Проф. Балтов: Кръвната плазма и ремдесевир не са панацея

България е заявила интерес към три ваксини
12 ное 2020 11:23, Александър Попов
60
Проф. Балтов: Кръвната плазма и ремдесевир не са панацея
Снимка: БГНЕС

Лечението на COVID-19 с хидроксихлорокин, ремдесивир и кръвна плазма се прилага само по решение на лекар. Тези препарати не са безопасни и не са панацея, заяви директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Не всеки, на който е прелята реконвалесцентна плазма, се повлиява добре. Необходими са специални китове, с които се доказва дали в плазмата има антитела. Ако те липсват, плазмата може да утежни състоянието на пациента, допълни той.

Още по темата
По неговите думи ремдесивирът е тежък препарат и има ограничени действия, има и странични действия. Лекарят трябва да прецени дали е подходящ за съответния пациент, каза Балтов.

Директорът на "Пирогов" допълни, че натискът върху болницата е намалял до 1/3, след като все повече болници разкриват Ковид отделения.

Натискът върху лечебните заведения намалява, защото се отварят още отделения и това позволи да се преразпредели потокът от пациенти. Това заяви проф. д-р Асен Балтов.

Проф. Балтов подчерта, че реорганизацията на лечебните заведения е във вход от петък и продължава и в момента. „Всеки, който е успял да обособи етаж или отделение го пуска в действие. До края на седмицата ще имаме 400 легла за интензивно лечение и над 3000 за тежко и средно болни“, каза директорът на „Пирогов“.

По отношения на бързите антигенни тестове той обърна внимание на следното:

„Правейки си бърз антигенен тест, трябва да се знае, че той все още не е меродавен за нашата единна информационна система и трябва да бъде препотвърден от PCR тест. Ако човек има съмнения, че е болен от коронавирус, трябва да се самоизолира, да не позволява да има контакти с други хора, защото ще разпространи инфекцията и така да дочака резултатите от PCR теста, препоръча проф. Балтов.

Започването на антибиотик без причина води до тежки последствия за човека и за обществото, а започването на кортикостероид, когато не е показан, може да доведе до смърт, защото води до понижаване на имунитета, подчерта пък министър Ангелов.

Той призова да няма запасяване с лекарства.

"Още 4300 флакона ремдесивир са пристигнали, като те са вторият транш на доставката за ноември. Очаква се и разпространението на 60 хиляди опаковки азитромицин в аптечната мрежа", посочи още министър Ангелов.

България е заявила интерес за три от разработваните ваксини, като те няма да влизат в имунизационния календар на страната. Предимство за ваксините ще имат хората над 65 г., рисковите групи и медиците на първа линия. Ваксинирането ще бъде доброволно.

"Тези три ваксини са от първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата. Това гарантира техните високи европейски качества на надеждност", каза здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Ще ти кажа панацея: преди 3 години
Дайте на свинята блатска всичко що си е поискал с уговорката - за всяко нещо дето вземеш от сега нататък ще убивам от кръвта ти! Гледам много дела си пуснал да си вземеш "квото е твое" *** Сакскобурготска! Ще ти налея разтопено злато в гърлото! Те т'ва панацея .... Последния жив от твоя род ще ти ти разбра ли ***!!!!
32
1
 
5
 
! Отговори
Бай Банкяньо преди 3 години
Онзи ден: "Всички преболедували Кови, задължително да дарят плазма"~ Бай Лоеко Банкянски а.к.а. Банкянския Ел Чапо а.к.а Чекмедже Войвода а.к.а. Буда а.к.а. Тиквата а.к.а. Тулупа
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Проф. Балтов: Кръвната плазма и ремдесевир не са панацея"Веднага му дайте Нобелова награда за това епохално откритие.
30
0
 
8
 
! Отговори
До едитора преди 3 години
До ПхахахахахахЕй пич... това с триенето мога да го преглътна. Но това да ми редактираш мненията... Меко казано прекаляваш, разбираш ли.Прекратете тази практика, ако обичате. Или трийте или не пипайте.Кво ми вадиш думи от коментарите, искаш ли да дойда да ти се изпикaя на веждите?
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве Мангъров от години се бори с тия грипове и човека ви каза че мафията герб е проблема. Ако ги нямаше техните ,,мерки,, щеше да мине за три месеца ,а сега заради герб и мързеливата им държавна ясла години ще блокираме икономиката. герб е проблема .Последните по всичко у всички класации .Нали вече са доказано накадърни ??? герб е проблема.
28
2
 
5
 
! Отговори
Пхахахахахах преди 3 години
Оня ден Лоеко Банкянското , каза че плазмата е панацея.
27
1
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 3 години
Ама страх ме е че ще умра и всеки ден умирам по 12 часа.
26
0
 
4
 
! Отговори
съвет преди 3 години
Не се излАтайте много като бекярин на хоро с тези ваксини, че няма да има голЕма бройка желаещи и да не залежават по рафтовете.
25
3
 
8
 
! Отговори
до Европеец преди 3 години
Какъв е смисълът от групов имунитет след като Брюксел вече са купили ваксините за целия ЕС и до няколко седмици и всички ще се ваксинираме и ще се спасим от вируса. Просто трябва да са наложи пълен лок-даун с пълна забрана за излизане, затваряне на училища и фирми докато от Брюксел ни ваксинират.Ти т.н. Европеец си събирателен образ на овца. Стей си в хоума и чакай да те кастрират, ваксинират, острижат и заколят. Ще бъдеш щастлив!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Европеец #21Ако искаш и 2 години си стой вкъщи, щом си се насрал от страх.Viva Mangarov, долу плешивата фуражка!
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова юруш на учениците в училище да се изпозаразят всичките. Правят си експерименти с децата.
22
1
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Напротив, плазмата се води плацебо.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Превенция, като няма... пътищата стават много.Един от тях е този към гробищата.
20
10
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 3 години
Какъв е смисълът от групов имунитет след като Брюксел вече са купили ваксините за целия ЕС и до няколко седмици и всички ще се ваксинираме и ще се спасим от вируса. Просто трябва да са наложи пълен лок-даун с пълна забрана за излизане, затваряне на училища и фирми докато от Брюксел ни ваксинират.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи... Лечение няма...Но иначе изписваме "излекувани"...
18
1
 
5
 
! Отговори
toy преди 3 години
На тоя няма ли кой да му затвори кухата тиква?
17
0
 
10
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
По-безмислена статия е трудно да се измисли. С едно изречение това, което се казва в нея е "С нищо не трябва да се лекуваме, защото не е панацея, а в болниците места има достатъчно". Но практиката показва обратното.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това го казва и Мангъра, ама него кой го слуша...
15
3
 
2
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Верно казва професора!! У наше селу сичко е на ракия 52-55 градуса и няаа нито един болен.Никви ремдесивири,никви други илачи.Ракия,чесън и препечени *** ребра.
14
1
 
6
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Когато не можел да дишаш и виждаш края си, и двете са панацея. Нямам нужда от доктое да ми ги изписва. Сега тоя говори така, само защото за 7 месеца не осигуроха нито плазма в хладилници нито ремдисевир. Иначе ВСИЧКИ ВЕЛИЧИЯ ОТ БМБ ДО герберските депутати, К Нинова, всички се лекуват само така!!!! А народа да мре! Смърт за вас мам *** ви лицемерна!