пенсиите от 08 до 10 часа не могат да се заразяват и да заразяват, а извън тези часове могат, съответно обратното - непенсионерите могат да се заразяват и да заразяват само в интервала от 08 до 10 часа, през останалото време не могат!? Същото е и за непълнолетните те могат да се заразяват и да заразяват само ако са сами в мола и магазина ако са с пълнолетен придружител не могат нито да се заразяват нито да заразяват! Когато ***, и то нагли, ни управляват, всички отиваме в пропастта!
120
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос, ако съм малолетен и ида в Мола с мама, по-малък ли е шансът да се заразят отколкото ако съм сам? Или ако ида на кафе шансът да се заразят сутрин по-малък ли е отколкото вечер?
119
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"герп-победаааа!"Нали,мажоретки?..а останалите:-Колко време ви трябва да осъзнаете,че са ви яхнали уникалнобезмозъчни "КРЕАТУРИ"?.."герп-победаааааа!".../язък за кроткия ,малко злобничък,но хубав български народ../
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
срам и позор си ти мухобойко
117
0
 
2
 
! Отговори
хаа хаа преди 3 години
До Анонимен я пак прочети какво пише а не бързай с писането.
116
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тренда е всяка седмица увеличение с около 1, 000 заразени.
115
2
 
3
 
! Отговори
хаа хаа преди 3 години
До ???чеети раззумноо забрана за тези под 60 от 8 доо 10 ч. !
114
8
 
22
 
! Отговори
??? преди 3 години
Дискриминация по възраст. - хората от 65 години нагоре имат само два часа от денонощието, през които могат да пазаруват и да си купуват лекарства, а хората под 65 години имат 22 часа. *Какво става, когато някой спешно се нуждае от лекарства от аптеката, а човека, който ги купува, няма право заради възрастта си да влиза в аптека?
113
11
 
8
 
! Отговори
*_* преди 3 години
Коридор за възрастни от 10 - 14,30ч! В останалото време да нямат право да влизат в магазините! Правят си срещи за раздумка на топло в магазините целодневно,а за работещите - *ур пак!
112
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 116Нали напоследък четем, че коронавирусът поразява и мозъка?Издаващите наредбата са заразени и болни от коронавирус, и мозъкът им е станал на гъбесто вещество от короната, затова издават такива наредби.
111
2
 
29
 
! Отговори
бесен преди 3 години
Малоумният коридор отново!!! Хората,който ходят на работа нямат възможност да пазаруват сутрин,а трябва да се завират в навалицата /в която има доста възрастни с маски -лигавници/ вечер! Защо е от 08-10ч? Някаво логическо обяснение може ли някой да даде? Зима е ,сутрин е студено ,ще дойдат снегове и поледици ,заради тъпотиите на тия ще се напълнят и ортопедиите!
110
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да попитам издаващите наредбата имат ли представа как се снабдяват възрастни хора от села? Който няма близък с кола, може да ползва единствено оскъдния обществен транспорт. В колко часа тръгва автобусът от селото, в колко пристига в града, кога възрастният да отиде до аптека, до хранителен магазин, че да свърши до 10? Освен това като медици трябва да знаят, че при мъгла е нежелателно да сме навън, а е есен и мъглите са чести.
109
1
 
33
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Никой няма право да ми иска личната карта за да ми види ЕГН-то, освен ако не е полицай... особено пък чичитата охранители по хипермаркетите.
108
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Oхранате е сега ме върна от Лидл,че съм нямал 65 години,нищо,че съм диабетик и имам и други заболявания.Ще пазарувам с младите какво да правя...?:((
107
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
В интерес на истината трябва да кажа, че в Англия всички барове затварят в 11:30 ч. вечерта.Бил съм там преди години, много преди да чуем за коронавируси и нямаше никакви мерки.Тогава помня, че имаше "луда крава".Значи, като стане 11:30, може да си изпил бирата си до половината, святкат лампите, само не са се сетили с прожектори да ни осветяват, и ни гонят веднага.Ставаш от масата и - към изхода.Така че при нас е много по-свободно.Но с другите мерки не съм съгласен.
106
0
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
и пак не разпоредихте на аптеките да ни дават лекарствата без рецепта сегаидвам от 26 дкс личните лекари са болни една сестра ходи по кабинетите ииздава само рецепти на малкото хора по коридорите тъжна картинка
105
0
 
24
 
! Отговори
българин преди 3 години
Бе да ви таковам таковата на малoyмните мерки!И я си представете сега, отива някой да пазарува, роден примерно 1956 година, още няма навършени 65, хората са различни. Не им е написано на челото ЕГН-то.Как ще преценят - млад ли е или стар?Или пък ако е на 66 години, тоест възрастен, трябва да го пускат от 8 до 10 часа, но познавам много хора младолики, няма да им дадеш толкова.Това е най-най-най откаченото, тъпo, безyмнo и... и не знам още какво решение!Това може да бъде само препоръчително.