В плановете на властта - 100% от леглата за COVID болни, останалите в "чисти болници"

Все още страната не е достигнала до този сценарий
Обновена: 12 ное 2020 09:49 | 12 ное 2020 09:30, Камелия Цветанова
45
В плановете на властта - 100% от леглата за COVID болни, останалите в "чисти болници"
Снимка: БГНЕС

В разработените от властите планове за разпространение на коронавируса има и такъв, при който ще бъдат определени "чисти болници", които да бъдат за пациенти с различни заболявания.

Всички останали болници ще бъдат само за болни от COVD-19.

Това е трето ниво на третия сценарий, прие което има над 600 болни на 100 000.

"Нещо, което в страната все още не е достигнала. При това нито 100% от леглата са за болни COVD-19", съобщи здравният министър Костадин Ангелов в парламента.

Той добави, че в отговор на усложняващата се обстановка се въвеждат редица мерки, които могат да са на териториален принцип или на национално ниво. Ангелов припомни и допълнителните материални стимули за лекарите, РЗС, администрацията на МЗ, отпуснатите средства за купуване на лекарства и санитарни материали.

"Реорганизацията на здравната система е най-голямото предизвикателство, пред което се е изправяло МЗ, настоящата ситуация изисква бързи действия, които са от ключово значение", коментира Ангелов.
 
Той призна, че има и недостиг на медици.

"Страната е на второ място най - нисък дял на медицински сестри след Гърция по данни на Евростат", уточни министърът.

Според Ангелов, въпреки че заради презапасяването на хората с някои антибиотици, в аптеки в страната те са изчерпани, но като цяло няма недостиг на лекарства.

Той припомни, че през лятото беше одобрен плана за организацията на работата на лечебните заведения, като основната му цел е определяне на оперативната готовност и създаване на адекватна организация за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Министърът призова политиците да се обединят.

"Положил съм клетва във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа и ще направя дори и невъзможното, за да овладея тази ситуация, но това зависи от общите усилия, с обща дисциплина и с мисъл за другия, ще ни е трудно, но със сигурен, че ще успеем с малки крачки спазвайки мерките всеки ден, да спечелим битката с коронавируса“, обобщи Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
Лъжец!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа мре, а култовите умове в управлението само дрънкат глупости. Нищо ново.
14
5
 
6
 
! Отговори
Сократис преди 3 години
Спрете НЕЗАБАВНО огласяванета на статистиката за новозаразени, оздравели и починали! Това е информация за служебно ползване, и не е допустимо постоянно да се натрапва на обществото! Никой от редовите граждани не го интересуват тези данни, но хората се стресират, объркват и изпадат в безпомощна депресия! Престанете и с постоянните коментари на абонираните във сутрешните блокове доктори, които преповтарят за стотен път едни и същи разнобойни твърдения! Медиите носят вината, но кай ги подстрекава?!
13
1
 
8
 
! Отговори
333 преди 3 години
Пирогов-400 ковид леглаВоенна б-ца-20легла
12
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Легла има - няма доктори, мед. сестри, санитари.. боко съветваше младите да стават овчари - ето резултата. 10 години реформата в образование и здравеопазване беше - да се намалят разходите, че да има за държавната администрация където се назначават послушни калинки. Са и 100 болници да направите - няма доктори или са в пенсионна възраст
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангелов... Лекари и легла не лекуват хората със сериозна вирусна инфекция от covid-19 ...Защото просто няма лечение. Само лъжете хората да пълнят болниците без да има смисъл. Защо умряха днес 46 човека, като ги "лекуват"...?
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурен съм, че поне 70 процента от болните може да се лекуват вкъщи и не са за в болница!Впрочем, кво стана с ония шведи с кючеците... Те бяха много болни... Излекуваха ли ги?!
9
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е трето ниво на третия сценарий, на третото Прaвителcтво
8
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това само порникар с психични проблеми и оръжие в леглото докато спи може да го измисли !
7
11
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
и тоя план вчера го измислиха ... гениии ... цяло лято пляс пляс ***, и сега на гении се правят
6
19
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Властта в страната се справя съвсем не лошо на фона на разгаряща се световна пандемия и съпътстваща икономическа криза ... Правят впечатление обаче опитите на едни човечета от "Посирано 20" и подопечните им беквокалисти от "Дондуков 2" да сринат държавността точно в този момент и да хвърлят страната в хаос и анархия ... Навярно зад тези инсинуации стоят хибридните тактики на кремълските стратези и накърнените интереси на Божковците, Василевците, Баневи, Арабаджиеви, Миньо Стайковците и так далее
5
12
 
13
 
! Отговори
Смешници преди 3 години
Най-добре спрете да правите тестове за COVID на хората. Така ще има 0 заболели и бащицата Тиква ще може да се хвали колко сме добре.8 месеца спахте и сега говорите,колкото да не заспите.Оставка и затвор!!!
4
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то свободни легла винаги ще има при Мангъров, така че няма да залипсват легла вече.
3
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната герберска простотия..
2
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нема нужда чак толкова. Просто ограничете разпространението до ниво, което може да се поеме от мед. персонал и го карайте бавничко и внимателно.
1
10
 
12
 
! Отговори
.. преди 3 години
И кои са леглата над 100%?Цветанова пак е писала заглавието, точно докато е напъвала сутринта в тоалетната,