На първо място сме в ЕС по аборти, докога?

Какви рискове крие прекъсването на бременност?
Обновена: 12 ное 2020 21:41 | 12 ное 2020 21:30, Веселина Йорданова
50

България остава на първо място в Европейския съюз по брой прекъснати бременности. Според официалната статистика ежемесечно над хиляда българки извършват аборт по собствено желание.

Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Статистиката отчита само легално регистрираните манипулации, което означава че броят им може да бъде значително по-голям.

За първото тримесечие на 2020 година в България са регистрирани над 3 хил. аборта по желание от общо 5472. Въпреки че за същия период през 2019 година абортите са били с над 400 по-малко, България продължава да запазва челна позиция по този показател в ЕС.  

Според данните за периода януари-март миналата година регистрираните аборти са 5800, от които 3600 са прекъснати по желание.

Броят на манипулациите отчита спад за периода на извънредното положение от април до юни включително, когато са извършени над 2600 по желание от общо 4721. За третото тримесечие на 2020 г. картината е сходна – повече от 2600 жени са решили да сложат край на бременността си от общо 4665.

Историята на България показва, че през 1948 година, когато не е бил извършен нито един аборт, в страната са проплакали за първи път 176 хил. деца. За сравнение родените бебета през 2019 година у нас са над 61 хил.

През 1956 година прекъсването на бременност по желание на жената става законно и в следващите години виждаме драстичен ръст на абортите у нас, като пикът е през 70-те. През 1972 година абортите са дори повече от родените деца – 154 хил. операции срещу 131 хил. родени бебета.  

Какво ни говорят всички тези данни и какви са рисковете, които крие един аборт? Разговор по темата с д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) и д-р Иван Диков от СБАЛАГ "Майчин дом" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: абортИван Диков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
16
 
! Отговори
бе яяя.... преди 3 години
Долу разни стари ергени си намерили повод да оплюват жените. Естествено, че е по-хуманно да се абортира (най-късно до 12-та седмица) плод, който не е желан, детето не би било отглеждано добре или други обстоятелства биха попречили на пълноценното му развитие. Какви са другите опции?- да спрем да правим секс- да правим непълноценен секс- да се тровим с хормонални препарати?
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9Не е за живот, а за някакъв сбор от клетки, биологичен ***, който ако желая мога да уизхвърля срещу заплащане. Естествено ,че е моят избор, моят живот, моето тяло.
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аборта е право на личен избор и решение.
16
3
 
22
 
! Отговори
" до кога" преди 3 години
Когато обществото проумее,че жените не са крави за разплод , а личности с права върху телата си, всеки преценява за себе си. България не е лицемерната католическа Полша или сектанска Америка ,които забраниха абортите, и нарушават човешките права на жените.
15
13
 
9
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Абе бащи! Шамарете ги тези дъщери, че на нищо не прилича това!!!!
14
0
 
5
 
! Отговори
Pipi преди 3 години
Докогато Алибегов и свитата му ще тъпчат ...
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неолибералите са предоволни.
12
23
 
4
 
! Отговори
:-) до 10 преди 3 години
Ти прави, каквото искаш, но не убивай бебето.То е отделен живот. Роди го и го дай за осиновяване.
11
21
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Съд, затвор и тлъсти глоби за тези чудовища отнемащи животите на неродените!!! Само така ще се научат тези разхайтени днешни момичета!
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 1972 година абортите са дори повече от родените деца 154 хил. операции срещу 131 хил. родени бебета. Къде са пишман моралистите-комунисти да коментират това. Оказва се, че по време на всеславеният от вас уродлив комунизъм са се правели повече аборти от раждания. Май другарите са обичали секса повече от децата. Какво е работа иначе, на някой да казва на другите какво да прави с живота си? Който иска да абортира, който иска да ражда. Всеки да гледа в паницата си. Нито е Турция, нито Полша
9
16
 
8
 
! Отговори
:-) до 4 преди 3 години
Само дето тук не става въпрос за твоето тяло, а за отделен човешки живот.
8
16
 
8
 
! Отговори
:-) преди 3 години
После същите тези "морални" българки говорят за Истанбулската конвенция, защото *** бил убивал по 30 жени годишно. В същото време те правят по 20 000 аборта годишно. 6 милиона аборта, откакто са били легализирани.
7
5
 
8
 
! Отговори
Мангъра преди 3 години
Докато родителите позволяват на 13-15 годишните си щерки да се обличат като ***.
6
3
 
18
 
! Отговори
Социал преди 3 години
Благодарение на мъдрото и далновидно управление в последните години, отглеждането на деца се е превърнало в сериозно и почти невъзможно предизвикателство и много жени избират аборта. От друга страна за някои етноси и малцинствени групи това си е доходоносно занимание и малолетните самотни майки не правят аборти.Джендъргей културата, масовата чалгаризация и изкифляване също имат своето влияние.
5
2
 
6
 
! Отговори
Пинокио преди 3 години
Това определено не е угодно на папа-смърф във Ватикана!
4
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали ще правим аборт или не си е найша работа на жените. Телата са си наши и ние решаваме.
3
0
 
11
 
! Отговори
dakotabg преди 3 години
До като ,,свят,светува"
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Това пък как го реши?
1
20
 
8
 
! Отговори
Амена преди 3 години
Докато не ги забранят като в Полша.