Нарушения в кухни, осигуряващи храна за детски градини и училища

Извършват се проверки от началото на учебната година
12 ное 2020 23:35, Ния Христова
6
Нарушения в кухни, осигуряващи храна за детски градини и училища
Снимка: Pixabay
Върховната административна прокуратура е разпоредила да се правят проверки, след като са установени десетки нарушения в кухни и кетъринг дружества, които осигуряват храна за детски градини и училища в страната, съобщи БНР.
 
От държавното обвинение уточняват, че проверките се извършват от началото на новата учебна година.
 
Извършени са общо 2873 извънпланови проверки, издадени са 73 предписания и са съставени два акта за установяване на административни нарушения.
 
Проблеми са свързани с помещенията за приготвяне на храната и оборудването в тях, както и предлагане на храни в нарушение на действащите разпоредби, необявяване на алергените или пък неправилно съхранение.
 
Открити са и нарушения за неспазване на програмата за обучение на персонал към системата за безопасност на храните и липса на препарати за дезинфекция.
 
Българската агенция за безопасност на храните е констатирала, че наред с изпълнението на нормативните изисквания за качеството на храната, наличните предпазни средства и дезинфекциращите такива са били установени случаи на несъобразяване със закона. Те ще бъдат санкционирани, допълват от държавното обвинение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
До Анонимен 2 Разбира се че в детските градини няма дезинфектанти. Децата ще го изпият.
4
0
 
3
 
! Отговори
Питали сме преди 3 години
До Анонимен 3Моето дете, идвайки от градина, ми показва как му слагат дезинфектант на ръчичките. Друга тема е, че не е редно децата да се мариноват с тая химия. Достатъчно е персонала.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На персонал кухня не се дават препарати и ръкавици. Хората сами си купуват.Страха е по-силен от тока. Мълчат и не подават сигнали.Никой не е получил в кухнята лични предпазни средства.Носят си лични средства закупени.Който се страхува се снабдява ат аптеката.Който разсъждава - щом не са дали - няма да ползвам - си бичи както преди и като дойде проверка мълчи от страх да не го изгонят.Работя в ДГ и виждам как се процедира.Дезинфектанти няма за ежедневна употреба.Има само за пред РЗИ.ФАКТ!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Препарати за дезинфекция децата не са виждали в детските градини.Питайте децата си дали имат дезинфектанти в градината!Проверяващите като идат - ще намерят налични защото се пазят за пред РЗИ.Директорите на ДГ купуват тези препарати и предпазни средства за учителите и пом. възпитателите с пари от бюджета на градината.Те са дали само един път в края на май 2020г. по 2 маски и 2 чифта ръкавици.От тогава не са дали на персонала нищо.Учителите сами си купуват дезинфектанти и маски.Децата питайте!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в болниците кога?Срамота е при тази безработица да ядем бо клу ци